Poreklo i značenje imena Tatjana

Ime Tatjana se smatra staro-slovenskim ili srpskim tradicionalnim i kalendarskim imenom, čija je popularnost u poslednjih nekoliko godina drastično opala, i koja nema tendenciju da ime vrati na listu najpopularnijih imena za novorođene devojčice u našoj zemlji.

Poreklo ženskog vlastitog imena Tatjana 

Smatra se da je ime Tatjana ili Tatiana, poreklom iz grčkog jezika i da originalno potiče od reči “Titania” ili “titan”, a u značenju – džin; div; veliki; ogroman; čudovišan.

Druga hipoteza pominje mogučnost latinskog porekla imena Tatjana, od reči “tatius” a takođe u značenju – veliki ili ogroman; velikih proporcija; veličina.

Loading...

U našem jeziku se ime Tatjana “odomaćilo” iz ruskog jezika, u kome je ime vrlo popularno, a u koji je opet dospelo iz grčkog ili pak latinskog jezika (po nekim pretpostavkama, po imenu kralja Sabinjana, koji se zvao Titus). 

Šta znači ime Tatjana? 

Prema prethodno iznetim hipotezama o poreklu imena Tatjana, njegovo značenje u “prenesenom” smislu bi moglo da bude – “ona koja je rođena da bude grandiozna i velika”; “osoba koja je vrla i stvorena za velika dela i dostignuća”; “osoba koja je veličina (u karakternom smislu, a nikako u fizičkom kontekstu)”; “vatrena žena”; “kraljica vatre”; “vatrena kraljica”; “ona koja je srčana ili strastvena u svakom smislu”; “ona koja je veliki borac”; “osoba koja se ne predaje”; “ona koja ima džinovsko srce”. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Tatjana u zemljama regiona 

Žensko lično ime Tatjana je po podacima statističkih Zavoda zemalja u regionu, na listama među sto najpopularnijih imena za novorođene devojčice, veoma retko ime u poslednje dve kalendarske godine, te se u Srbiji; Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ni ne nalazi među prvih sto imena (ako se izuzme skraćeni oblik Tanja, ali koji se smatra zasebnim ličnim imenom, pa njegove pozicije na listama neće biti navođene);

U Republici Srpskoj, ime Tatjana je bilo na 76. mestu među sto najpopularnijih ženskih imena u 2017. kalendarskoj godini;

Ime Tatjana se sporadično sreće u Crnoj Gori; Makedoniji; Bugarskoj i Grčkoj, a veoma je ipak popularno u Sloveniji; Rusiji; Ukrajini i u Nemačkoj. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Tatjana 

Najpoznatiji nadimak ili hipokoristika od imena Tatjana je Tanja ili Tanija, ali se takođe mogu na primer navesti i umanjenice imena – Tajči; Tanjči; Tajna; Taša; Taca ili Tanjuška i Tatjanuška.

Imena koja su “izvedenice” ili pak jezičke varijacije imena Tatjana su – Tatijana; Tatyana; kao i ime Tatianna; Jana; Tijana; Tašana; Taša; Tajra; Tayra ili Tena i Tanya. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Tatjana 

Tatjana Mamaki – grčka plesačica i koreograf;

Tatjana Patziz – nemačka je manekenka i glumica; 

Tatjana Troianos – američka operska pevačica; meco-sopran;

Tatjana Nikolaevna Soroko – američka manekenka i modna blogerka ruskog porekla;

Tatjana Borodina – ruska operska pevačica; sopran;

Tatjana Lemos de Lima – brazilska je plivačica; disciplina slobodan stil plivanja;

Tatjana Ivanovna Bulanova – poznata je ruska pevačica;

Tatjana Maria (rođena Malek) – nemačka je profesionalna teniserka;

Tatjana Matejaš Kameron (umetničko ime Tajči) – nekadašnja poznata hrvatska pevačica;

Tatjana von Furstenberg – američka pevačica; tekstopisac; glumica i producent;

Tatjana Matvejeva – ruska je profesionalna dizačica tegova;

Tatjana DeMaria – engleska je muzičarka; kompozitor; tekstopisac i muzički producent;

Tatjana Okupnik – poznata je poljska pevačica; tekstopisac i kompozitor;

Tatjana Matveieva – profesionalna je gruzijska fudbalerka;

Tatjana Nikolajevna Ruska – velika ruska knjeginja; druga ćerka cara Nikolaja II;

Tatjana od Grčke i Danske – princeza Grčke i Danske; žena princa Nikolaosa koji je bio sin kralja Grčke, Konstantina II;

Tatjana Urajevna Panova – nekadašnja je profesionalna ruska teniserka;

Sveta Tatjana – hrišćanska svetiteljka i velikomučenica sa početka trećeg veka;

Tatjana Tati Cotliar – manekenka; foto-model i stilistkinja iz Argentine;

Tatjana Fomina – profesionalna je estonska šahistkinja;

Tatjana Konstantinova – ruska atletičarka; disciplina bacanje diska;

Tatjana Dante – učesnica takmičenja “Americas Next Top Model” i manekenka poreklom sa Havaja;

Tatjana Kucharova – češka je glumica; plesačica; model i “Miss Sveta”, za 2006. godinu. 

Da li ste znali? 

Varijacije imena Tatjana ili Tatiana u raznim svetskim jezicima su učestale, a najpoznatije su pak neke od sledećih formi imena – Tetjana (ukrajinski jezik); Tat΄jana; Tatyana; Tanya (ruski jezik); Tacjana (poljski jezik); Tatjana (bugarski jezik); Tatiana (grčki jezik) i ime Tacciana (beloruski jezik);

Sabinjani, čiji je kralj bio Titus, bili su pleme koje je živelo u okolini Rima, te se pak smatra da je tako i došlo do “mešanja” nekih imena i prezimena, te da je upravo od imena Tatus ili pak Titus i Tatius, i nastalo ime Tatiana i kasnije Tatjana (kao ruska verzija i slovenska forma imena uopšte).


Sponzorisano: