Poreklo i značenje imena Mirela

Žensko lično ime Mirela, nije toliko često u našoj zemlji te nu u zemljama regiona, ali su zato pak neke njegove izvedenice kao što su Mira, Mirjana; Marela; Mirelija; Marelijana i slične poznata kao rado davana imena „per se“, no ipak će u nastavku teksta biti razjašnjeno i poreklo i značenje imena Mirela, kako bi se pak roditelji bliže uputili, i eventualno doneli odluku da baš tako nazovu svoje novorođene devojčice.

Pogledajmo u nastavku teksta koje je poreklo imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Mirela

Po etimološkim hipotzama, ime Mirela je poreklom od latinske reči „mirare“ u značenju čudesno, čudo, ili pak od reči „miracle“, koja je anglicizam prethodno pomenute latinske reči, te pored navedenog značenja može da znači i obožavati (kao „admiration; odnosno admirare“).

Loading...

Po nekim drugim navodima, ime Mirela potiče od francuskog ličnog imena „Mireille“, što prevedeno znači divljenje; divna; ona kojoj se dive; predmet obožavanja i divljenja.

Danas je ime Mirela najzastupljenije u Bosni i Hercegovini, te se rado daje i u nekim zemljama sveta kao što su Francuska; Rumunija; Italija; Španija; Portugalija; Argentina ili Grčka i Velika Britanija.

U nastavku teksta videćete koje je značenje imena.

Šta znači ime Mirela?

Prema navedenoj pretpostavci o poreklu imena Mirela, preneseno značenje je potencijalno – „ona koja je čudesna; ona koja je predmet obožavanja; ona koju svi obožavaju; ona koja čini čuda; kao i čudesna; predivna; božanstvena; neobična; koja je predodređena da bude voljena i obožavana; ona kojoj se svi dive“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Mirela u zemljama regiona

Kako je napred i napomenuto, ime Mirela je najzastupljenije u zemljama regiona u Bosni i Hercegovini, te je u kalendarskoj 2017. godini, ovo žensko lično ime bilo u pomenutoj državi među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice na 93. mestu liste.

U Republici Srbiji, kao i u Republici Srpskoj i u Republici Hrvatskoj, ime Mirela se u 2016. i 2017. godini nije našlo u „top 100“ ženskih ličnih imena, te se pretpostavlja da se davalo samo povremeno, ali su neke njegove skraćene ili varijantne forme ipak u ovim zemljama bile popularne i rado davane (Ela; Mira; Majra; Erna; Mila).

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Mirela

Od imena Mirela su najpoznatiji nadimci Ela ili Mila, a izvedena imena su veoma brojna i kao i jezičke varijacije Majra; Marry; Meri; Mirel; Merela; Merijem; Ella; Elly; Milla; Majli.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Mirela

Iako je mali broj poznatih ličnosti sa ličnim imenom Mirela, koje bi mogle da posluže pak kao inspiracija za davanje ovog imena novorođenim devojčicama, svakako su „dovoljna preporuka“ lepo značenje imena i njegovo obrazloženo tačno poreklo, a neke od žena sa ovim imenom od istorije do danas su:

Mirela Kumbaro Furki – albanska je političarka i aktuelna Ministarka kulture;

Mirela Lapanović – poznata je srpska starleta i učesnica je reality programa „Parovi“ na TV „Happy“;

Mirela Holi – poznata je hrvatska političarka;

Mirela Krasimirova Demireva – poznata je bugarska atletičarka u disciplini skok u vis;

Mirela Manjani – poznata je grčka atletičarka italijanskog porekla, koja se takmiči u disciplini bacanje koplja;

Mirela Lavrik – rumunska je atletičarka u disciplini trčanje na 200 i na 400 metara;

Mirela Mitrašević – poznata bosanska profesorka na Univerzitetu u Sarajevu i ugledni bosanski ekonomista;

Mirela Laković – poznata je bosanska pevačica i sestra pevača Elvira Lakovića Lake, sa kojim je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na festivalu „Pesma Evrovizije“, 2008. godine;

Mirela Freni – poznata je italijanska operska pevačica – sopran;

Mirela Rella Šalaka – poznata je bosanska pevačica; najpoznatija je po duetskoj pesmi sa Buba Corelli-jem koja se zove „Ja te više ne volim“;

Mirela Šavrljuga – poznata je hrvatska lektorka i profesor slavistike;

Mirela Brekalo Popović – poznata je hrvatska pozorišna; TV i filmska glumica; supruga poznatog hrvatskog glumca Siniše Popovića;

Mirela Barudžić – poznata je kik-bokserka i potencijalna učesnica reality programa „Zadruga“;

Mirela Predojević – poznata je srpska pozorišna i filmska glumica.


Sponzorisano: