Poreklo i značenje imena Vladimir

Muško ime Vladimir se može naći u upotrebi u ruskom, srpskom, hrvatskom, bugarskom, makedonskom i slovenačkom govornom području.

U rukopisima se može naći i u ćiriličkoj verziji kao Владимир.

Ovo ime je slovenskog porekla, najverovatnije i praslovenskog. Potiče od slovenske reči „vladati“ i njenog korena „vlad“ i reči „mir“ (мирь) što i danas na ruskom jeziku znači „svet“.

Loading...

U nekim tumačenjima, reč „mir“ može zaista znači mir, pa se ovo ime prevodi kao „onaj koji vlada svetom“ ili „onaj koji vlada mirom“.

Vladimir je ime koje je nosio veliki kijevski vladar iz 11. veka. On je proglašen svecem zbog svojih zalaganja da hristijanizuje svoje kraljevstvo.

Još jedna poznata ruska istorijska ličnost je osnivač komunističke sovjetske države Vladimir Iljič Lenjin.

Ime Vladimir se danas može pronaći u raznim varijantama. Na primer, u Rusiji se nailazi na imena poput Vladilen i Vladlen, dok su nadimci i deminutivi od ovog imena kod Rusa Volođa, Vova. U Srbiji se nalaze varijante poput Vladan, Vlatko ili Vlada, dok će se u Hrvatskoj i Sloveniji naći Vlado ili Vlatko. Jedan od najpoznatijih makedonskih muzičara nosi ime Vlatko Stefanovski.

Ženske varijante ovog imena bile bi Vladimirka, Vladimira, Vlatka, Lada, Vladanka, Vladica.

Ako bismo pokušali da pronađemo pandane ovog slovenskog imena u jezicima koji ne pripadaju slovenskoj jezičkoj grupi, onda bi to bila sledeća imena: Waldomar (starogermansko ime), Valdemar/Waldemar (dansko), Valto, Valdemar (finsko).

U Poljskoj nailazimo na slična imena: Valdek, Vlodek, Vlodzimierz. Dok će se u Ukrajini ovo ime izgovarati kao Volodymyr.

Popularnost imena Vladimir

Najveću popularnost ime Vladimir je imalo 50-tih godina prošlog veka. Prema nekim statistikama ovo ime je 1953. godine dobilo čak 2572 muška deteta samo u Češkoj. Nakon 1960. godine popularnost ovog imena doživljava pad.

U Rusiji je, međutim, ovo ime oduvek prisutno, a poseban porast popularnosti beleži u vreme vladavine predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina.

U Srbiji je ime Vladimir često muško ime. Može se naći i među starijim i među mlađim muškarcima. Nadimci koji se izvode iz ovog imena u Srbiji su Vlada, Vlajko, Vladanko, Vladica, itd.

U Rumuniji imamo prezime izvedeno iz ovog imena – Vladimiresku.

Na osnovu sprovedenih anketa, 49% ispitanika smatra ovo ime lepim imenom, a 57% ispitanika klasičnim i formalnim imenom koje nose pripadnici više klase. Ime je obeleženo i kao jako, urbano ime.

Etimologija imena Vladimir i istorijske činjenice

Vladimir je praslovensko ili bolje reći sveslovensko muško ime. Samim tim, prisutno je i u srpskom jeziku od davnina.

Poznato je da je u nekim srednjovekovnim hrisovuljama, poput one dečanske, pronađeno na nekoliko mesta ovo ime i to u varijantama Vladilo, Vladoje, Vlad i Vladislav.

Posmatrajući ga sa morfološke jezičke strane, ime je složeno jer se sastoji od dve reči: vlad i mir.

Reč vlad je glagol praslovenskog porekla koji znači ono što i danas – vladati, držati neki posed. Reč mir ili sufiks mir nalazimo redovno u tvorbi starih srpskih imena koja su uglavnom sva bila dvočlana: Dobromir, Desimir, Mutimir, Slavomir, Radomir, Ratomir, Vukomir.

Ova praslovenska reč bi se mogla prevesti kao stanje spokoja, mira, period bez rata, ali i kao svet. Ovu korensku morfemu imamo i u reči svemir.

Tako posmatrajući, ime Vladimir bismo mogli prevesti kao onoga koji vlada svetom ili mirom, tj. onaj koji vlada svetom i donosi spokoj i mir.

U germanskim i anglo-saksonskim jezicima postoji ime Walter koje bi bilo pandan slovenskom Vladimir. Ime Walter je najverovatnije izvedeno od glagola walden, odnosno walten ili wield što takođe znači vladati.

Najstarija poznata ličnost iz srpske istorije sa imenom Vladimir

Kralj Duklje, Jovan Vladimir je vladao početkom 11. veka. Za sada se zna da je on najastariji zapisani vladar koji je nosio ovo ime u našoj istoriji.

Prvi deo imena (Jovan) označavao je pripadnost vladarskoj familiji, a Vladimir je bilo njegovo vlastito ili lično ime.


Sponzorisano: