Poreklo i značenje imena Tara

Žensko lično ime Tara je jedno od najpopularnijih i najlepših slovenskih odnosno srpskih imena, a njegova popularnost je dodatno „porasla“, u momenntu kada je svojoj novorođenoj ćerki, ovo ime dao proslavljeni srpski teniser Novak Đoković.

Inače, poznato je i da se ime Tara se ubraja u listu najlepših i najdavanijih kratkih vlastitih imena novorođenim devojčicama.

Poreklo ženskog vlastitog imena Tara 

Poreklo imena Tara se najčešće povezuje sa imenom planine Tare u Srbiji, odnosno imenom reke Tare u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pa se može prevesti kao – osoba koja je stamena ili pak koja je lepa kao pomenuta reka ili planina.

Loading...

Sa druge strane, postoje in eke hipoteze da ime tara ima poreklo iz takozvanog kurdskog jezika, a sa značenjem – veo; mrena; prozračnost; lakoća.

Interesantna je i teorija o poreklu imena Tara iz irskog jezika, a koje je mesto u Americi koje je po legendi predstavljalo sedište brojnih kraljeva i vladara.

Etimolozi smatraju, da ime Tara može predstavljati i izvedenicu ili “ime od milja” tj nadimak od ličnog imena Tamara, a što je naročito čest slučaj u Rusiji.

Takođe, potrebno je napomenuti i činjenicu da na takozvanom hindu jeziku, tj u dobro poznatoj budističkoj religiji, ime Tara ima značenje zvezda; sjajna; nebo, te da može da ima “korene” i u ovoj jezičkoj grupaciji i religijskoj skupini naroda.

Na Tibetu se Tara smatra božanstvom, te joj se pripisuju osobine kakve su pre svih – vrlo velika mudrost; dobrodušnost; saosećejnost; brižnost, i smatra se dobrom “majkom” svih ljudi. 

Šta znači ime Tara? 

U tumačenju značenja imena Tara, a koje je poteklo od imena reke ili planine Tare, značenje je “preneseno” – “žena koja je lepa kao reka”; “žena koja je nemirnog duha”; “osoba koja je čvrsta kao stena”; “žena koja je jaka kao planina (u smislu ličnosti i karaktera)”.

Sa druge strane, a kako je već i napomenuto, u budizmu i hinduizmu je Tara  – “žena koja je mudra i brižljiva”; “ona koja je dobar savetnik i koja oprašta grehe”; “ona koja voli sve ljude”; “ona koja sija kao zvezda”; “žena rođena pod srećnom zvezdom”; “žena koja ima nesebično i veliko srce kao samo nebesko prostranstvo”; “zvezda vodilja”; “Boginja”; “bezgrešna”.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Tara u zemljama regiona 

Prema statističkim podacima u Republici Srbiji, za 2017. kalendarsku godinu, žensko ime Tara se na listi od sto najpopularnijih ženskih imena, nalazi na 18. mestu; sa druge strane, slična imena su „kotirana“ na sledeći način – ime Sara (4. mesto); Lara (30. mesto); i ime Tamara (46. mesto);

U Bosni i Hercegovini, lično ime Tara je pak u 2017. godini, a na listi od sto najdavanijih imena devojčicama  u ovoj zemlji, bilo izostavljeno, ali su zato „dobro pozicionirana“ slična ili pak ona „izvedena“ imena – Sara (3. mesto); Sajra (19. mesto); Zara (39. mesto); Sarah (49. mesto); Farah (52. mesto); Tajra (56. mesto); i ime Amra (67. mesto) na pomenutoj listi;

U Republici Srpskoj, statistika za 2017. kalendarsku godinu, pokazuje da se ime Tara na listi od sto najpopularnijih imena za žensku novorođenčad, našlo na 34. mestu, a imena koja su neke od „varijanti“ su – Sara (5. mesto); Tamara (23. mesto); i ime Lara (27. mesto);

U Republici Hrvatskoj, ime Tara se u 2016. i 2017. godini, nalazilo na 30. mestu među stotinu od najpopularnijih ženskih ličnih imena, dok su imena kakva su – Sara (6. mesto); (Lara 14. mesto); Klara (16. mesto); Barbara (50. mesto); Kiara (65. mesto); Zara (75. mesto); i Mara (76. mesto), takođe „vrlo dobro pozicionirana“, a kako se vidi iz priloženih podataka. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Tara 

Nadimci i hipokoristike od imena Tara nisu poznati (naprotiv, smatra se da je ovo ime deminutiv ili pak nadimak od ličnog imena Tamara, a kako je već i napomenuto u ranijem tekstu).

Imena koja su “izvedena ili varijabilna” imena od imena Tara su obično – Tamara; Dara; Lara; Tajra; Klara; Mara; Zara; Barbara; Sarah; Amra; kao i ime Farah.

Vežno je napomenuti i činjenicu, i da ime Tara, u nekim zemljama sveta, može da predstavlja i muško lično ime, a njegpve najpoznatije “izvedenice” su Tarik; Tarkan ili Taruk. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Tara 

Tara Lončar – poznata hrvatska TV i filmska glumica;

Tara Đoković – ćerka srpskog tenisera Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene Đoković;

Tara Karamatijević – srpska slikarka i dizajnerka;

Tara Manić – poznata srpska glumica mlađe generacije;

Tara – poznata je glumica i politička aktivistkinja iz Južne Indije (rođena kao Anuradha);

Tara Elizabet Savelo – poznata je holivudska šminkerka;

Tara Lyn Strong – poznata kanadska glumica i pevačica;

Tara Rid – poznata američka glumica;

Tara Blejz – poznata irska pevačica;

Tara Devi – poznata pevačica koja je poreklom iz Nepala;

Tara Ficdžerald – poznata britanska glumica;

Tara Ijer – profesionalna teniserka iz Indije;

Tara Leniston – poznata irska glumica;

Tara Li Patrik (pseudonim Karmen Elektra) – poznata američka manekenka; glumica i pevačica;

Tara (pravo ime Liza Meri Varon) – profesionalna je američka rvačica; bodibilderka i poznati je fitnes instruktor;

Tara Lin Bar – američka glumica;

Tara Bets – afro-američka književnica i pesnikinja;

Tara Bouman – muzičarka iz Holandije koja je poznata klarinetistkinja.

Da li ste znali? 

Tara – je planina u zapadnom delu Srbije, čiji je najviši vrh Zborište, sa nadmorskom visinom od 1554 metra;

Tara – je reka u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok je takozvani kanjon reke Tare, jedan od najlepših na svetu, i najdublji kanjon u Evropi, a drugi po svojoj dubini u svetu (odmah posle kanjona reke Kolorado u SAD-u);

Tara – je merna jedinica koja se koristi za merenje težine (pored termina “bruto” i “neto”);

Tara – je grad u Rusiji (takozvana Omska oblast u Sibiru), koji je po podacima iz 2010. godine imao nešto više od 27 hiljada stanovnika;

Tara – je jedno naselje u Crnoj Gori, a u opštini Kolašin, a koje je pak prema popisu stanovništva iz 2011. godine imelo svega 36 stanovnika;

Tara – je nacionalni park u Srbiji, na teritoriji i pod jurisdikcijom opštine Bajina Bašta;

Đurđevića Tara – naselje je u Crnoj Gori, u opštini Pljevlja, a koje je po popisu iz 2011. godine imalo oko 178 stanovnika (u ovom mestu se nalazi i istoimeni manastir, kao i most na reci Tari).


Sponzorisano: