Poreklo i značenje imena Sumeja

Iako je žensko lično ime Sumeja kod nas veoma retko i daje se samo u Bosni i Hercegovini, dok se u našoj zemlji i u regionu može sresti sporadično.

Popularno je u muslimanskim zemljama i na Bliskom Istoku, ovo ime je veoma lepog značenja, te će njegovo poreklo i tumačenje biti i u daljim redovima predstavljeni, sa ciljem da mu se možda tako i poveća popularnost u godinama koje slede, a u zemljama našeg regiona.

U nastavku pogledajmo kakvo je njegovo poreklo.

Loading...

Poreklo ženskog vlastitog imena Sumeja

Po etimološkim teorijama, ime Sumeja je muslimanskog porekla, te potiče od islamskog imena „Sumayyah“, u bukvalnom prevodu „ona koja je sveta ili uzvišena“.

Naime, u Islamu je Sumeja bila poznata kao prva žena koja je pogubljena jer je primila islamsku veru, a ovo lično ime je najpopularnije u Bosni i Hercegovini već poslednjih deset godina, i kako će biti kasnije i navedeno, Sumeja ili Sumea je ime koje se pak nalazi u samom vrhu najdavanijih ličnih imena novorođenim devočicama.

Sada ćemo videti šta tačno znači ovo ime.

Šta znači ime Sumeja?

Pomenuto lično ime Sumeja, označava onu koja je „uzvišena i sveta“, te se pak u prenesenom značenju ovo ime obično može prevesti kao „ona koja je rođena za velika dela; ona koja je prava svetica; ona koju je Alah ili Bog poslao da čini dobra dela; ona koja je bezgrešna; ona koja se uvek izdiže iznad greha i pošasti; nevina; dobrota; bogoumilna; prosvećena; prosvetljenje; ona koja donosi spokoj i mir“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Sumeja u zemljama regiona

Osim u Bosni i Hercegovini, gde je ime Sumeja u prethodnoj kalendarskoj 2017. godini, bilo na 38. mestu među najdavanijih sto ženskih ličnih imena, ovo ime se pak ne nalazi na listama u „top 100“ ni u Srbiji, niti u Republici Srpskoj i u Republici Hrvatskoj, te se pretpostavlja da se daje samo sporadično u ovim zemljama.

Inače, ime Sumeja je popularno u Iraku i Iranu, kao i u Turskoj, Azerbejdžanu, te i u Indiji, SAD i u nekim islamskim zemljama, gde je ime vrlo „cenjeno i poštovano“, te se daje devojčicama iz porodica vrsnih vernika i onih koji su zaslužili od Alaha da se njihovoj deci ovo ime nadene.

Pogledajmo sada koji su sve nastavci i skraćenice moguće od ovog imena.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Sumeja

Ime Sumeja nema neke poznatije nadimke ili hipokoristike, osim možda Sumi; Sumy ili Sumina, a varijanta koja je najpoznatija je svakako Sumea, kao i eventualno Sumaja ili Sumerija.

Ispod ćete videti koje poznate ličnosti nose ovo ime.

Poznate ličnosti ili naselja sa vlastitim imenom Sumeja

Mada su osobe koje su poznati nosioci imena Sumeja dosta retke, i nije nužno da se roditelji vode poznatim idolima kada biraju ime za svoju devojčicu, neke od najpoznatijih glumica i ličnosti iz Turske imaju ime Sumeja, a poznate su i:

Sumeja Frljak – mlada je bosanska blogerka iz Sarajeva koja živi u Istambulu, te često putuje i obožava svoj posao;

Sumeja Erdogan – ćerka je aktuelnog predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana.

I sada za kraj evo jedna zanimljivost.

Da li ste znali?

Sumejja – je žena koja je u Islamu poznata kao prvi „šehid“ ili svedok islamske vere, te i kao prva žena koja je javno obelodanila da prihvata islamsku veru, zbog čega je i pogubljena od strane Ebu Džehida, nevernika i protivnika islamskog učenja koje je pak propovedao prorok Muhamed.


Sponzorisano: