Poreklo i značenje imena Zara

Iako je ime Zara, lično žensko ime sa adekvatnim poreklom i jasnim značenjem, razlog zbog koga ga roditelji pre svega u svetu daju svojoj ženskoj deci, moglo bi se reći jeste po malo i bizaran, a to je pre svega ljubav prema modi, te prema svetskom modnom gigantu i modnom brendu „ZARA“.

Svakako je ime Zara, vrlo milozvučno, te se smatra da je reverzna varijanta imena Sara; Mara; Klara; Dara; Lara ili čak i Tamara i Barbara, pa je ime vrlo i popularno u Španiji; Italiji; kao i u Portugaliji; Nemačkoj; Poljskoj; Francuskoj, SAD-u, iako je originalno arapskog porekla o čemu će i biti više reči u nastavku ovog teksta.

Danas se ime Zara daje veoma sporadično u većini zemalja, pa se stiče pogrešan utisak da ono pak nije popularno, a što je sasvim netačno, jer se ovo ime vrlo često sreće među novorođenim devojčicama upisanim u knjige rođenih, a ne retko se dešava da se u zemljama sa nedovoljno oformljenim statističkim zavodima ili jednostavno sa lošom organizacijom oko upisa podataka, ovo ime daje često, kakve su na primer – Indija; Etiopija; Južna Afrika, pa čak i Emirati i nke pak i islamske zemlje – Turska; Jermenija; Irak; Iran i mnoge druge.

Loading...

Pogledajmo sada poreklo imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Zara

Iako se po nekim etimološkim teorijama smatralo da je ime Zara izvedeno od imena Sara, to pak i da jeste tačno u neku ruku, ne poriče jasnoću arapskog porekla imena Zara od reči koja znači sjaj ili svetlost, blistavost, blještavost.

Sa druge strane ime Zara, poreklom iz kurdskog poddijalekta označava u bukvalnom prevodu zlato, mada se generalno može odnositi na sve ono što sija.

Sada ćemo videti šta ovo ime znači.

Šta znači ime Zara?

Iz svega prethodno nevadenog, ime Zara ima preneseno značenje, „ona koja je sjajna; ona koja ima blistavu budućnost; ona koja je rođena da zablista; ona koja je zlana; ona koja vredi kao samo zlato; ona koja je vredna kao blago“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Zara u zemljama regiona

Ime Zara je u zemljama regiona zastupljeno po statističkim podacima iz protekle kalendarske godine, na 75. mestu u Republici Hrvartskoj, te na 39. mestu u Bosni i Hercegovini, dok se ovo lično ime za devojčice ni u Srbiji niti u Republici Srpskoj ne nalazi među sto najtraženijih ženskih imena.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Zara

Od imena Zara nisu poznata nikakva deminutivna ili hipokoristička obličenja, dok neki od nadimaka mogu biti Zaksi; Zaza ili Zarina, ali su znatno češća izvedena imena – Sara; Dara; Mara; Tara: Lara; Klara i mnoga druga.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Zara

Iako ne postoji posebno veliki broj poznetih ličnosti sa ovim imenom, ono je samo po sebi dovoljno i neobično i unikatno, da se ne mora tražiti dodatna inspiracija, kada želite da vaše dete ima sasvim neobično i nesvakidašnje ime.

Zara Maria Larson – švedska je popularna pevačica, čije se ime kod nas najčešće prevodi kao Sara;

Zara (Zarifa Pašaevna) – populčarna je ruska pevačica.

Da li ste znali?

ZARA – jeste lanac prodavnica odeće, obuće i akcesoara, koji je potekao iz Španije i čiji je pak osnivač Amansio Ortega, a koji je takođe i vlasmik poznatih robnih marki i prodavnica – „Pul and ber“; „Massimo Dutti“; „Stradivarius“; „Berška“ i one sve zajedno čine multimilionsku kompaniju „Inditex“;

Zara – je opština u nemačkim saveznim državama Šmeln i Gera;

Zara – jeste italijanski naziv za poznati hrvatski grad Zadar.

Kako je u ovom tekstu dato objašnjenje i porekla i značenja imena Zara, nije nužno pretraživati dodatna značenja i pronalaziti inspiracije u imenima gradova ili država koje su brojne i svakako zanimljive sa ovakvim imenom Zara, već je dovoljno biti sasvim originalan i svojoj mezimici na rođenju dati upravo pomenuto lično ime.

Inače ime Zara jeste u stvari i nadimak usvojene ćerke poznate američke glumice lepe Andželine Džoli, Zahare Marli Džoli, te je i to možda jedan od razloga da se devojčicama da upravo ovakvo lično ime.

Svakako ako ste već odlučili da će se vaša ćerka zvati Zara, nije nužno da tražite da li se neki baš krstarički brod, atletska šampionka, glumica ili književnica zvala upravo Zara, jer će možda baš vaša miljenica jednoga dana proslaviti ovo ime, i postati tema posanja članaka o ovom imenu, a za sada je dovoljo potražiti u našem tekstu informacije o poreklu i znečenju imena Zara.


Sponzorisano: