Poreklo i značenje imena Izabela

Žensko lično ime Izabela, iako se u našoj zemlji i u zemljama regiona devojčicama daje pre svega povremeno ili sporadično, u svetu je dosta popularno, te je najdavanije pak deci u Mađarskoj, kao i Italiji, te u Španiji, Češkoj i Poljskoj, a njegovo tačno etimološko poreklo, kao i značenje će biti objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

U nastavku saznajte koje je poreklo imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Izabela

Smatra se da je ime Izabela poreklom iz staro-hebrejskog jezika, te da ima osnovno značenje bez greha ili bezgrešna, dok sa druge strane varijanta imena u francuskom jeziku ima prevod koji je i malo direktniji, te označava privrženost Bogu ili pak čistotu i posvećenost nečemu uzvišenom.

Loading...

Sa druge strane, po nekim hipotezama, smatra se da je ime Izabela nastalo u srednjevekovnoj Španiji, i to kao varijacija imena Elizabeth odnosno Elizabeta.

Sada ćete saznati šta ime Izabela znači.

Šta znači ime Izabela?

Kako je ranije i navedeno, a uzimajući u obzir poreklo imena Izabela iz staro-hebrejskog jezika, preneseno značenje ima konotaciju – „ona koja je Božija; posvećena Bogu; nevina; bezgrešna; ona koja je privržena Bogu; ona koja veruje u čuda; ona koja je čista ili bezgrešna; te pak ona koja će živeti očišćena od grehova; zaštićena; ona koja je Bogom dana kao bezgrešnica“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Izabela u zemljama regiona

Prema statističkim podacima iz 2017. godine, ime Izabela se ne nalazi na listama od sto najviše i davanih ženskih imena ni u Republici Srbiji, niti u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili u Republici Srpskoj, mada se ne može zaključiti da se ime uopšte ne daje devojčicama, jer procenat učestalosti imena nije samo dovoljan da bi postao statistički od značaja.

Sa druge strane, ime Izabela je kako je ranije navedeno veoma popularno u Poljskoj gde je 2004. godine bilo na 42. mestu među sto najtraženijih ženskih ličnih imena, te i u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, kao i u Italiji i u Španiji, a takođe je baš zanimljivo da je pomenuto ime u Australiji bilo pak među osamsto najtraženijih imena u desetogodišnjem rasponu od 1996. do 2006. godine.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Izabela

Najpoznatiji nadimci ili hipokoristike od imena Izabela su Bela (u značenju lepa; lepotica) i Izi, dok su jezičke varijante veoma brojne pa se tako u Francuskoj i Engleskoj ime Izabela piše, te i izgovara kao Elizabeth ili Elizabetha, Isabell i Isabella, te u Italiji i Španiji ima sličnan izgovor.

Poznate ličnosti ili naselja sa vlastitim imenom Izabela

Izabela Roselini – poznata je italijanska glumica; rediteljka i književnica;

Izabela Luen – poznata je nemačka pop pevačica koja je pak predstavljala Nemačku na festivalu „Pesma Evrovizije“ 2017. godine;

Izabela Burbonska – poznata je kraljica iz dinastije Burbon, a bila je ćerka kralja Anrija IV i Marije de Mediči;

Izabela Angolemeska – poznata je kraljica engleske i supruga kralja Jovana bez Zemlje, koja je i bila jedna od zaverenica protiv kralja Luja IX;

Izabela Peron (pravo ime Marija Estela Martinez de Peron) – bila je treća žena argentinskog predsednika Huana Perona, te je posle njegove smrti i sama bila predsednica Argentine do marta 1976. godine;

Izabela Skorupko – poznata je poljska glumica, koja je ostvarila brojne filmske uloge od kojih je najpoznatija ona u filmu „Golden Eye“ iz 1995. godine, u filmu iz sage o Džejmsu Bondu;

Izabela II od Španije – bila je prva i jedina kraljica Španije do danas;

Izabela Aljende Ljona – poznata je čileansko-američka spisateljica; novinarka i pedagog;

Izabela I od Kastilje – nekadašnja je kraljica Kastilje i Leona, i supruga kralja Fernanda II od Aragona.

Da li ste znali?

Izabela – je naziv za jedno selo u Poljskoj;

Imendani ili „dani imena“ Izabela se proslavljaju čak četri puta u jednoj kalendarskoj godini u Poljskoj (dana 4. januara; 3. septembra; 16. marta i 14. jula), kao i u Češkoj (dana 11. aprila) i u Slovačkoj (dana 9. decembra).


Sponzorisano: