Poreklo i značenje imena Zorana

Žensko lično ime Zorana je staro-slovensko ime koje je prethodnih godina bilo dosta popularno u našoj zemlji i u zemljama regiona, ali mu je u poslednje vreme, popularnost nenadano opala, pre svega zbog nepoznavanja njegovog pravog porekla i značenja, kao i zbog potencijalne sklonosti roditelja da deci nadenu što kraća i što modernija i savremenija lična imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Zorana 

Postoje dve osnovne etimološke teorije o poreklu imena Zorana:

– prema prvoj teoriji, je ime Zorana izvedeno od ličnog imena muškog roda – Zoran;

Loading...

– dok je prema drugoj hipotezi, ime Zorana poreklom od imenice „zora“ u značenju – svanuće; svitanje; praskozorje; jutro; novi dan. 

Šta znači ime Zorana? 

Ime Zorana je najčešće davano onoj deci koja su rađana u svitanje, i verovalo se da su „okupana rosom“ i da su tako zaštićena od „nečistih“ sila, kao i grešnih dela i misli za ceo život.

Kada je u pitanju značenje imena Zorana, ne postoji neko posebno „slikovito“ ili „preneseno“ tumačenje, te se pretpostavlja da Zorana znači – „ona koja je rođena u zoru“ ili „osoba koja je ranoranilac“; „jutarnja rosa“; „osoba koja je sveža kao jutarnji vazduh (u smislu svojih ličnih osobina), uvek čila i vedra“; „ona koja donosi svanuće posle mraka“; „osoba koja donosi dan“; „ona koja donosi svetlost“; „osoba koju obasjava sunce“; „ona koja je uvek svetla i vedra“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Zorana u zemljama regiona 

Iako je vrlo „milozvučno“ i u neku ruku i moderno žensko lično ime, statistički podaci pokazuju da je u zemljama regiona ime Zorana u protekle dve kalendarske godine (2016. i 2017. godina), izostalo sa poznatih listi od sto najpopularnijih imena za novorođene devojčice, kako u Srbiji, isto tako i u Republici Srpskoj; u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini; Hrvatskoj i Makedoniji;

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Slovenije, a koji pak potiču iz 2007. kalendarske godine, lično ime Zorana je bilo pozicionirano na 80. mestu, a među stotinu najtraženijih ženskih imena u toj zemlji.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Zorana 

Nadimci ili „imena od milja“ (hipokoristike) od imena Zorana su – Zora; Zoka; Zona; Zorka ili pak Zoja i Zana.

Imena koja su „izvedena“ od imena Zorana su – Zorka; Zorica; Žana; Morana; Borana; Gorana ili Zoja; Zena i Zanka; muška imena koja potiču od imena Zorana su – Zoran; Zorko; Žarko ili Zare. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Zorana 

Zorana Jovanović (Zorannah) – poznata je srpska modna blogerka i od skora i spisateljica;

Zorana Mihajlović – srpska političarka i ministarka u Vladi Republike Srbije;

Zorana Pavić (umetničko ime Zorana) – popularna je srpska pop pevačica;

Zorana Arunović – srpska je reprezentativka u streljaštvu; 

Zorana Bećić Đorđević – srpska TV; pozorišna i filmska glumica;

Zorana Opačić – srpski književni kritičar i istoričar književnosti;

Zorana Manić – srpska književnica;

Zorana Milošaković Tasić – srpska pozorišna; glasovna; TV i filmska glumica;

Zorana Lola Novaković – nekadašnja poznata jugoslovenska i srpska pevačica;

Zorana Todorović – srpska je poznata košarkašica i reprezentativka Srbije. 

Da li ste znali? 

Kako je lično ime Zorana i takozvano kalendarsko ime, imendan ili „dan imena“ se proslavlja dva puta u toku kalendarske godine – 25. septembra i 15. oktobra (i poklapa se sa imendanima za lično ime Zora);

Prema mišljenjima numerologa, idealan i „srećan“ broj za sve ženske osobe sa ličnim imenom Zorana, jeste broj 4 – ovakve osobe su uvek vođene logikom i razumom, te nisu sklone da se „previše oslanjaju“ na intuiciju ili na „sreću“, pa u svaki svoj poduhvat ulažu maksimalne napore i veliki trud koji ime se na kraju isplati;

Osobe sa ličnim imenom Zorana, vrlo su veliki detaljisti, i jako teže da proniknu u suštinu svakog problema sa kojim se susretnu, te su odlični analitičari i vrlo su sitničave i oštroumne osobe.


Sponzorisano: