Poreklo i značenje imena Sanja

Ime Sanja je u našoj zemlji, prvenstveno ime namenjeno ženskoj novorođenoj deci, ali je veoma zanimljiva činjenica da se u brojnim zemljama sveta, lično ime Sanja koristi i u muškom rodu, te da ono ima takozvanu „unisex“ formu, odnosno predstavlja univerzalno ime koje se može dati i muškoj i ženskoj deci.

Poreklo ženskog vlastitog imena Sanja 

Jedna od etimoloških teorija o poreklu imena Sanja, pretpostavlja da je ime poteklo od glagola „sanjati“, a u značenju snevati; snivati; „snove tvoriti“.

Ranije se smatralo da je ime Sanja, samo varijanta ili nadimak punog imena Aleksandra, ili pak i od muškog imena Aleksandar, ali se ovo ime danas ipak koristi kao „samostalno“ lično ime „per se“, te je njegova popularnost u poslednje vreme značajno „porasla“.

Loading...

Neki etimolozi ipak tvrde, da je ime Sanja originalno ruskog porekla, a što je proisteklo iz same i veoma jasne činjenice, da je ime Sanja (kao samostalno ime, ili kao nadimak od imena muškog ili pak ženskog roda – Aleksandar; Aleksandra; Anastazija; Nastja; Aleksej; Aleksija), lično ime baš i najpopularnije u ovoj zemlji u poslednjih nekoliko vekova.

U arapskoj grupaciji jezika, ime Sanja se smatra izvedenicom od vlastite imenice „Sani“, sa značenjem – blistava; sjajna; lepa; posebna; nedodirljiva. 

Šta znači ime Sanja? 

Značenje imena Sanja jeste „ona koja je sanjar“; ili „žena koja je sanjarka“; „osoba koja živi u snovima“; ili pak „ona koja je lepa kao san“; „ona koja je snena“ ili „ona koja je kao iz sna“.

Ako ime Sanja, vodi poreklo od imena Aleksandar ili Aleksandra, ima značenje – „ona koja je zaštitnica“; „žena koja štiti slabije“; „ona koja brani ljude“; „dobročiniteljka“; „braniteljka“.

Ako se uzme pak u obzir, da je ime Sanja izvedenica od arapskog imena Sani, tada ime sasvim ili drugačije ili posebnije značenje – „ona žena koja je lepa; sjajna; umiljata; divna“; „oličenje lepote i nežnosti“; „žena koja je posebna i božanska“; „princeza“; „vladarka“; „bajkovita osoba“.

U nemačkom govornom području, varijanta imena Sanja, ima značenje – „žena koja je pametna“; „osoba koja je veoma mudra i trezvena“; „ona koja se vodi razumom i inteligencijom“; „učena“; „intelektualka“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Sanja u zemljama regiona 

U Republici Srbiji u 2017. kalendarskoj godini, a prema podacima Republičkog Zavoda za obradu statističkih podataka, na listi među sto najpopularnijih ženskih imena, Sanja je zauzela 68. mesto, dok je ime Aleksandra na 49. poziciji; a ime Manja na 97. mestu u ovoj zemlji;

U Republici Srpskoj, ime Sanja se na listi među sto najpopularnijih ženskih imena, nalazi na 59. mestu, u 2017. godini, prema obrađenim statističkim pokazateljima;

U Republici Hrvatskoj, Sanja je ime koje se nije našlo na listi od stotinu najpopularnijih imena za devojčice u 2016. i u 2017. godini, ali je zato ime Anja zauzelo 49. mesto (a kao varijantna i vrlo  slična forma imenu Sanja);

U Sloveniji je ime Sanja uvek među prvih sto najpopularnijih ženskih imena; dok je u Australiji a prema podacima iz 2006. kalendarske godine, ime bilo na 1082. mestu. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Sanja 

Nadimci ili pak hipokoristike od imena Sanja su nepoznati ili vrlo retki, dok su imena koja su ili „varijante ili izvedenice“ najčešće – Sonja; Manja; Vanja; Sani; Aleksandra; Aleksija; Anastazija; Anastasija; Tanja; Minja; Dunja ili Anja; Anija; Draginja i Katarina. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Sanja 

Sanja Kužet – popularna srpska TV voditeljka; 

Sanja Marinković – Tv voditeljka i autor emisije „Magazin IN“ na TV „Pink“;

Sanja Dimitrijević – srpska pop pevačica;

Sanja Vejnović – jugoslovenska i hrvatska filmska i pozorišna glumica;

Sanja Doležal – jugoslovenska i hrvatska TV voditeljka i bivša pevačica grupe „Novi fosili“;

Sanja Domazet – srpska političarka i književnica;

Sanja Krsmanović Tasić – srpski koreograf; dramaturg; reditelj i glumica, koja živi i radi u Pakistanu;

Sanja Jovićević – crnogorska glumica;

Sanja Vraneš – srpski naučnik i inženjer elektrotehnike;

Sanja Mirza – profesionalna teniserka iz Indije;

Sanja Popović – srpska pozorišna; TV; glasovna i filmska glumica; TV voditeljka;

Sanja Radan – srpska TV voditeljka;

Sanja Damnjanović – srpska rukometna reprezentativka;

Sanja Lazarević Radak – srpski etnolog i antropolog;

Sanja Maletić – srpska folk pevačica;

Sanja Mandić – srpska košarkašica;

Sanja Ričards Ros – američka atletičarka i olimpijska šampionka; disciplina trčanje na 400 m; 

Sanja Starović – srpska odbojkašica poreklom iz Trebinja; 

Sanja Vučić – srpska pevačica džez; rege; rok i pank muzike; vokal je pank grupe „ZAA“;

Sanja  Gavrilović – nekadašnja hrvatska atletičarka; disciplina bacanje kladiva; 

Sanja Rajović – srpska rukometna reprezentativka;

Sanja Milosavljević – nekadašnja jugoslovenska i srpska pozorišna i filmska glumica;

Sanja Malagurski – srpska reprezentativka u odbojci;

Sanja Stijačić – poznata srpska flautistkinja i profesor flaute. 

Da li ste znali? 

Neke od najpoznatijih pesama koje su posvećene jednoj sanji, su pesma grupe „Alisa“ koja se zove „Sanja“, kao i čuvena pesma srpskog boema i legendarnog pevača narodne muzike Tome Zdravkovića – „Sećaš li se Sanja“;

Sanja – je naselje u Italiji, okrug Kuneo, regija Pijemont, a koje je prema statističkim podacima iz 2011. godine, imalo samo jednog stanovnika tj jedno domaćinstvo;

Sanja – je naselje u Italiji, okrug Torino, regija Pijemont, a koje je prema popisu iz 2011. godine, imalo ukupno 11 stanovnika;

Sanja Longa – naselje u Italiji, u okrugu Torino i u regiji Pijemont, a koje je po popisu iz 2011. godine, imalo ukupno 7 stanovnika;

Sanjari (The Dreamers) – poznati roman britanskog književnika Gilberta Adera, iz 1988. godine.


Sponzorisano: