Poreklo i značenje imena Majda

Iako je žensko lično ime Majda veoma „milozvučno“ i posve je i unikatno i lepo ime, ono nije naročito popularno u našoj zemlji niti u zemljama regiona, a pretpostavlja se da je nastalo pak sa dodatkom slova „j“, te tako modifikacijom ženskog ličnog imena Maida, te će njegovo poreklo i preneseno značenje da budu jasnije i detaljnije obrazloženi u redovima ovog teksta koji slede.

Pomenuto žensko ime Majda je najpopularnije u Sloveniji, ali i u nekim arapskim zemljama (u Egiptu, Libiji), te se smatra i skraćenom verzijom imena Madelin, Madeleina ili Medlin.

U nastavku ćete saznati koje je poreklo imena.

Loading...

Poreklo ženskog vlastitog imena Majda

Ime Majda odnosno njegov „original“ Maida je ime arapskog porekla, te označava u bukvalnom transkriptu gozbu, slavlje, trpezu ili „postavljen sto sa hranom“, a po nekim drugim etimološkim hipotezama, ovo ime je izvedeno i od muškog imena Maid, te se nekada pominje da u prevodu sa starog engleskog jezika označava „devojku, devicu, devu“.

Sada da vidimo šta ovo ime znači zapravo.

Šta znači ime Majda?

Prema prethodno pomenutim hipotezama o poreklu imena Majda, ono ima značenje – „bogatstvo; raskoš; ona koja je rođena da bude bogata i slavna; ona koja je rođena da bude prelepa devojka; deva; nevina; umiljata; naivna; rođena kao plemenita devojka; umiljata; slatka; divna; žena koja će postati slavna“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Majda u zemljama regiona

Žensko lično ime Majda po statističkim podacima iz 2017. godine i matičnim spisima, se pak nije našlo među najdavanijih sto imena ni u Srbiji, kao ni u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili u Republici Srpskoj, ali su neka potencijalno varijantna imena bila zastupljena na listama u svim ovim pomenutim zemljama, te je tako ime Naida bilo u Bosni i Hercegovini na 31. mestu; ime Maja je u Republici Srpskoj bilo na 38. mestu i ime Manja je u Srbiji bilo na 97. poziciji, pak među najdavanijim ženskim ličnim imenima za pomenutu kalendarsku godinu.

U susednoj Republici Sloveniji, ime Majda se u poslednjih nekoliko decenija nalazi među prvih 30 najdavanijih ženskih ličnih imena, a najpopularnije je ovo ime u pomenutoj državi bilo pak u razdoblju od 1941. do 1970. godine.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Majda

U praksi nisu poznati nadimci ili hipokoristike od ženskog imena Majda, a jezičke varijante su Maida, kao i Madelin; Naida; Manja; Maja ili Medelina, koje su ipak i imena „za sebe“, te se tako i tretiraju u etimološkim hipotezama, i njihovo poreklo i značenje je opisano i postoji kao takvo.

Poznate ličnosti ili naselja sa vlastitim imenom Majda

Neke od poznatih ličnosti koje su nosioci ženskog ličnog imena Majda, od istorijskih vremena do današnjeg savremenog doba su:

Majda Vrhovnik Lojzka – poznata je „Partizanka“ iz Slovenije; studentkinja medicine i učesnica NOB-a i jugoslovenski narodnio heroj;

Majda al Sabahi – poznata je egipatska filmska glumica;

Majda El Roumi Baradi – poznata je operska pevačica iz Libije – sopran;

Majda Širca Ravnikar – slovenska je političarka; istoričar i novinar;

Majda Koren – poznati je pisac za decu iz Slovnije;

Majda Potokar – poznata je filmska i pozorišna glumica iz Slovenije;

Majda Mehmedović – bosansko-crnogorska rukometašica;

Majda Sepe – poznata je pevačica iz Slovenije;

Majda Panhikar – je dekan Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta u Sloveniji;

Majda od Jordana – jordanska princeza;

Majda Šilc – učesnica NOB-a i jugoslovenski narodni heroj;

Majda Tušar – makedonska je pozorišna i filmska glumica;

Majda Ankele – nekadašnja je jugoslovenska reprezentativka u alpskom skijanju;

Majda Grbac – je nekadašnja slovenska pozorišna i filmska glumica;

Majda Smole – poznati je srpski astronom;

Majda Janežić – poznati je srpski dečiji psiholog;

Majda Šimunec – poznata TV voditeljka koja je sa suprugom Zvonimirom Šimunecom vodila kultnu emisiju „Da pitamo zajedno“;

Majda Gaspari – poznata je slovenska političarka;

Majda Kurnik – srpska je slikarka poreklom iz Slovenije.

Da li ste znali?

Vena di Majda – naselje je u Italiji u okrugu Katancaro;

Majda – je lik iz telenovele „Vila Marija“, koju je tumačila hrvatska glumica Jelena Perčin.


Sponzorisano: