Poreklo i značenje imena Magdalena

Lično žensko ime Magdalena je jedno od starijih imena koje nije gubilo na svojoj popularnosti tokom decenija, te se i dan danas rado daje svoj ženskoj novorođenoj deci kako kod nas, tako i u raznim zemljama sveta.

Smatra se da je lično ime Magdalena vrlo popularno u Srbiji, ali i u Hrvatskoj; Grčkoj; Poljskoj; Nemačkoj; Finskoj; Bugarskoj i u Portugaliji.

U istoriji je najpoznatija žena sa imenom Magdalena, svakako Marija Magdalena koja je bila vrlo verna sledbenica i učenica Isusa Hrista.

Loading...

Poreklo ženskog vlastitog imena Magdalena 

Magdalena je ime koje je poteklo iz staro-grčkog jezika, a od reči „Magdala“, koja je pak ime za jedno mesto na Galilejskom poluostrvu, te označava u bukvalnom prevodu – ženu koja je žiteljka Magdale ili onu koja je poreklom sa Magdale.

Prema nekim tumačenjima, ime Magdalena se smatra i složenicom od dva „prosta“ ženska lična imena – Magda i Lena, te se tako u varijacijama imena i nalaze varijante od ova dva pomenuta osnovna imena. 

Šta znači ime Magdalena? 

Ime Magdalena nema neko posebno „preneseno“ značenje, te se i u tom slučaju odnosi tj prevodi kao – „ona koja je iz Magdale“; „ona koja je rođena u Magdali“; „osoba koja je svojim poreklom iz Grčke“; „antička lepotica“; „žena antičke i neprolazne lepote“; „ona koja je mudra“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Magdalena u zemljama regiona 

Pored popularnosti imena Magdalena u pomenutim zemljama sveta, a pre svega u Grčkoj; Italiji; te u Poljskoj; Nemačkoj; Bugarskoj; Španiji; Portugaliji i Finskoj, ime je dosta davano i kod nas tj svim novorođenim devojčicama u Srbiji; Hrvatskoj; Republici Srpskoj i makedoniji, dok ime u Bosni i Hercegovini nije posebno popularno, te se daje deci samo sporadično;

U Republici Hrvatskoj, a u gradovima Splitu i Zagrebu, lično žensko ime Magdalena je po datoj statistici u toku kalendarskih 2016. kao i 2017. godine, bilo na 25. mestu od stotinu najdavanijih imena novorođrnim devojčicama;

U Republici Srpskoj, ime Magdalena je u toku 2017. godine bilo kotirano na 31. mestu, a u Srbiji je zauzelo u istoj kalendarskoj godini 33. poziciju, među „top 100“ ženskih imena. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Magdalena 

Najpoznatiji nadimci imena Magdalena su u suštini njene „komponente“ tj imena Magda i Lena, dok su izvedena imena posebno brojna a najpopularnija su – Magdalina; Magda; Lenka; Anika; i imena Lea; Elena; Elijana; Alena; Manda; Maša; Magi ili Milena i Anka. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Magdalena 

Magdalena Malejeva – nekadašnja je profesionalna bugarska teniserka;

Magdalena Rivas – manekenka i top-model iz Amerike;

Magdalena Wrobel – poljska je manekenka i supermodel. 

Da li ste znali? 

Magdalena – je ime za reku u Južnoj Americi, a koja je pak i najduža reka u Kolumbiji;

La Magdalena – jeste naziv za ostrvo u Italiji, kao i ime za oko 40 naselja u Meksiku u različitim saveznim državama;

Magdalena – je ime za grad u saveznoj državi Novi Meksiko, u Americi, a koji je po podacima iz 2010. godine imao oko 938 stanovnika;

„Marija Magdalena“ – poznata je numera poznate hrvatske pevačice Doris Dragović;

„Magdalena, Magdalena“ – je pesma poznatog hrvatskog kantautora Olivera Dragojevića;

„Magdalena“ – je ime za poznati pozorišni mjuzikl;

Magdalena – je naziv za grad u Buenos Airesu u Argentini, koji je po podacima iz 2001. godine imao oko 9200 stanovnika;

Magdalena – je ime za grad u Boliviji, koji je po statističkim podacima iz 2001. godine, imao oko 4123 stanovnika;

Magdalena – je ime za kanal u Čileu, koji se pridružuje Magelanovom moreuzu;

Magdalena Distrikt – ime je za naselje u Sloveniji ili tačnije za predgrađe tj gradsku četvrt grada Maribora, koje je u 2014. godini imalo oko 6500 stanovnika;

Magdalena – je ime za jednu vrstu mafina (kolača) u Španiji;

„Magdalena“ – je naziv za veći broj pesama, a neke od najpoznatijih numera sa ovim imenom su pak – pesma američkog pevača Brendona Flaversa (sa albuma „Flamingo“); pesma engleskog ili britanskog kantautora Dejvida Greja (sa albuma „Sell, Sell, Sell“ iz 1996. godine); pesma pevača Serhia Mendesa iz Brazila (sa albuma „Brasileiro“, iz 1992. godine); te pesma američkog pevača Donija Hataveja (sa albuma „Extension of a Man“, iz 1973. godine); pesma američkog kantautora Vili Nijla (sa albuma „House of a Thousand Guitars“ iz 2009. godine);

Magdalena – je ime za ostrvo u Čileu, kao i za jedno poluostrvo u Španiji;

„Magdalena“ – je popularna pesma muzičke rok grupe „A Perfet Circle“, sa rok albuma „Mer de Noms“ iz 2000. godine;

„Magdalena“ – je fiktivni lik i superheroine iz jednog poznatog stripa;

„Magdalena“ – je ime jednog književnog dela poznatog češkog pisca i pesnika Jozefa Svatopluka Mačara iz 1893. godine;

„Magdalena“ – je naziv za čehoslovački film iz 1920. godine, kao i za meksičku dramu iz 2005. godine;

„Magdalena“ – je naziv za meksičku telenovelu iz 1970. godine, kao i za filipinsku igranu TV seriju iz 2012. godine;

Magdalena – je naziv za regiju na severu Kolumbije koja broji preko milion stanovnika, a čiji je glavni grad Santa Marta.


Sponzorisano: