Poreklo i značenje imena Kasija

Žensko lično ime Kasija je prelepo staro ime, koje je već polako počelo da pada u zaborav, ali se u Srbiji sve češće poslednjih godina nalazi među najdavanijih sto imena devojčicama, dok ipak u zemljama regiona to nije slučaj, te se ovo ime daje povremeno, ali sa jasnom tendencom i porasta popularnosti, kako beleže statistički podaci.

U nastavku ćete saznati više o poreklu imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Kasija

Smatra se da je ime Kasija, poreklom iz staro-grčkog jezika, od imena drveta „sena“ ili kod nas poznatijeg kao ukrasno drvo sa žutim lišćem i bez jestivih plodova, te da potiče pak ili od imena Kasije Carigradske, prve žene koja je u tadašnje vreme bila suviše obrazovana i pametna da bi pak mogla da postane carica.

Loading...

Sada ćete se upoznati sa značenjem ovog imena.

Šta znači ime Kasija?

Značenje imena Kasija ili varijante iz grčkog jezika Kassia, obično u prenesenom smislu se dalje i tumači kao – „ona koja je pametna i uzvišena; ona koja je previše inteligentna; učena; nadarena; obrazovana; plemenita; željna znanja; hrabra; talentovana“.

Dalje u tekstu ćemo videti koliko je često ovo ime.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Kasija u zemljama regiona

Kako je ranije i navedeno, osim u Republici Srbiji gde se lično ime Kasija u 2017. godini, a po statističkim podacima koji su dostupni, našlo na 66. poziciji, ovo lično žensko ime se nije moglo naći među „top 100“ imena za novorođene devojčice u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj, te se daje deci u navedenim zemljama samo sporadično.

Upravo po imenu i po značaju velike Kasije Carigradske ili Kasije Konstantinopoljske, ime je pak postalo i ostalo popularno i danas u Grčkoj, ali nije retko ni u Italiji, Španiji i u Turskoj.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Kasija

Od imena Kasija je najpoznatiji nadimak Kasi ili Kesi, a izvedena imena se retko nalaze, pa su obično u pitanju neke jezičke varijacije – Kasja; Kasya; Kassi; Kessy; Kejsi ili Kasijona.

Pogledajte u nastavku koje poznate ličnosti nose ovo ime.

Poznate ličnosti ili naselja sa vlastitim imenom Kasija

Pored Kasije Carigradske, prve monahinje u vizantiskom carstvu, i jedne od najobrazovanijih žena svog vremena, te i svetiteljke iz IX veka, poznate žene koje su nosioci ovog imena su:

Kasija Miletić – članica je udruženja „Kolo srpskih sestara“, te dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, gde je radila kao bolničarka;

Kasija Trkulja – je lik iz srpske verzije španske serije „Seranovi“, koja se zove „Sinđelići“, a gde je Kasiju glumila mlada Dragana Mićalović, rođena sestra naše proslavljene glumice Slobode Mićalović.

Da li ste znali?

Kasija Konstantinopoljska je bila vizantijska monahinja iz aristokratske porodice, koja je bila veoma lepa, obrazovana i inteligentna, te je bila poznata i kao prva žena koja je komponovala muziku i bila pesnikinja.

Kada je vizantijski car Teofil tražio sebi caricu, Kassia se njemu suprotstavila, te je tako izgubila šansu da mu postane žena i buduća carica, te je on oženio caricu Teodoru, a Kasija je osnovala i 843. godine manastir u Carigradu, gde je ona bila poglavar i tu je ostala sve do svoje smrti;

U pravoslavnim crkvama se dan ili praznik Svete Kasije proslavlja 7. septembra svake godine;

Santa Rita de Kasija – ime je za nekoliko naselja u Meksiku, te u saveznim državama Čijapas; Čivava; Durango; Gvanahuato; Zakatekas i San Luis.


Sponzorisano: