Poreklo i značenje imena Marta

Ime Marta je veoma popularno žensko lično ime u poslednjih nekoliko decenija, u našoj zemlji i u regionu, te će u nastavku ovog teksta a kao svojevrsna pomoć roditeljima da se odluče da deci daju baš navedeno lično ime, biti objšnjeno i njegovo tačno poreklo, te i najpriblićnije značenje.

Kako je ime Marta u nekim zemljama i ime za dečake (posebno u Brazilu, Portugalu, Venecueli, Karakasu), te je i priznato prezime, ipak se u našoj zemlji i u zemljama regiona i susedstva (na primer u Makedoniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori), ovo ime daje kao lično ime ženskoj novorođenoj deci, u najvećem broju slučajeva kao takvo.

Pogledajmo sada kog je porekla ime Marta.

Loading...

Poreklo ženskog vlastitog imena Marta

Ime Marta je poreklom od staro-hebrejske reči ili imena „Martah“, i ima značenje gospodarica, vladarka, gospođa, a takođe je poznato ime iz „Biblije“, gde je pomenuta Sveta Marta kao sestra apostola Lazara.

Po nekim retkim etimološkim savremenim teorijama, ime Marta može da potiče i pak od imena kalendarskog meseca „mart“, te da označava proleće, toplinu, svetlost, ali su ovakve hipoteze još uvek manje prihvaćene, mada se pokazalo u praksi da se ime i daje najčešće devojčicama koje su rođene u mesecu Martu, sa vrlom težnjom da one budu u neku ruku „vesnici sreće, radosti, sunca i proleća“.

Inače je manje poznato da ime Marta u nekim zemljama može da bude i muško lično ime, pa je tako jedan od najpoznatijih muškaraca koji je nosilac imena Marta, brazilski fudbaler Marta Viera Da Silva.

U nastavku možete videti kakvo je značenje ovog imena.

Šta znači ime Marta?

Prema prethodno navedenom, preneseno značenje imena Marta se može protumačiti kao – „ona koja je rođena da vlada; ona koja je godpodarica; ona koja je rođena za velika dela; ona koja je plemenita; osoba koja je predodređena da bude velika gospođa“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Marta u zemljama regiona

U zemljama regiona, u kalendarskoj 2017. godini, žensko lično ime Marta je bilo pak i najbolje pozicionirano u Republici Hrvatskoj, a gde je bilo na 7. mestu među sto najtraženijih imena za devojčice, dok je pak u Republici Srbiji bilo na 53. poziciji.

U Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, ime Marta se nije našlo među „top 100“ najtraženijih ženskih ličnih imena, mada je u Republici Srpskoj, dosta popularno ime Martina, koje je te 2017. godine bilo na 74. mestu, a koje se smatra korenskim imenom za ime Marta.

Pored navedenih zemalja, može se reći da je ime Marta posebno popularno u Nemačkoj, Austriji, Danskoj i Švedskoj, dok se pak i u drugim zemljama daje sporadično, te iako nije statistički bitno procentualno zastupljeno, ime se daje ženskoj deci i u ostalim delovima Evrope i sveta.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Marta

Najpopularniji nadimci, umanjenice ili „imena od milja“ za ime Marta su – Martica; te i Marti; Marty; Martita; Martina; Maruška; Marena; Mareta; Martinka; Martijana ili Martinuška.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Marta

Među poznatim ličnostima sa imenom Marta, koje su postale velika imena u istoriji ili u danas savremenom dobu iz raznih sfera života i profesija, najpoznatije su:

Marta Savić – srpska folk pevačica i supruga pevača Mileta Kitića;

Marta Keler – poznata jugoslovenska glumica;

Marta Bjelica – poznata srpska glumica;

Marta Nusbaum – poznati je američki filozof;

Marta Mićić – poznata srpska pesnikinja; prevodilac; romanopisac iz Novog Sada;

Marta Malagurski – poznati jugoslovenski prevodilac;

Marta Mara Marković Silađi – poznata jugoslovenska džudistkinja;

Marta Milošević – poznata jugoslovenska pozorišna glumica; rediteljka, pedagog i scenarista.

Da li ste znali?

Marta – je naselje u Italiji u okrugu Savona, kao i naselje u Italiji u okrugu Viterbo;

Marta – je ime reke koja je pritoka Kubanje, na jugu Rusije;

Marta – je pas koji govori, iz kanadsko-američke TV serije iz 2008. godine;

Marta – je ime za veći broj naselja u Meksiku.

Dakle, ukoliko među navedenim ličnostima ipak niste pronašli inspiraciju da svom novorođenom detetu date ime Marta, posebno obratite pažnju na značenje ovog imena, te se rukovodite njime, jer je posve lepo i jedinstveno.

Sa druge strane, ovakvo ime za devojčice još uvek nije previše „isforsirano“, te je prihvaćeno u raznim zemljama i lako za izgovor, pa će zasigurno vaše dete imati unikatno ime i biti posebno i po njemu između svega ostalog.

Inače, kako je i navedeno, ime Marta je takozvano „unisex“ ime, te se može davati i dečacima, ali su ipak u našoj zemlji omiljenije neke njegove varijante, kao Martin il Martino, a takođe je dalje i veoma poznato da je u brojnim evropskim i svetskim zemljama Marta i lično prezime.


Sponzorisano: