Poreklo i značenje imena Nora

Iako se ranije smatralo da je žensko lično ime Nora, skraćenica ili hipokoristika te umanjenica od imena Eleonora, danas se ovo ime sve češće sreće kao „samostalno“ lično ime, a za sve devojčice ili za „savremenu“ žensku novorođenčad.

U muslimanskim zemljama, varijanta imena Nora je ima Nura ili Nur, koje je dosta popularno ime za devojčice, a ima značenje – vatra; žig; pečat; varnica ili nešto sjajno ili svetlost; svetlina.

Poreklo ženskog vlastitog imena Nora 

Poreklo imena Nora, nije u potpunosti razjašnjeno, ali se ime može naći u zemljama u kojima žive ljudi raznih etničkih i verskih pripadnosti, te je dosta zastupljeno i rasprostranjeno širom sveta.

Loading...

Prema jednoj od etimoloških hipoteza, ime Nora je varijanta ili skraćenica imena Eleonora ili imena Allenor, a za koja se pretpostavlja da potiču od grčkog imena Helena ili Elena.

Mnogo je verovatnija teorija o grčkom poreklu imena Nora, ali od grčke reči “eleos”, sa baš “originalnim” značenjem – milost; pravda; saosećajnost.

U arapskim zemljama, ime Nora je poreklom od lične imenice Ellinor, sa značenjem sjaj; Sunce; svetlost.

Neki etimolozi kao vrlo verovatnu, prihvataju i hipotezu o germanskom poreklu imena Nora, a od reči ili imenice “Aldenor”, u značenju – stari svet; sever; sverna strana. 

Šta znači ime Nora? 

Značenje ženskog imena Nora je dosta nejasno, ali se pretpostavlja da se može protumačiti kao – “ona koja je saosećajna i milostiva”; “osoba koja je ljubazna i nežna”; “ona koja sija i koja donosi svetlost”; “osoba koja je topla i dobrodušna”; “svatlost”; “plemenitost”; “sjaj”; “toplota”; “sunčev sjaj”; “ona koja je požrtvovana i pravedna” 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Nora u zemljama regiona 

Prema statističkim podacima iz protekle 2016. i 2017. kalendarske godine, žensko lično ime Nora je među sto najpopularnijih imena u zemljama regiona, pozicionirano ovako:

U Republici Srpskoj, ime Nora se nije našlo na listi od stonajpopularniojih ženskih imena u 2017. godini;

U Republici Srbiji, žensko ime Nora takođe nije bilo među najpopularnijih sto vlastitih imena za devojčice tokom 2017. godine;

U Bosni i Hercegovini, ime Nora je zauzelo 82. mesto na listi od sto najtraženijih ženskih imena;

U Republici Hrvatskoj, žensko ime Nora nije ni u 2016. niti u 2017. godini zauzelo svoju poziciju među najpopularnijih sto imena za devojčice, ali su zato neke “varijante” ovog imena u Hrvatskoj jako popularne – ime Dora (10. mesto date liste od sto najtraženijih ženskih imena); te ime Lora (66. mesto), kao i me Aurora (89. mesto);

Ime Nora je u svojim “jezičkim varijacijama”, popularno u brojnim svetskim zemljama, a najviše se daje devojčicama u Nemačkoj; Austriji; Skandinaviji; Velikoj Britaniji; Grčkoj; Italiji; Irskoj; Litvaniji; Letoniji;  Mađarskoj; kao i u Turskoj; Albaniji i u nekim arapskim zemljama.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Nora 

Kako se i samo žensko ime Nora, ranije smatralo nadimkom ili umanjenicom od korenskih imena Eleonora; Leonora ili Allenora i Ellinora, to nadimci i/ili imena “od milja, za dato lično ime nisu nam ni poznati.

Sa druge strane, imena koja su “izvedena ili pak varijantna” imena od ličnog imena Nora su vrlo brojna, a najpoznatija su – Dora; Lora; Dorotea; Lorena; Laura; Elionora; Elena; Helena; Elijana; Teodora; Eleonor; Isidora; Aurora; Dorina; Isadora ili Nura i Nurina. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Nora 

Nora Džouns – poznata je američka pevačica; pijanistkinja i glumica, poreklom iz Indije;

Nora Mekormak – majka je američke glumice Meri Mekormak;

Nora Anders – nemačka je nakadašnja manekenka i top-model;

Nora Arnezeder – mlada je francuska glumica i pevačica;

Nora Onor – poznata je filipinska glumica;

Nora Efron –američka je rediteljka; dramski pisac i novinar;

Nora Eloiz Dun – američka je TV i filmska glumica i komičarka;

Nora Borhes – sestra je poznatog argentinskog pisca Horhea Luisa Borhesa.

Da li ste znali? 

Nora – je ime za grad, kao i za jednu pokrajinu u Švedskoj;

Nora – može bit ii lično prezime u nekim zemljama sveta, a najpoznatiji “nosioci” prezimena su albanski fudbaler Arlind Nora, i francuski istoričar Pjer Nora;

783 Nora – je ime za novootkrivenu “mini” planetu u sunčevom sistemu;

“Nora” – je popularni nemački nemi film iz 1923. godine, kao i drama iz 1944. godine;

“Nora “ – je poznata pesma sastava “The Long Winters”, sa albuma “When I Pretend to Fall” iz 2003. godine;

Nora – je naziv za arheološko nalazište u Italiji; kao i ime za grupu ostrva u Crvenom moru i za nekolicinu naseljenih mesta u SAD-u;

NORA – je poznati hardkor-metal bend iz Amerike, koji je ime dobio po liku iz filma “Pump Up the Volume”, koji se zvao Nora Diniro.


Sponzorisano: