Poreklo i značenje imena Nevena

Žensko lično ime Nevena se smatra originalno staro-slovenskim imenom ili pak tradicionalnim srpskim imenom, te se očekuje da se njegova popularnost “vrati” na vremena kada je ovo ime i bilo među najčešća davanim imenima za novorođene devojčice.

Naime, u stara vremena se verovalo, da se deca štite od bolesti ili “zlih duhova”, davanjem nekih ličnih imena koja su ih “rasterivala”, te se ii me Nevena davalo devojčicama kako bi bile zdrave ili zaštićene od bolesti i nevolja.

Poreklo ženskog vlastitog imena Nevena 

Pretpostavlja se da ime Nevena, vodi poreklo od imena cveta tj biljke neven, a koji spada u red lekovitog bilja, pa osim toga što se ime daje da bi deca bila lepa i nežna kao cvet, verovanje je da se ime ranije davalo i kako bi ženska deca bila uvek zdrava; jaka i čila.

Loading...

Sa druge strane, neki etimolozi smatraju, da je ime Nevena poreklom od slovenskog glagola “venuti”, a kome je pak dodata negacija, pa se u “bukvalnom” tumačenju, ime Nevena smatra složenicom “ne” + “venuti”, i prevodi se kao – ona koja ne vene; ona koja je večito mlada; ona koja je živahna i uvek jedra. 

Šta znači ime Nevena? 

Prema hipotezama o poreklu imena Nevena, njegovo “preneseno” značenje bi moglo da bude i neko od sledećih – “ona koja je lepa i nežna kao cvet”; “ona koja je zdrava i puna života”; “žena koja zrači energijom i koja je živahna”; “ona koja je uvek mlada”; “ona koja nikada neće ostariti (duhom)”; “ona koja je oličenje lepote i sreće”; “ona koja je jedra i nikada ne boluje”. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Nevena u zemljama regiona 

Po statističkim podacima koji su dobijeni za 2016. i za 2017. kalendarsku godinu u svim našim zemljama regiona, žensko lično ime Nevena, popularno je tj nalazi se među stotinu najtraženijih ličnih imena za devojčice u Republici Srpskoj (gde zauzima 73. mesto na datoj listi) i u Republici Srbiji (gde ima 52. poziciju, na pomenutoj listi);

U Republici Hrvatskoj kao i u Bosni i Hercegovini, žensko vlastito ime Nevena se u protekle dve kalendarske godine, nije našlo među sto najpopularnijih imena za devojčice;

Ime Nevena se može sporadično sresti i u ostalim slovenskim zemljama, te je popularno u Makedoniji; Crnoj Gori; Sloveniji; ali i u Grčkoj; Bugarskoj; Rusiji; Ukrajini i Belorusiji. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Nevena 

Nadimci koji potiču od imena Nevena su obično – Nena; Neva ili Nevenica i Nensi, dok su pak neka od imena koja su “izvedena ili varijantna” imena – Nevenka; Nevijana; Neona ili Nena. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Nevena 

Nevena Božović – srpska je pop pevačica;

Nevena Ignjatović – srpska alpska skijašica;

Nevena Kokanova – poznata bugarska filmska glumica;

Nevena Karanović – srpska političarka;

Nevena Adžemović – srpska manekenka i pevačica; nekadašnja srpska političarka;

Nevena Lukić – austrijska takmičarka u tekvondou; pero laka kategorija;

Nevena Coneva – bugarska je pop pevačica;

Nevena Damjanović – srpski je fudbalski golman i reprezentativka Srbije u fudbalu;

Nevena Jovanović – srpska košarkašica i reprezentativac Srbije u košarci; 

Nevena Madžarević – poznata srpska TV voditeljka;

Nevena Mineva – bugarska atletičarka; disciplina brzo hodanje;

Nevena Ristić – srpska filmska i TV glumica mlađe generacije;

Nevena Senior (rođena Deleva) – nekadašnja profesionalna engleska igračica bridža;

Nevena Lipovac – srpska je učesnica izbora za “Miss World”, koje je održano 2008. godine;

Nevena Lenđel – nekadašnja hrvatska olimpijska šampionka i atletičarka; disciplina skok u vis. 

Da li ste znali? 

Imendan illi “dan imena” Nevena se praznuje u Hrvatskoj 11. januara svake kalendarske godine;

Numerološki “srećan broj” za osobe sa imenom Nevena je broj 4, a on označava prema nekim tumačenjima, osobe koje su vrlo oprezne i trezvene u svakoj životnoj situaciji, i koje se radije vode logikom nego emocijama;

Osobe imena Nevena, imaju veliko poverenje u druge ljude, i jako su plemenite i požrtvovane, a posebno su osetljive prema deci i starim i nemoćnim ljudima;

Svaka Nevena je lepa i vrlo nežna osoba, koja je takođe jako mirna i povučena, pa se nikada ne nameće niti je u svojim nastupima i manirima na neki način bude “agresivna ili napadna”, a sve u životu podtiže vrednim radom i trudom, te se stiče pogrešan utisak da je sasvim “neprimetna” ili neuhvatljiva, pa joj muškarci po pravilu retko prilaze, ten a emotivnom polju nema toliko uspeha kao u karijeri;

Žene sa imenom Nevena, imaju najčešće zdravstvene tegobe koje su u vezi sa genitalnim traktom ili sa nervnim sistemom, pa često imaju visoko rizične trudnoće, ili pak pate od raznih psihogenih poremećaja, a pre svega od depresije.


Sponzorisano: