Poreklo i značenje imena Sladjana

Lično žensko ime Sladjana, spada u grupaciju staro-slovenskih imena, ali je relativno “novijeg datuma”, pa se time i objašnjava znatniji izostanak popularnosti imena među devojčicama na našem podneblju i u zemljama regiona.

U Srbiji je ovo ime smatrano “izvornim” i prevodilo se kao “ona koja je vesela, draga i mila”, ili “ona koja je najdraža i najslađa kćer”.

Ima nekih podataka da je ime Sladjana u suštini uvek “ime od milja” i da je i poteklo od oblika

Loading...

hipokorističke forme za bilo koje žensko lično ime, ali ipak validni dokazi za ovakve tvrdnje nisu pronađeni niti “potkovani činjenicama”.

Poreklo ženskog vlastitog imena Sladjana 

Pretpostavlja se da je ime Sladjana poreklom od glagola “sladiti”, a u značenju – jesti slatko; uzeti šećer; pojesti nešto što je slatko.

Neki etimolozi navode da je ime Sladjana izvedeno od španskog vlastitog imena “Dulcineja”, a u značenju – slatka; lepa; mila; draga.

Takođe, reč “dulse” ili “dulče”, na italijanskom i španskom jeziku, a poreklom od latinskih reči, imaju značenje sladak/slatka ili šećer.

Prema staro-slovenskom poreklu imena Sladjana, a po “stablu porekla”, ime je izvedeno od južno slovenske reči “sladak”, odakle se “došlo” do imena Slađana i/ili Sladjana u srpskom i hrvatskom jeziku. 

Šta znači ime Sladjana? 

Ime Sladjana, ima “preneseno” značenje – “ona koja je slatka”; “slatkiš”; “ona koja je lepa”; “ona koja je mila id raga”; “devojčica “slatka kao bombona”, a u smislu fizičkog izgleda i karaktera”; “ona koja je umiljata”; “miljenica”; “najdraža”; “dražesna”; “ljupka”; “moje zlato”; “duša”. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Sladjana u zemljama regiona 

Statistički podaci koji su prikupljeni za protekle dve kalendarske godine (2016. i 2017. godinu), jasno pokazuju da je žensko lično ime Sladjana u zemljama regiona (tj u Republici Srbiji; kao i u Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini), izostavljeno sa svih listi od sto najtraženijih vlastitih imena za žensku novorođenu decu;

Sa druge strane, ovo žensko ime, može se sresti među imenima u ostalim slovenskim zemljama, pa se po nekada „nalazi“ na listama poželjnih imena u Rusiji; Sloveniji; Češkoj; Slovačkoj; kao i u Bugarskoj; Makedoniji; Rumuniji; Crnoj Gori i Mađarskoj;

Prema statističkim podacima iz 2007. godine, ovo ime je u Sloveniji bilo na 99. mestu po svojoj popularnosti. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Sladjana 

Skraćenica, hipokoristike ili deminutivi od imena Sladjana su – Slađa; Slatkica; Sladijana; Sladi, dok su “izvedena” imena ili “varijante” ženskog ili muškog roda – Slađa; Slađanka; Sladija; kao i Nađa; te muška imena Sladjan; Sladjanko; Slatkomir; Zlatko; Zlaćan; Sladoje ili Sladžanko. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Sladjana 

U većini slovenskih jezika, u upotrebi je oblik imena Slađana, umesto Sladjana, te će i poznate ličnosti koje nose ovo lično ime, biti navedene u nastavku ovog teksta: 

Slađana Slađa Delibašić – srpska pop i dens pevačica; nekadašnja supruga Đoleta Đoganija i vokal grupe “Đogani Fantastiko”;

Slađana Milošević (Aleksandra Milošević) – popularna je srpska muzičarka i pevačica tzv “novog talasa”; poznata je po brojnim velikim hitovima, među kojima se izdvaja duetska pesma “Princeza” koju je otpevala sa Dadom Topićem;

Slađana Kilibarda – hrvatska je pozorišna; TV i radijska rediteljka;

Slađana Zrnić – poznata je srpska pozorišna glumica;

Slađana Perunović – crnogorska je atletičarka; disciplina trčanje na 1500 metara;

Slađana Mirković – srpska odbojkašica;

Slađana Ilić – srpska spisateljica; esejista i književni kritičar;

Slađana Golić – bivša jugoslovenska i srpska košarkaška reprezentativka;

Slađana Milenković – poznata je srpska književnica;

Slađana Dragaš (poznatija kao Slađa Allegro) – poznata srpska pop pevačica koja je solista u “Allegro bendu”;

Slađana Mandić – pevačica i takmičarka “Zvezda Granda”;

Slađana Arsenić – atletičarka iz Bosne i Hercegovine (članica AK Brčko);

Slađana Pop Lazić – srpska rukometašica i član rukometne reprezentacije Srbije;

Slađana Crnić – srpska je glasovna glumica. 

Da li ste znali? 

Po tvrdnjama numerologa, ime Sladjana kao osobni ili “srećan broj” ima broj 7, te i predstavlja one žene koje su ozbiljne i racionalne, vredne i požrtvovane, i koje su vrlo inteligentne ali i jako kreativne i domišljate;

Za ženske osobe sa imenom Sladjana se obično smatra da su vrlo ektrovertne i ekspresivne, da nisu stidljive niti da imaju “potrebu” da nešto skrivaju, te da su uvek vrlo direktne i otvorene, što ih često može vrlo “skupo koštati”;

Žene sa ličnim imenom Sladjana su obično vrlo ispunjene i srećne, kako u profesionalnom, tako i u emotivnom aspektu života, ali vrlo retko su spremne da dopuste d aim bilo šta “poremeti” lični stav i rutinu i veliki su boric za sopstveni identitet i integritet, a kada se pak za tako nešto ukaže i potreba.


Sponzorisano: