Poreklo i značenje imena Sara

Nauka koja se bavi proučavanjem porekla i značenja ličnih imena (vlastita imena, prezimena i nadimci), naziva se stručno onomastika, i predstavlja granu lingvistike, koja se bavi jezikom kao i značenjem reči u širem smislu.

Kako su u savremenim uslovima sve češća ona imena koja se mogu lako koristiti u velikom broju jezika i zemalja, a bez potrebe za žargonski rečeno, „lomljenjem jezika“, to se i roditelji najčešće odlučuju da svojoj deci „nadenu“ što kraća i što jednostavnija imena, ali koja su ipak u dovoljnoj meri „zvučna“, u slučaju da njihovi mezimci jednoga dana postanu poznate ličnosti ili se proslave u nekoj sferi života.

Poreklo ženskog ličnog imena Sara 

Prema raznim pisanim izvorima, žensko ime Sara (Saraj) je hebrejskog porekla, i vezuje se za biblijsku ličnost, odnosno ženu i polusestru Avramovu, a koja je pak svom mužu i polubratu, u  svojoj devedesetoj godini života, rodila sina Isaka, a što je i opisano u knjizi „Postajanja“.

Loading...

Sa druge strane, ovo popularno žensko ime je takođe opisano i u svetoj muslimanskoj knjizi koja se zove Koran (Kuran), a istodobno se Sara kao plemkinja i vladarka smatra velikom „majkom“ svih Jevreja, i njeno ime se u originalu piše kao Saray; Šaraj ili  Śāray.

Značenje vlastitog imena Sara 

Iako veliki broj ljudi, ne traži značenje imena koje daje svojoj novorođenoj deci, ipak je poželjno da se u eri masovnih medija i dostupnosti interneta, pre nego što se za neko ime odluče jer je vrlo „lepo“ ili „upečatljivo“, roditelji raspitaju detaljnije o njegovoj istoriji, prošlosti, značenju ili pak  raznim verovanjima, a koja se u nekim kulturama za pojedina lična imena vezuju.

Značenje vlastitog imena Sara (originalno Saraj ili Sarah), koje je prevedeno sa hebrejskog jezika je – ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; „sveta“ majka; neka ženska osoba visokog društvenog položaja ili  ranga; knjeginja; vladarka; biblijska ličnost; „izaslanica od Boga“; princeza; boginja; „svetost“.

Žensko ime Sara (Sarai), je prevedeno sa jevrejskog jezika, ona žena koja je vesnica sreće i vrle radosti, ona osoba koja je „suncem obasjana“, žena koju je lepo „gledati“, i ženska osoba koja je svojim rođenjem predodređena da donosi „celom svetu“ svetlost, toplinu i lepotu.

Kada su u pitanju imena koja se daju novorođenim devojčicama, pomenuto vlastito ime Sara je u prvih deset imena koja se biraju za žensku decu u vremenskom periodu koji obuhvata poslednjih deset do petnaest godina.

Teška prošlost ličnog imena Sara o kojoj se jako malo zna u današnje vreme 

U vreme nacizma, kada je Adolf Hitler imao „viziju“ da sam poseduje „plavu krv“ i kada je težio da stvori „arijevsku rasu“, progon Jevreja, Roma i ostalih „neželjenih“ etničkih grupa ljudi i rasa, doveo je do toga da su se osobe muškog i ženskog pola, „obeležavale“ određenim imenom, kako bi se znalo kom narodu tačno pripadaju, a kako bi se na žalost njihova egzekucija „lakše“ mogla sprovoditi.

Tako su, sve osobe muškog pola koje su bile Jevreji po svom poreklu, uz svoje osnovno ime i prezime, morale da imaju pridodato još jedno „lično“ ime – Izrael, dok su sve žene Jevrejke, uz svoje ime i prezime imale pridodato ime – Sara.

Upravo iz napred navedenih razloga, i u današnje vreme, veliki broj žena u Nemačkoj i Austriji, ima kao lično ili pak kao „srednje“ tj drugo ime, vlastitu imenicu Sara, a koja je i starijima ali i mladima, podsetnik na vremena koja nikada ne treba da se ponove, ali ni da se zaborave, jer su deo teške prošlosti i slika su patnje naroda koji je bio žrtva sudbine, režima, pogrešnih uverenja i ambicija jednog čoveka, koji je posedovao potpuno pogrešna shvatanja sveta i rangirao je ljude prema rasi i etničkoj pripadnosti, a ne prema njihovoj vrednosti, poštenju, vrlinama i karakteru.

Da li ste znali? 

U raznim zemljama sveta, neka imena su čak i zakonom zabranjena, jer su roditelji većinom postali sasvim „nadahnuti“ novim trendovima, pa su svojoj deci počeli da daju imena prema junacima iz crtanih filmova, po metal ili rok bendovima, ili pak nesvesni pravog značenja nekog ličnog imena, svoje potomke su nazvali pogrdno ili uvredljivo.

Samo neki od primera su sledeći:

U Japanu je zabranjeno davanje imena Akuma novorođenoj deci, jer takvo vlastito ime u prevodu znači đavo, i smatra se da će osobe koje ga „nose“ doneti nesreću ne samo sebi nego i drugima.

U Saudijskoj Arabiji je ilegalno žensku decu nazvati imenom Linda – jer se na taj način svesno propagira „zapadnjački uticaj i kultura“ i remeti se sklad u davanju originalnih imena arapskog porekla.

U velikom broju zemalja je zabranjeno da se deca nazivaju po simbolima – $; @; #; *; § –  jer je  verovali ili ne, velikom broju roditelja ponestalo ideja, pa su svojim mezimcima ili mezimicama odlučili da daju ime koje je simbol interneta i uopšte savremene tehnologije, “pop – culture” ili kulture elektronskih medija.

Iako u Kini simbol “@” ima značenje “volim ga”, kada su roditelji pokušali da tako nazovu svog sina, sud ove zemlje im to nije dozvolio.

U Švedskoj je zabranjeno ime Metalika, koje je nosila jedna tek rođena devojčica, a koja pak nije mogla biti krštena, i čiji su roditelji verovatno veliki obožavaoci ovog u imenu i spomenutog vrlo kultnog američkog hevimetal – benda.

Norveška je po pitanju ličnih imena vrlo stroga i konzervativna zemlja, pa je tako jedno od onih koja su strogo zabranjena i ime Gešer (Gesher), a što u prevodu znači most (koji spaja dve obale reke). 

Poznate žene sa ličnim imenom Sara 

Sara Margaret Ferguson – vojvotkinja od Jorka, engleska je plemkinja, spisateljica, filmski i televizijski producent;

Sara Slot Petersen – danska atletičarka i šampionka u disciplini trčanja sa preponama;

Sara Sihelar – holandska veslačica u disciplini četverac i osmerac bez kormilara;

Sara Luiz Hit Pejlin – američka političarka, bivša guvernerka Aljaske i članica Republikanske partije;

Sara Olgud – nekadašnja proslavljena irska glumica;

Sara Moreira – portugalska atletičarka;

Sara Mišel Gelar – američka filmska i TV glumica;

Sara Majls – engleska glumica;

Sara Larson – švedska kantautorka, pevačica, kompozitor i tekstopisac;

Sara Krnjić – srpska košarkašica;

Sara Ketrin Polson – američka filmska, TV i pozorišna glumica;

Sara Isakovič – slovenačka plivačica u disciplini „slobodni stil“;

Sara Erani – italijanska teniserka;

Sara Kanuing – kanadska glumica;

Sara Kolak – hrvatska reprezentativka u disciplini „bacanje koplja“;

Sara Bernar – francuska glumica;

Sara Došo – japanska rvačica;

Sara Knaus – američka najstarija žena na svetu, a prema „Ginisovoj knizi rekorda“ živela je 117 godina (i bila je poslednja žena i osoba uopšte, koja je rođena pre 1885. godine);

Sara Gadon – kanadska filmska glumica;

Sara Vejn Kalis – američka filmska glumica;

Sara Anastasijević – ćerka kapetana Miše Anastasijevića i supruga Đorđa Karađorđevića;

Sara Džesika Parker – američka filmska i TV glumica;

Sara Jovanović (pseudonim Sara Jo) – srpska pop pevačica mlađe generacije;

Sara Bertić – učesnica NOB-a i narodni heroj Jugoslavije;

Sara Elizabet Dalin – britanska muzičarka, pop pevačica i gitarista (grupa „Bananarama“);

Sara Lahti – švedska atletičarka i trkačica u disciplini „trčanje na duge staze“.


Sponzorisano: