Poreklo i značenje imena Sanela

Žensko vlastito ime Sanela, pretpostavljeno je muslimanskog porekla, mada se i prema nekim navodime ovo lično ime pojavilo u Grčkoj i predstavlja izvedeno ime od imena Aleksandra ili imena Sana, ali u svakom slučaju, njegova popularnost u našoj zemlji i u zemljama regiona, nije na „zavidnom nivou“ u poslednjih nekoliko godina.

Međutim, ime Sanela vrlo je popularno lično ime u Sloveniji; Turskoj; Americi i u Australiji i na Novom Zelandu.

Poreklo ženskog vlastitog imena Sanela 

Smatra se kako je veđ i navedeno, da ime Sanela vodi poreklo od “izvornog” oblika tj imena Aleksandra, ili da je pak poreklom iz latinskog jezika, te da je izvedeno od ličnog imena “Sana” (a na koje je dodat sufiks “-ela”), ili da je poreklom od latinske reči “sanna” – u značenju zdrava; čila; pametna; dobrog zdravlja; razumna; dobra; plemenita.

Loading...

Prema pojedinim etimološkim hipotezama, ime Sanela može biti i “izvedenica” od muslimanskih imena Sanida; Ihsana ili Sanija.

U staroslovenskom poreklu imena Sanela, pretpostavlja se da ime potiče od imenice “san; sni; snovi”, a u smislu žene koja je “kao san” ili “ona koja sanja”; “sanjati”. 

Šta znači ime Sanela? 

Prema navodima o poreklu imena Sanela, potencijalna “prenesena značenja” imena su – “ona koja je razumna”; “žena koja je zdrava i vitalna”; “ona koja je plemenita i dobra”; “žena koja je sanjarka ili koja voli da živi svoje snove”; “ona koja je lepa kao san”; “veoma pametna žena”. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Sanela u zemljama regiona 

Žensko lično ime Sanela je po svojoj popularnosti, a po podacima Zavoda za statistiku zemalja regiona, pozicionirano među sto najtraženijih imena za 2016. i 2017. kalendarsku godinu, ovako:

U Bosni i Hercegovini, ime Sanela se nije našlo među sto najpopularnijih imena za novorođene devojčice u 2017. godini, ali sun eke “varijante” imena u ovoj zemlji popularne, a takva imena su Nejla (14. mesto); Lejna (46. mesto) i imena Elma (57. mesto) ili Ella i Ela (90. i 93. mesto);

U Republici Srpskoj, ime Sanela je takođe “izostalo” sa liste od sto najtraženijih ženskih imena za protekle dve kalendarske godine, dok je ime Danijela (kao potencijalna “varijanta” imena), na 89. poziciji pomenute liste u ovoj zemlji;

U Republici Hrvatskoj, kao i u Srbiji, žensko ime Sanela se nije našlo na listi među sto najviše davanih imena novorođenoj ženskoj deci;

U Sloveniji je ime Sanela veoma popularno i relativno je dobro pozicionirano (prema statističkim podacima iz 2007. godine, ovo lično ime je zauzimalo 612. mesto), i obično je povezano sa onim ženama koje su ili islamske veroispovesti ili koje su dato ime davale svojim ženskim potomcima. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Sanela 

Nadimci i hipokoristike imena Sanela su obično – Sana; Sani; Saniška ili Sanika, dok su sa druge strane slična ili “varijantna i izvedena imena” – Samala; Senel; Shanell; Samilla; Sonal; Semele; Sienna; Sanida; Sanija; Sanja; Ihsana; Sana; Aleksandra; Sanya; Saška; Saša ili Sanda. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Sanela 

Sanela Šaulić – ćerka popularnog narodnog pevača Šabana Šaulića;

Sanela Hasić – takmičarka “Zvezda Granda” i pevačica;

Sanela Marković – mlada takmičarka “Zvezda Granda” i pevačica; 

Sanela Milovanović – mlada srpska harmonikašica;

Sanela Mitrović – srpska operska pevačica; sopran Narodnog pozorišta u Beogradu;

Sanela Redžepagić – nekadašnja poznata operska pevačica; preminula je u Milanu u 37. godini;

Sanela Spahović – glumica; popularna je po ulozi u filmu “Sjećaš li se Dolly Bell?”;

Sanela Čizmo – bosanska manekenka; voditeljka emisije na “OBN” televiziji;

Sanela Knezović – hrvatska rukometaška reprezentativka;

Sanela Sijerčić – popularna pevačica narodne muzike iz Bosne i Hercegovine

Sanela Diana Jenkins (rođena kao Sanela Ćatić) – preduzetnica i filantrop poreklom iz Sarajeva, a koja živi i radi u Kaliforniji, SAD.

Da li ste znali? 

“Sanela” – je popularna pesma “kralja narodne muzike” Šabana Šaulića;

Numerološki “srećan broj” za žene sa imenom Sanela jeste broj 9; upravo tako prema brojnim verovanjima  i prema tumačenjima profesionalnih astrologa i numerologa, ovakve žene su vrlo sposobne i spretne, veliki su i istrajni borci, jako se dobro “nose sa svim poteškoćama”, i poštene su i vredne žene, i odane su i verne partnerke, kao i veoma požrtvovane supruge i majke;

Žene sa imenom Sanela su vrlo kreativne i sklone su umetnosti, te su u tom polju veoma uspešne, ali su takođe sklone da budu veliki idealisti i perfekcionisti, te da budu i veliki sanjari i da “žive u oblacima”, a to im najčešće u životu može doneti velike nevolje i probleme, jer one nikada nisu spremne ni na kakve compromise, te se može reći da su u neku ruku i tvrdoglave kao ličnosti;

Sanela Hadžimuftezović – lik je iz popularne serije “Lud, zbunjen, normalan”.


Sponzorisano: