Poreklo i značenje imena Fran

Ime Fran je popularno muško ime pre svega u katoličkim zemljama, dok se kod nas retko susreće kao lično muško ime za novorođene dečake, ali i kada se daje sporadično, često roditelji nisu ipak dovoljno upućeni u poreklo i značenje ovog imena, te će o tome pak biti više reči u nastavku ovog teksta, kao uostalom i o teritorijalnoj zastupljenosti, a prema zamljama u kojima je ovo ime danas najčešće.

Pogledajmo sada koje je poreklo imena.

Poreklo muškog vlastitog imena Fran

Prema etimološkim teorijama o poreklu imena Fran, se pretpostavlja da je ono ili izvedeno od imena Frano tj Franjo, ili pak da je skraćena verzija ličnog muškog imena Frančesko odnosno Francisko, ili pak od „ženske forme“ imena koje glasi Frančeska.

Loading...

Kada je samo značenje i tumačenje imena u pitanju, odnosno njegov bukvalni prevod, on bi u oba slučaja mogao da znači ili „mali Francuz“ (kako je od milja otac zvao Franja Asiškog, jer mu je majka bila Francuskinja), ili pak može da označava pripadnost plemenu ili narodu, pa da se Fran prevede kao „onaj koji je pripadnik plemena Franci“, a koje je bilo staro germansko pleme koje je nekada vladalo područjem današnje Francuske i Nemačke, a nekadašnje Galije, i to pak posle tad raspada svetog Rimskog Carstva.

U nastavku saznate i šta ovo ime znači i predstavlja.

Šta znači ime Fran?

Svakako je nelogično da roditelji daju svojim muškim potomcima ime Fran, jer je ono u prevodu te i značenja „onaj koji pripada plemenu Franci“, bez obzira na to što je u pitanju vrlo „junačko pleme“, poznato po svojim osvajačkim pohodima.

Sa druge strane, mnogo prihvatljivije tumačenje i značenje ovog imena za dečake, može se dobiti i kada se krene od porekla imenice „Franci“, a koja je u nemačkom jeziku izvedena forma od reči „frei“, te označava u prevodu (i bukvalno i preneseno) – „onoga ko je slobodan; onoga ko je vrlo hrabar; neustrašiv; borben; sposoban“.

Takođe po nekim drugim tumačenjima ovo ime Fran, može da se odnosi na onoga ko ima najviše slobodu mišljenja i stava, te je to „onaj koji je razuman; razborit; trezven; pametan; ko je uvek na strani pravde; ko ima svoje lično mišljenje o svemu; ko je nepristrasan; nepotkupljiv; ko je uvek u svemu slobodan da da svoj sud i mišljenje“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Fran u zemljama regiona

Po statističkim podacima koji su dostupni, a u protekloj kalendarskoj godini u zemljama regiona, ime Fran nije posebno popularno kod nas u Republici Srbiji, ali je zato u Republici Hrvatskoj u 2017. godini bilo na odličnom 10. mestu među sto najdavanijih imena za novorođene dečake.

Ni u Bosni i Hercegovini, ime Fran se nije našlo u „top 100“ najdavanijih imena dečacima pak u 2017. godini, ni u nekoj od svojih varijacija, a isti je slučaj i sa Republikom Srpskom.

Sa druge strane, ovo muško ime je dosta popularno u Nemačkoj, Austriji, te u Poljskoj i Češkoj, a u raznim varijacijama se može pak sresti i u Italiji; Španiji; Portugaliji; Grčkoj; Mađarskoj; kao i u Kataloniji; Britaniji; Rusiji; Ukrajini te u nekim islamskim zemljama kao i u Indiji i u SAD-u.

Pogledajmo sada moguće nadimke i skraćena imena.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Fran

Iako ne postoje nadimci, umanjenice ili hipokoristike od imena Fran, svakako da su jezičke varijacije kao i izvedene forme prisutne, te su najpoznatije – Frano; Frana; Franjo; Frane; Francisko; Frančesko; Franciško; Franko; Frank; Vrane; Franja i Frone.

Sada ćete videti i koje poznate ličnosti imaju ovo ime.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Fran

Fran – je nadimak nekadašnjeg španskog fudbalera Franciska Havijera Gonzalesa Pereza;

Fran Perea – poznati je španski pevač i glumac, čije je pravo ime Fransisko Manuel Perea Bilbao, a koji je najveću popularnost stekao glumeći u španskoj hit seriji „Seranovi“.

Da li ste znali?

Fran – je naziv za tropsku oluju koja je trinaesti tropski ciklon na Atlantiku ili Pacifiku;

„Fran“ – je australijski film iz 1985. godine;

Fran – je strip iz 2013. godine od autora Džima Vudringa.


Sponzorisano: