Poreklo i značenje imena Merjem

Žensko lično ime Merjem je u poslednjih nekoliko godina doživelo pravu ekspanziju u našoj zemlji i zemljama regiona, pa iako možda procentualno nije još dostigla nivo da postane u baš statističkom pogledu značajna, njegova popularnost raste iz dana u dan, a ipak pre svega nakon emitovanja turske dramske TV serije „Sulejman Veličanstveni“, gde je Hurem sultaniju igrala prelepa turska glumica nemačkog porekla Merjem Uzerli.

Pogledajmo sada koje je poreklo ovog imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Merjem

Ime Merjem je arapskog porekla i pretpostavlja se da je tačan prevod ove reči čita ili nevina, ali se takođe navodi i da ime može da bude poreklom od stare egipatske reči „mry“, a u značenju pak biti voljen, ili onaj koji je voljen.

Loading...

Kod pripadnika muslimanske veroispovesti, varijacija imena Merjem jeste Mirijam ili Mirjam ili pak Merjema, a sa druge strane se takođe smatra i da je ime Maria, latinski ili pak italijanski i španski oblik imena Merjem odnosno originalnoh hebrejskog imena „Mirjam“, od koga ime i pak Merjem i potiče.

Naime, po hebrejskim tumečanjima koja se sve više „uzimaju u etimološkim objašnjenjima“, ime „Mirjam“, nastalo je od dve reči „mir“ i „jam“, i u prevodu označava sintaksu „gorko more“, ili pak „morska gorčina, slano more, gorčina mora“, a kod nes se često prevodi i kao „gorak plod“, i poznato je da je jedna naša poznata spisateljica koristila kao svoj pseudonim ime „Mir-Jam“.

U nastavku ćete saznati koje je značenje imena.

Šta znači ime Merjem?

Kada se uzmu u obzir svi navodi o poreklu imena Merjem, ono može da ima preneseno značenje – „ona koja je nevina ili čista; ona koja je voljena; obožavana; omiljena; miljenica; ona koja je puma gorčine; ona koja je nedokušiva kao morske dubine; ona koja je daleka i zamišljena“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Merjem u zemljama regiona

Ime Merjem se u protekloj kalendarskoj 2017. godini u Republici Hrvatskoj kao i u Republici Srbiji, davalo devojčicama sporadično, te se ne nalazi na listama od sto najtraženijih ženskih imena u pomenute dve zemlje.

Sa druge strane, u Bosni i Hercegovini se ime Merjem nalazilo na 2. mestu među sto najtraženijih imena, a njegova „muslimanska varijanta“, ime Merjema, bilo je na 95. mestu, dok se pak u Republici Srpskoj, ime Merjem našlo u „top 100“, ali na skromnom 96. mestu, odnosno pri samom kraju liste.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Merjem

Iako nadimci i hipokoristike od imena Merjem nisu tako česti, te su pre svega ograničeni na Meri, ili Marijem, Mary, sa druge strane, varijante imena su dosta česte te su najpoznatije pomenute Merjema i Mirijam, kao i Maria, Marija, Marieta; Mariola, i slične jezičke varijable.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Merjem

Svakako je među poznatim ličnostima veliki broj žena iz razmih sfera života sa imenom Merjem, a neke od najpoznatijih su svakako:

Merjem Sara Uzerli – turska glumica nemačkog porekla, najpoznatija po ulozi sultanije Hurem;

Merjem Erdogan – turska je atletičarka;

Merjem – ime Bogorodice na izvornom judeo-aramejskom jeziku;

Merjem Akdag – turska atletičarka;

Merjem Gur Gul Gulrsoj Jelda Eroglu – turska scenaristkinja, poznata po seriji „Domaćice sa Bosfora“ (koja je pandan američkoj seriji „Očajne domaćice“);

Merjem Aksoj – turska glumica, poznata po ulozi u seriji „Izgubljena Čast“, uz izvanrednu Beren Saat;

Merjem Kasap – turska atletičarka; disciplina štafeta 4 x 400 metara za žene;

Merjem Bekmez – turska je atletičarka;

Merjem Odžal – je turska atletičarka.

Da li ste znali?

Merjem – je devetnaesta „sura“ svete muslimanske knjige „Kuran“, a koja je nazvana po Merjemi koja je majka poslanika Isaa (ime je pod kojim je Isus Hrist poznat u islamskoj religiji, te je Merjem u stvari „Majka Božija“, ili Bogorodica odnosno majka Isusova, Deva Marija); Merjem je ujedno i jedina žena čije se ime spominje u „Kuranu“;

Merjem Taškin – je fiktivni lik iz turske TV serije „Ponovo zaljubljeni“ iz 2015/2016. godine, koju je glumila turska mlada glumica Sema Kečik;

Merjem Jorukhan Serter – lik iz turske TV serije „Sudbina“ iz 2014/2015. godine, koji je odigrala glumica Berin Arisoj, a u seriji inače glavne uloge imaju velike turske glumačke zvezde Metin Čekmez i Ozgan Deniz;

Merjem – je sporedni lik iz poznate turske TV drame „Bahar“, koji je glumila Hulija Šen, a u kojoj su glavni glumci Keremdžem; Ezgi Asaroglu i Džeren Moraj;

Merjem – lik je u turskoj TV seriji iz 2012/2014. godine, koja je prevedena kod nas kao „Ne brini za mene“, a koju glumi Serpil Đul, dok su glavne uloge poverene poznatim glumcima Čaglaru Ertugulu i Ojku Čelik;

„Merjem“ – je turska dramska TV serija iz 2017. godine.


Sponzorisano: