Poreklo i značenje imena Viktor

Ime Viktor dolazi od latinske reči koja znači „pobednik ili osvajač“. To je muško lično ime koje se koristi od drevnih rimskih vremena.

Rani hrišćani su često koristili imena koja su izražavala hrišćanske ideje, a Viktor je, posebno, ukazivao na Hristovu pobedu nad grehom i smrću.

Ime se zadržalo u srednjem veku jer ga je nosilo nekoliko ranih svetaca i nekoliko srednjovekovnih papa.

Loading...

Viktor je jedno od najstarijih i najpostojanijih imena koje nije bilo direktno povezano sa biblijskim imenima. Posebno je omiljeno ime u zemljama španskog govornog područja.

Za osobe koje su dobile ovo ime na rođenju veruje se da odišu ljubavlju i brižnom energijom. Oni su zaljubljeni u ideju ljubavi u njenom idealizovanom obliku i povoću svojih magnetnih karakteristika lako privlače ljude sebi.

Traže ravnotežu i sklad u svom životu i svetu uopšte. Savesni su i orijentisani ka tome da budu na usluzi. Ove ličnosti prirodno privlače novac i obično su okružene lepim predmetima.

Ipak, međuljudski odnosi su im primarni. Umeju da se oduže drugima i ne motivišu ih vlastite želje. Osobe koje nose ime Viktor budu učitelji, ministri i savetnici.

Značenje i istorija imena Viktor

Muško lično ime Viktor ima značenje – pobednik ili osvajač. Na latinskom jeziku „victor“ znači onaj koji je pobedio. Ovo ime je bilo uobičajeno među ranim hrišćanima.

Tokom srednjovekovnog perioda nije bilo tako popularno, ali je obnovljeno u 19. Veku.

Ovo ime se može sresti u engleskom, francuskom, portugalskom, rumunskom, holandskom, švedskom jeziku. Srećemo ga i u srpskom jeziku, kao i u hrvatskom.

U ruskom jeziku se može pronaći srodno ime Vitya, a na velškom Gwythyr. Ovo ime izgovarati kao Vittore.

Na baskijskom ovo ime glasi Bittor, a na galicijskom Vitor. U Italiji

U SAD-u je zabeležen značajan porast popularnosti ovog imena 20-ih godina prošlog veka. Običaj je da se dečaku koji nosi ovo ime tepa sa Vik (Vic).

U Francuskoj svi dečaci koji nose ovo ime slave svoj imendan 21. jula.

Ime Viktor je u engleskom govornom području postalo veoma popularno tokom vladavine kraljice Viktorije, podjednako kao i ženska varijanta ovog imena.

Popularnost imena Viktor na zapadnoj hemisferi

Tokom poslednjih 130 godina u SAD-u, od kada se vodi evidencija o imenima, ime Viktor je zadržalo stalno i postojano mesto na tabeli. Ime nikada nije palo ispod 63. mesta.

Ovaj favorit među imenima ima određeni moderni senzibilitet i za sve prave Amerikance, Viktor je dobar izbor.

Ime se, takođe, dosta koristi i među Latinoamerikancima. Poslednjih godina, ime Viktor doživljava blagi pad.

Popularni književni i filmski lik

Viktor Frankenštajn je glavni junak horor romana Meri Volstonkraft iz 1818. godine. Frankenštajn ili moderni Prometej je bogati, mladi naučnik koji pokušava da stvori život iz neživog korišćenjem hemije.

On napušta fakultet kako bi ostvario svoj večiti san. Njegov uspeh rezultira rođenjem jedne vrste čudovišta, svojevrsnog demona koji svojom ružnoćom odbija svog tvorca.

Stvorenje, odbojno i usamljeno, pokušava da se prilagodi u svetu oko sebe i moli Frankenštajna da mu stvori partnera. Viktor Frankenštajn, međutim, užasnut posledicama onoga što je učinio, odbija ovu molbu i provodi ostatak života tražeći stvorenje da bi ga uništio.

Najpoznatiji autor iz perioda romantizma – francuski književnik Viktor Igo (Hugo)

Jedan od najpoznatijih pisaca u istoriji svetske književnosti nosi ovo ime. Viktor Igo je francuski romantičarski pisac koji je stekao svetsku slavu zahvaljujući svojim romanima „Jadnici“, „Bogorodičina crkva u Parizu“ i dramom „Kromvel“ čiji se predgovor smatra jednim od manifesta romantizma. Pravo ime ovog velikog pisca je Victor Marie Hugo. Rođen je u Bezansonu 1802. godine, a umro u Parizu 1885. godine.

Monumentalni spomenik na Kalemegdanu, uspravna muška figura koja u jednoj ruci drži mač, a u drugoj sokola, rad je vajara Ivana Meštrovića i nosi ime Pobednik (Viktor).


Sponzorisano: