Poreklo i značenje imena Mila

Smatra se da je žensko ime Mila, staro srpsko i pravoslavno ime, a sa značenjem „mila i draga“, i da potiče od srpskog prideva „mila; mio; mil“.

Iako spada u stara i tradicionalna srpska imena, žensko ime Mila je sve popularnije među mladim roditeljima, te i „vraća“ svoju poziciju među najtraženijim imenima za novorođene devojčice.

Poreklo ženskog vlastitog imena Mila 

Iako se najpre smatralo da je ime Mila, „ime od milja“ tj hipokoristika imena Milica, u osnovi je navedeno tumačenje o poreklu ovog imena od prideva „mio; mila“, sasvim tačno i zasnovano na naučnim etimološkim analizama.

Loading...

Jedna od poznatijih hipoteza o poreklu imena Mila, ukazuje na to da je ime izvedeno od ličnog imena Ljudmila ili Ludmila, a koje je složenica reči „ljud;lud“ – čovek i reči „mil; mio“ – drag, te ima značenje mio ili drag čovek; draga osoba.

Druga teorija o poreklu imena Mila, ukazuje da ime potiče od latinske reči „Emil“ ili od imena Emilia tj Emila ili od rimskog „Aemilius“, sa značenjem (koje je prevod latinske reči „aemulus“), suparnik; protivnik; neprijatelj ili rival.

Šta znači ime Mila? 

Ime Mila ima značenje – „ona koja je umiljata“; „osoba koja je draga; mila; dobrodušna“; „osoba koja je svima miljenica“; „ona koja je rođena da bude omiljena i voljena“; „žena rođena da živi u milosti“; „božija miljenica“; „ona koja je saosećajna; draga; plemenita i požrtvovana“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Mila u zemljama regiona 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2016. i 2017. godinu, lično ime Mila je u zemljama regiona, bilo vrlo dobro pozicionirano, a uz svoje varijantne forme, zauzimalo je „dosta prostora“ na listama sto najtraženijih ženskih imena:

U Republici Srbiji, ime Mila je zauzelo po statističkim podacima 7. mesto među najpopularnijih sto, ali su takođe vrlo popularna i imena Milica (3. mesto); Mia (35. mesto); Mina (46. mesto) i Milena (96. mesto);

U Republici Hrvatskoj je ime Mia na „ubedljivom“ prvom mestu liste od sto najpopularnijih ženskih imena, dok ime Mila zauzima „dobro“ 28. mesto, ali su takođe vrlo „tražena“ i druga imena, kao primer  Mihaela (60. mesto);

U Republici Srpskoj, ime Mila je na 30. mestu po svojoj popularnosti, a na pomenutoj listi od sto najdavanijih imena ženskoj deci su i imena Milica (4. mesto); Mia (12. mesto); kao i ime Milana (51. mesto); Milena (66. mesto) i ime Milijana (86. mesto);

U Bosni i Hercegovini, ime Mila nije na listi od sto najtraženijih ženskih imena, ali je zato veoma popularna njegova „varijanta“, Amila (20. mesto), kao i imena Emina (7. mesto) i Lamija (koje pak ima  „visoko“ 5. mesto).

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Mila 

Ime Mila nema nadimke, jer se kako je napomenuto ranije i samo smatralo hipokoristikom imena Milica.

Sa druge strane pak, imena koja su „izvedena“ od vlastitog imena Mila su veoma brojna, a neka od najčešćih su – Milica; Milena; Milanka; Milka; Mileva; Radmila; Milojka; Milunka; Miluna; Milona; Milana; Milijana; Milkica; Ljudmila; Mihaela; Mirela; Milisava; Milisavka; Milosava; i Emilija; Miljana; kao i imena Emilija; Emily; Amelija; Emila ili Emilina.

Imena muškog roda, koja su „izvedena od imena Mila su – Milan; Milun; Miloje; Mile; Milorad; Milisav; Milko; Milovan; Milomir; Milosav; Milinko ili Milijan. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Mila 

Mila Jovović – poznata američka filmska glumica;

Mila Kunis – američka filmska i TV glumica poreklom iz Ukrajine; udata je za poznatog američkog glumca Eštona Kušera;

Mila Alečković Nikolić – ćerka poznate srpske pesnikinje Mire Alečković;

Mila Hermanovski – poznata američka modna dizajnerka; 

Mila Turajlić – srpska filmska rediteljka; 

Mila Gvardiol – poznata srpska vizuelna umetnica;

Mila Đinđić – majka tragično nastradalog srpskog politišara i premijera Zorana Đinđića;

Mila Štula – nekadašnja voditeljka RTS-a;

Mila Ćurčić – TV voditeljka (emisija „Premijera“ na TV „Pink“);

Mila Đorđević – filmski producent;

Mila Mejson – američka pevačica;

Mila Islam (Tasiha Binte Shahid Mila) – pevačica iz Bangladeša;

Mila Šon (pravo ime Maria Carmen Nutrizio) – italijanska modna kreatorka; 

Mila Elegović – hrvatska filmska i pozorišna glumica;

Mila Horvat – hrvatska TV voditeljka;

Mila Malruni (devojačko ime Mila Pivnički) – žena je kanadskog premijera, a koja je poreklom iz Sarajeva (B i H). 

Da li ste znali? 

Mila (Mihla) – opština je u Nemačkoj pokrajini Tiringija;

„Mila“ – jedna od najpoznatijih pesama srpskog pesnika Đure Jakšića posvećena „krčmarici“ u koju je bio zaljubljen;

„Mila“ – poznata je pesma kantautora Mikija Jevremovića;

„Mila moja“ – poznata numera srpskog kompozitora i pevača pop muzike, Željka Joksimovića.


Sponzorisano: