Poreklo i značenje imena Uma

Iako lično žensko ime Uma, spada u grupu modernih i kratkih savremenih imena, ono se u našem regionu daje ponekad ili sporadično, i osim u Bosni i Hercegovini, ovo ime nije posebno traženo ili popularno u ostalim zemljama našeg okruženja.

U islamskoj religiji se smatra da je Uma jedna od žena poslanika ili proroka Muhameda, te se i veruje da je ime najpopularnije u zemljama u kojima žive narodi muslimanske veroispovesti, i da je originalno arapskog porekla.

Poreklo ženskog vlastitog imena Uma 

Smatra se da je ime Uma poreklom iz indijskog ili hindu jezika, jer je to bilo ime indijske boginje planinskog venca Himalaja, a koja se na indijskom jeziku zove i Paravati, te ima značenje u svom “bukvalnom” prevodu – žena sa planine.

Loading...

Takođe se pretpostavlja, da ime Uma može da znači svetlost; sunce ili dan u hindu jeziku, ali postoje i neke hipoteze o arapskom poreklu ovog ličnog imena, a u kome ima značenje – jedan; zajednica; nacija ili narod.

U islamskom svetu se često smatra da je ime Uma, ime “od milošte” ili hipokoristika od imena Umihana, te da ne predstavlja ime za sebe, već se prevodi kao – mala mati; sveta majka; boginja.

Šta znači ime Uma? 

Prema podacima o poreklu imena Uma, značenje je veoma neodređeno i nije ga moguće sasvim jasno prevesti, ali se pretpostavlja da je ime najčešće vezano za  – “onu koja je jedinstvena”; ili za “osobu koja je jedna” ili “koja je druželjubiva i prijateljica”; “ona koja je čvrsta kao stena”; “ona koja je jaka kao planina”; “božanstvo”; “bezgrešna osoba”; “ona koja donosi svetlost”; “osoba koja je majka svih naroda”; “svetlo sunce”; “ona koja sija kao svetlost sunca”; “prečista i sveta”. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Uma u zemljama regiona 

Lično ime Uma je prema statističkim podacima za 2016. i za 2017. godinu, u zemljama regiona vrlo retko zastupljeno, a što pokazuju i činjenice da se ovo ime ne nalazi na listama od sto imena koja se najviše daju novorođenim devojčicama, ni u Srbiji, niti u Hrvatskoj i u Republici Srpskoj;

Ime Uma je popularno u Bosni i Hercegovini, a pre svega zbog svog arapskog porekla, te se pak nalazi na 30. mestu, a među sto najtraženijih ženskih imena u ovoj zemlji, u toku 2017. godine. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Uma 

Nisu poznati ni nadimci ili pak hipokoristike od imena Uma, dok su imena koja su “izvedenice” ovog ličnog imena – Umihana; Umija; Umala; Umuša; Umka ili Una i Umina. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Uma 

Uma Thurman – poznata je američka glumica i nekadašnji model i manekenka; smatra se da je “muza” filmskog reditelja Kventina Tarantina, čiji su je filmovi i proslavili u Holivudu;

Uma Singh – nepalska je novinarka;

Uma Sambanthan – supruga nekadašnjeg malezijskog ministra rada, Tuna Sambanthana;

Uma Shankar Mishra – indijska političarka;

Uma Shankar Dikshit – indijska polkitičarka i nekadašnja ministarka;

Uma Subramaniam – indijski bankar;

Uma Shivakumar – indijska je filmska i pozorišna glumica;

Uma Shankar Bajpai – indijski novinar i diplomata;

Uma Saren – indijski političar i član Parlamenta Indije;

Uma Anand – nekadašnja indijska novinarka i glumica;

Uma Aaltonen – nekadašnji finski pisac; novinar i političar;

Uma Bharti – indijska političarka i aktuelna ministarka ekologije, zadužena za pijaću vodu i higijenu;

Uma Blasini – lepotica iz Portorika, koja je predstavljala svoju zemlju na takmičenju za “Miss Univerzuma” 2007. godine;

Uma Bardhan – indijska je konceptualna umetnica;

Uma Bhatt – indijska novinarka; urednica modnog magazina i pisac;

Uma Bhende – nekadašnja je indijska popularna filmska glumica;

Uma Bose (Hashi) – nekadašnja indijska pevačica i muzički producent. 

Da li ste znali? 

Uma – je reč koja na arapskom jeziku predstavlja naciju ili zajednicu, odnosno islamski narod koji je ujedinjen u svojoj veri;

Po numerološkim tumačenjima, osobe sa imenom Uma imaju  broj 2, kao svoj “srećan broj”, te su u suštini u pitanju one žene koje su vrlo plemenite i saosećajne, veliki su prijatelji i podrška drugim ljuduma; uvek su miroljubive i blage su naravi, ne vole svađe i sukobe;

Žene sa ličnim imenom Uma su po pravilu vrlo tihe i introvertne, te ne vole da se raspravljaju ili svađaju sa bilo kim, radije se povlače u sebe i probleme rešavaju mirno i dostojanstveno;

Osobe sa imenom Uma su vrlo načitane i obrazovane, inteligentne su i istrajne, i uspešne su kako na profesionalnom planu, tako i u stvaranju novih prijateljstava, te i u uspostavljanju dugoročnih emotivnih veza.


Sponzorisano: