Poreklo i značenje imena Medina

Veoma milozvučno i sve popularnije žensko ime Medina je arapskog porekla, i tako se i zove jedan grad u zapadnom delu Saudijske Arabije, a tačno poreklo i pravo odnosno preneseno značenje ovog prelepog imena za devojčice, biće detaljnije objašnjeno u nastavku teksta koji sledi.

Sada ćemo prvo da saznamo koje je poreklo imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Medina

Prema potvrđenim etimološkim hipotezama, poznato je da je ime Medina arapskog porekla, te da u tačnom ili bukvalnom prevodu znači grad ili naselje, a po nekim drugim pretpostavkama ime Medina može bitio poreklom od arapske reči „madin“, u značenju lav, kralj, gospodar.

Loading...

U nastavku saznajte šta ovo ime znači.

Šta znači ime Medina?

Iako se pretpostavljalo da se u našem podneblju ime Medina daje devojčicama za koje se želi da budu „medene, slatke, umiljate, dobre, drage“, te je praktično izvedenica od imena Medena, ipak je preneseno značenje prema poreklu imena – „ona koja je kraljica; lavica; rođena da vlada; ona koja je zabranjena; ona koja je velika; poznata; ona koja je rođena za velika putovanja i dela“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Medina u zemljama regiona

Prema podacima matičnih knjiga rođenih, te i podacima zavoda za statistiku zemalja regiona, ime Medina je u 2017. godini, a među najdavanijih sto ženskih imena bilo zastupljeno pak na sledeći način:

U Bosni i Hercegovini, žensko lično ime Medina je bilo u prethodnoj kalendarskoj godini na 48. mestu među sto najtraženijih imena za novorođene devojčice;

U Republici Srpskoj i Republici Srbiji, ime Medina nije bilo u „top 100“ imena za devojčice u 2017. godini, a bilo je popularno potencijalno izvedeno ime Mina ili Minja;

U Republici Hrvatskoj u prethodnoj kalendarskoj godini, ime Medina takođe se nije našlo među najdavanijih sto imena, ali je poznato da se ime u ovoj zemlji daje sporadično i da polako dolazi do porasta njegove popularnosti.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Medina

Od imena Medina, najpoznatiji nadimak ili hipokoristika je svakako Medi ili Mady, a izvedena imena su obično Almedina; Medelin; Medena; Medlin; Medinijana ili Melina, koja su svakako i sama imena „per se“, te se tako i opisuju i imaju svoje poreklo i jasno i preneseno značenje.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Medina

Među poznatim ličnostima u istoriji i u savremenom dobu, mali je broj žena sa imenom Medina, te su mnogo češće varijante Medlin ili Medelin, ali svakako je važnije poznavati jasno poreklo i značenje imena, te dati prema tome ime novorođenim devojčicama, koje će možda jednoga dana postati poznati nosioci imena Medina, i uzor nekim budućim generacijama.

Ovde će biti navedene neke poznate ličnosti sa imenima koja su varijante imena Medina, te pak treba znati da su u pitanju lična imena „per se“ i da nikako nisu zamenska za ime Medina:

Medlin Korbel Olbrajt – nekadašnji je poznati američki državni sekretar, sada je profesorka Univerziteta i ugledni političar u SAD-u;

Medlin Meken – poznata je američka nestala devojčica, koja je misteriozno nestala u portugalskom odmaralištu Praja de Luš u maju 2007. godine, i koja do danas nije pronađena niti su rasvetljeni uslovi pod kojima je devojčica nestala;

Medlin Sofi Vikam (ili poznatija pod pseudonimom Sofi Kinsela) – britanska je književnica;

Medlin Džejn Maja Dirado – nekadašnja je poznata američka sportistkinja u disciplini plivanje leđnim i delfin stilom na 200 i na 400 metara;

Melinda Nađ Abonji – je švajcarska poznata spisateljica koja je mađarskog porekla;

Medelin Grobelar Petš – poznata je američka TV i filmska glumica.

Da li ste znali?

Grad Medina ili El Medina, jeste drugi po veličini grad u Saudijskoj Arabiji, te je posle Meke najvažniji muslimanski grad, koji je za pripadnike ove vere zabranjen odnosno za njih je zatvoren i u njemu je sahranjen sveti prorok Muhamed;

Medina – je naziv za veliki broj naselja u Meksiku, od kojih su najpoznatija – Rančo de Medina; Luis Medina; Estansija de Medina; Alberto Medina Mendiola; San Heronimo de Medina; kao i Familia Medina; Gvadalupe Medina; Los Medina; Masa de Medina; Pedro Medina; Inhenijero Medina; Rivera Medina; Salvador Medina i mnoga druga.


Sponzorisano: