Poreklo i značenje imena Maja

Iako postoji pretpostavka da je ime Maja u suštini samo hipokoristika ili tačnije rečeno „ime od milošte“ ili pak nadimak od imena Marija, sve se češće sreće kao samostalno vlastito ime kako u našoj zemlji, tako i u brojnim zemljama širom sveta.

Poreklo ženskog vlastitog imena Maja 

Objašnjenje tačnog porekla imena Maja, nije ni malo lako i jednostavno, jer i danas postoje vrlo brojne etimološke nedoumice, da li je ime grčkog ili pak originalno latinskog porekla, ili je kako neki autori smatraju, poteklo iz sanskrita, na kome ima značenje „iluzija; zamajavanje; nerealno; nepostojeće; nestvarno“.

Ipak, najtačnijom se smatra pretpostavka o staro-grčkom poreklu imena Maja, tj o činjenici da ime „vodi“ svoj originalni oblik od reči „Maia“, a koja je pak bila grčka boginja, odnosno majka staro-grčkog božanstva Hermesa.

Loading...

Sa druge strane ako se prihvati hipoteza o latinskom poreklu imena Maja, ne treba zaboraviti da je i rimska boginja proleća i prirode bila Maia.

Kako je ranije i napomenuto, na sanskritu tj obrednom jeziku u hinduizmu (Indija i Nepal), Maja je bila božanstvo iluzija; mašte; priviđenja; nerealnog; okultnog; magijskog, ali i simbol žene kao majke tj simbol plodnosti, rađanja; ženske lepote i roditeljstva. 

Šta znači ime Maja? 

Značenje imena Maja, komplikovano je definisati u „najmanju ruku“ koliko i njegovo poreklo, ali se obično ono prevodi u zavisnosti od „izvornog“ jezika, kao i od neke zemlje u kojoj je dato ime „tada“ najviše zastupljeno, ili pak na osnovu nekih verovanja koja još uvek nisu baš iskorenjena.

Veruje se stoga, da se ime Maja ili Maia, daje obično ženskoj deci koja su rođena u kalendarskom mesecu maju.

Sa druge strane, kada se ime prevodi sa hindu jezika, Maja ima značenje ;ona koja je nestvarna“; „boginja“; „iluzija“; „priviđenje“.

U prevodu sa latinskog jezika, ime Maja ima značenje „proleće“; „priroda“; „ona žena koja lako i svima donosi radost“; „vesnica sreće“; „žena koja daruje veselje i ljubav“.

U prevodu sa staro-hebrejskog jezika, ime Maja tj Maia, ima značenje „potok“ ili „priroda“, i taj se prevod uzima kao „bukvalno“ značenje, te ne postoji nikakav „preneseni“ oblik koji bi mogao da se protumači na drugi način.

U prevodu sa arapskog jezika (pre svega kod Turaka i drugih naroda islamske veroispovesti), ime Maja se prevodi kao „kraljica“; „princeza“; „vladarka“; „majka“; „žena koja je majka“; „ona koja je majka svih Muslimana“; „matrijarhat“; „matrona“.

Zanimljiva je i činjenica da je ime Maja (u obliku Maya ili Maia), veoma popularno u Australiji i na Novom Zelandu, a gde ima značenje „palma“ ili „palmino drvo“, i gde ne postoji neko „lepše“ ili prijemčivije objašnjenje ovog imena.

U srpskom, hrvatskom i ostalim slovenskim jezicima, Maja može da bude hipokoristika te da ima značenje „majka“; „domaćica“; „oslonac kuće“, ali isto tako može i da znači i naziv za nekoga ko je vredan i radan (matica je pčela radilica) ili ko je pak pametan („pčelica Maja“); ili pak da ima vrlo neobično značenje imena sredstva koje služi za spravljanje sira od svežeg mleka (a koje se pak zove „maja“). 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Maja u zemljama regiona 

Prema statističkim podacima dobijenim iz 2017. godine, u Srbiji se žensko ime Maja po svojoj popularnosti ne nalazi na listi sto najdavanijih imena ženskoj novorođenoj deci;

U Republici Hrvatskoj, vlastito ime Maja na listi od sto najtraženijih ženskih imena za tek rođene devojčice, nalazi se na 58. mestu, i ima tendenciju porasta svoje popularnosti; ime Marija u ovoj zemlji zauzima 17. poziciju, a ime Maria se nalazi na 67. mestu (ako se pak pretpostavi da je ime Maja skraćeno od imena Marija ili Maria);

U Republici Srpskoj, ime Maja se na listi od sto najpopularnijih ženskih imena, a po podacima iz 2017. godine, nalazi na „dobrom“ 38. mestu (dok se ime Marija u ovoj zemlji nalazi na ubedljivoj prvoj poziciji);

U Bosni i Hercegovini, ime Maja se na listi od sto najpopularnijih imena za žensku novorođenčad (a prema podacima iz prethodne, kalendarske 2017. godine), uopšte i ne nalazi, dok se pak Marija kao produžena varijanta imena Maja, „kotira“ na 41. mestu, a ime Majra (kao jedna potencijalna varijanta pomenutog imena, se nalazi na 87. poziciji). 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Maja 

Skraćenice i nadimci od ličnog imena Maja nisu poznati, dok su varijante veoma malobrojne, i to su ili ime Maia; Maya ili pak Majra i Mayra. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Maja 

Maja Mičel – australijska glumica;

Maja Volk – srpski scenarista; pisac; voditeljka; fado muzičar; doktor nauka;

Maja Marković – srpska pop pevačica; nekadašnji vokal muzičke grupe „Luna“;

Maja Odžaklijevska – srpska pop i džez pevačica;

Maja Mandžuka – srpska pozorišna; TV i filmska glumica koja živi i radi u Americi;

Maja Berović – srpska pop pevačica bosanskog porekla;

Maja Petrin – nekadašnja poznata hrvatska glumica;

Maja Andželou – afroamerička spisateljica; pesnikinja; glumica i pevačica;

Maja Radovanović (umetničko ime Maja Marijana) – srpska folk pevačica; TV voditeljka;

Maja Maršićević Tasić – srpska novinarka i aktivista za ljudska i građanska prava;

Maja Uzelac – srpska voditeljka i reditelj;

Maja Izetbegović – glumica iz Bosne i hercegovine;

Maja Mur – profesionalna američka košarkašica;

Maja Ognjenović – srpska reprezentativka u odbojci;

Maja Nikolić – srpska pop pevačica;

Maja Noveljić Romčević – srpska filmska; TV i pozorišna glumica;

Maja Lalević – srpska glumica i pravnica (advokat);

Maja Gojković – srpska političarka; nekadašnja gradonačelnica Novog Sada;

Maja Herman Sekulić – jugoslovenska pesnikinja; esejista; romanopisac; prevodilac i kritičar;

Maja Sabljić – srpska glumica.


Sponzorisano: