Poreklo i značenje imena Ljubica

Smatra se da je žensko lično ime Ljubica, tradicionalno i staro srpsko i slovensko ime, čija je popularnost u poslednjih nekoliko godina u značajnom padu, te se ovo ime daje samo povremeno ili sporadično novorođenoj ženskoj deci, a najčešće na teritoriji Republike Srbije, Makedonije ili Slovenije.

Poreklo ženskog vlastitog imena Ljubica 

Poreklo imena Ljubica je staro-slovensko, i smatra se da je ime „izvedenica“ od drugih vlastitih imena kakva su Ljubinka ili Ljuba.

Takođe, prema nekim etimološkim podacima, ime Ljubica može biti i poreklom od imena biljke tj cveta „ljubičica“ ili pak voditi poreklo od prideva „ljupka“; „ljubazna“ ili od reči „ljubimica“.

Loading...

U osnovi imena Ljubica, jeste i reč „ljub“, a koja može biti prefiks za reči „ljubljena“ ili „ljuba“, (a u značenju – voljena; omiljena; mezimica; pažena ili draga), ili pak u osnovi glagola „ljubiti“. 

Šta znači ime Ljubica? 

Prema podacima o poreklu imena Ljubica, sve devojčice kojima je rođenjem nadenuto ovakvo lično ime, imaju osobinu da su – „one koje su željene i dugo očekivane od svojih roditelja“; „one koje su ljubazne ili drage osobe“; „one koje su ljubimice ili mezimice svojih roditelja“; „one žene koje su lepe kao cvet ljubičice“; „osobe koje su voljene i mažene“; „ljubimice“; „ljupke žene“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Ljubica u zemljama regiona 

Ime Ljubica je prema statističkim podacima za 2016. i 2017. godinu, a na listama među sto najpopularnijih ženskih ličnih imena, u Republici Srbiji pozicionirano na 80. mestu, dok se u Republici Hrvatskoj; Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini, ovo lično ime nije našlo među sto najtraženijih imena za novorođene devojčice u pomenutim kalendarskim godinama;

Takođe je važno napomenuti, da je ime Ljubica popularno u Crnoj Gori, kao i u nama susednoj Republici Makedoniji (prema podacima iz 2006. godine, ime je u ovoj zemlji bilo na 9. mestu po svojoj popularnosti), dok se u ostalim zemljama slovenskog područja sreće samo sporadično i praktično je zamenjeno i zaboravljeno, a „na uštrb“ nekih novijih i savremenijih ženskih imena.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Ljubica 

Nadimci ili hipokoristike tj imena „od milošte“, koja su poreklom od imena Ljubica su – Ljuba; Ljupka; Ljubičica ili Ljupkica.

Imena koja su „izvedenice“ pomenutog imena su – Ljubinka; Ljubina; Ljubana; ili muška imena kakva su Ljupko; Ljuban; Ljuba; Ljubo; Ljube ili Ljubinko. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Ljubica 

Ljubica Marić – prva je srpska kompozitorka i akademik SANU-a;

Ljubica Obrenović – srpska kneginja i supruga srpskog kneza Miloša Obrenovića; majka je kneza Mihaila Obrenovića;

Ljubica Adžović – nekadašnja jugoslovenska glumica, koja je bila naturščik (tj bez akademskog glumačkog obrazovanja);

Ljubica Cuca Sokić – poznata srpska slikarka i akademik SANU-a;

Ljubica Đukanović – poznati srpski lekar i profesor Univerziteta u Beogradu;

Ljubica Kolarović – nekadašnja je poznata srpska pozorišna glumica, i primadona Narodnog pozorišta u Beogradu;

Ljubica Otašević – nekadašnja jugoslovenska i srpska filmska glumica, kao i poznata srpska košarkašica;

Ljubica Gabrić Kalvezi – italijanska atletičarka; disciplina bacanje diska;

Ljubica Jelisavac Katić – srpski istoričar umetnosti i likovni kritičar;

Ljubica Odadžić – jugoslovenski narodni heroj i učesnica NOB-a;

Ljubica Arsić – poznata jugoslovenska i srpska književnica; 

Ljubica Karađorđević (devojačko Ljubisavljević) – supruga je srpskog princa Mihaila Karađorđevića, koji je unuk kralja Aleksandra I i sin princa Tomislava Karađorđevića;

Ljubica Lončar – hrvatska superstogodišnjakinja, koja je doživela 106. godinu života;

Ljubica Ostojić – srpska književnica; pesnikinja i dramaturg, koja živi i radi u Sarajevu. 

Da li ste znali? 

– Jedna od najlepših pesama koja je posvećena nekoj Ljubici, jeste istoimena numera hrvatskog kantautora Massima Savića;

– ljubica – je naziv za cvet ljubičice (na hrvatskom jeziku), kao i za ljubičastu boju;

– „Ljubica“ (engleski „Violet“) – je hrvatski film iz 1978. godine, koji je režirao Krešo Golik;

– Imendan ili „dan imena“ Ljubica, proslavlja se u mnogim zemljama dana 10. jula, svake godine;

– Ljubić – je planina u Republici Srpskoj, u opštini Prnjavor, čija je nadmorska visina 594 m;

– Ljubić je – naselje u opštini Čačak u Srbiji; naselje u opštini Knić u Srbiji i naselje u opštini Vitez u Bosni i Hercegovini;

– Prema numerološkim tumačenjima, broj koji je lični ili „srećan“ broj za osobe sa imenom Ljubica jeste broj 8 – po numerolozima, osobe sa ovakvim brojem su vrlo uporne i istrajne u svom radu, i u životu nailaze na brojne prepreke i probleme, koje uspešno savladavaju svojom inteligencijom i logikom; takođe, osobe sa imenom Ljubica su veoma obrazovane i načitane, lepo su vaspitane i u svemu su prepune šarma i manirizma, te plene otmenošću i kulturom.


Sponzorisano: