Poreklo i značenje imena Milica

Ime Milica jeste jedno od najstarijih imena koje su roditelji davali svojim novorođenim devojčicama, a najviše zahvaljujući knjeginji Milici, supruzi kneza Lazara.

Poreklo ženskog vlastitog imena Milica 

Kako smo već u uvodu i napomenuli, ime Milica jeste staro ime, srpsko ime, i vodi poreklo od reči „mila“.

Koren reči jeste „mil“, a ime se smatra deminutivnom izvedbom ove reči slovenskog porekla, kome je dodat nastavak –ica, deminutivni nastavak.

Loading...

Šire posmatrano, reč mila, mio ili koren „mil“, označavaju „dragu i milu osobu“, odnosno u slobodnijem prevodu bi ukazivalo na osobu koja je „rođena da bude draga, odnosno mila“. 

Šta znači ime Milica? 

Ime Milica u prevodu znači „zakon, odredba ili pravilo“.

Kada bi se na koren reči mila, koji glasi „mil“, dodao nastavak –es (na grčkom mil-es), to bi u prevodu sa ovog jezika označavalo vojnika. Zbog toga se ovo ime može još tumačiti i kao „vladarka“, ili pak kao „zakon, vlast“.

To naravno donekle jeste i u skladu sa činjenicom da je jedna od prvih vladarki i bila knjeginja, a kasnije i carica Milica, supruga kneza Lazara Hrebeljanovića.

U prevodu sa hebrejskog mil-i, označava virtouza, dok u prevodu reči mil-la izvedene iz nemačkog jezika, ime se prevodi rečju „marljiva“.

U engleskoj varijanti, sa korenom „mil“ i nastavkom „dred“, reč dobija jednu novu dimenziju koja glasi – „usklađena snaga“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Milica u zemljama regiona 

Ime Milica jeste i dan danas jedno od najpopularnijih imena pre svega u Srbiji, a takođe i u zemljama regiona.

To je ima čija popularnost nije opala ni u jednom trenutku, od njegovog postanja, do danas, a verujemo da će tako ostati i u dekadama koje su pred nama.

Najveću popularnost ovo ime je u Republici Srbiji imalo u periodu od 2003.-2005. godine. Ipak, ako se proprati statistika kroz više decenija unazad, može se reći da je ovo ime najpopularnije ime u Srbiji, jer ni u jednom momentu nije palo sa samih vrhova lestvice popularnih imena.

Ono što je veoma interesantno jeste podatak da se ime Milica „kotira“ na veoma visokim pozicijama prema učestalosti u zemljama regiona, te je tako u Beogradu za 2017. godinu zauzelo visoko 3. mesto, odmah nakon imena Sofija i Dunja.

Tu je i jedna od varijanti imena Milica, a takođe veoma popularna poslednjih godina – Mila, koja je u Beogradu zsauzela visoko 7. mesto 2017. godine.

U Zagrebu se ovo ime nije našlo među prvih 100 najpopularnijih imena za 2016. godinu, ali je zato jedna od varijacija, ili pak ima koje se može uzeti kao nadimak imena Milica, a glasi Mia, zauzelo visoko prvo mesto.

Sa druge strane, ime Mila zauzima 28. poziciju među 100 najpopularnijih ženskih imena u Zagrebu 2016. godine. Ipak, ovo ime se smatra jednim od češćih imena koja se daju ženskim bebama rođenim u Republici Hrvatskoj.

Kada je u pitanju Federacija Bosna i Hercegovina, ime Milica nije se našlo na datoj listi od 100 najpopularnijih imena za 2017. godinu, dok je u Republici Srpskoj ovo ime na visokoj 4. poziciji prema učestalosti imena koja su roditelji davali ženskoj novorođenoj deci.

Ime je, takođe, veoma popularno i u Sloveniji, gde se često nađe među prvih 150 najpopularnijih imena ove države.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Milica 

U prethodnom delu teksta govorili smo u učestalosti ovog imena u zemljama regiona, te smo tako došli do zaključka da, iako ime Milica nije možda najpopularnije u pojedinim državama, varijacije ovog imena često umeju da dominiraju.

Te varijacije podrazumevaju izvedena imena ili pak nadimke i glase : Mila, Mia, Milena, Milana, pa i Milka i Mikica ili Milkica.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Milica

Postoje mnoge poznate ličnosti koje nose ovo od davnina popularno ime.

O ovom imenu ispevana je i pesma „U Milice duge trepavice“, a velike žene prethodnih vekova i ovog veka koje nose ovo ime su:

Milica Hrebeljanović – supruga kneza Lazara, knjeginja i carica, prvo srpsko ime Milica;

Milica Babić – supruga pisca Ive Andrića, prva srpska kostimografinja, školovani kostimograf;

Milica Jakovljević – poznatija po pseudonimu Mir-Jam, poznata srpska književnica i novinarka;

Milica Dabović – srpska košarkaška igračica, crnogorskog porekla;

Milica Todorović – mlada srpska pevačica i pobednica jedne od sezona popularnog pevačkog takmičenja „Zvezde Granda“;

Milica Pavlović – mlada srpska pevačica, učesnica popularnog muzičkog takmičenja Zvezde Zranda;

Milica Stojadinović – srpska književnica, simpatija Petra Petrovića Njegoša, koju je Vuk Karadžić voleo kao svoje rođeno dete;

Milica Mandić – jeste još jedna reprezentativka Republike Srbije, takmičarka u tekvondu i nosilac je zlatne medalje na Olimpijskim igrama održanim u Londonu;

Milica Nedić – poznata TV voditeljka;

Milica Stojisavljević Ejdus – supruga glumca Predraga Ejdusa, jedna od najlepših Beograđanki svog vremena;

Milica Zarić – srpska glumica, ćerka glumca Dragana Zarića i sestra glumca Ivana Zarića;

Milica Milša – poznata srpska glumica i ćerka književnika Antonija Isakoviča;

Milica Kralj – srpska glumica, ćerka čuvenog glumca Petra Kralja;

Milica Mihajlović – pozorišna i filmska srpska glumica.

Da li ste znali?

Da li ste znali da se svim osobama koje nose ime Milica mogu pripisati neke zajedničke osobine?

To proizilazi iz teze da svako ime nosi sa sobom neko osobito značenje. Tako se stoga i sve, ili da kažemo, skoro sve Milice, smatraju veoma kreativnim i originalnim osobama.

To su devojke kojima je izgled veoma bitan, kao i utisak kakav će ostaviti na ljude oko sebe. Ipak, zamera im se činjenica da nisu previše ambiciozne, da im manjka samopouzdanja, kao i to da previše vole da se „petljaju“ u tuđe živote.

Iako deluju veoma odlučno, često im lenjost može poremetiti planove.

Ne žele da budu odgovorne za bilo šta u životu, te tako uvek biraju lakši put do cilja i „hvataju krivine“.

Bolovi u uhu, problemi sa vidom, sinusima i posledične glavobolje, česte su boljke od kojih osobe imena Milica mogu patiti.


Sponzorisano: