Poreklo i značenje imena Lenka

Žensko lično ime Lenka, najpopularnije je u nekim svetskim zemljama, a kakve su u prvom redu Češka; Slovačka i Poljska, u kojima se pretpostavlja da je ime skraćenica ili pak „izvedenica“ od ženskih imena Magdalena ili Helena.

U našoj zemlji, iako je Lenka sve češće žensko ime „per se“, tj ime koje je izborilo svoju ličnu „nezavisnost“, smatra se da je ipak „izvedenica“ od ženskog ličnog imena Jelena ili Elena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Lenka 

Kako je na početku teksta i nevedeno, ime Lenka se smatra izvedenim imenom od grčkog imena „Helena“ ili „Elene“, odnosno od reči „hele“, što ima značenje – svetlost; sjaj; obasjan; blistav ili sunčev sjaj.

Loading...

Iz grčkog jezika, ime Helena se „proširilo“ i u slovenske zemlje i dobilo i varijantu Jelena, te se kao takvo ime našlo i u našoj zemlji i u zemljama regiona, pa se od njega pretpostavlja „izvedba“ i imena Lenka. 

Šta znači ime Lenka? 

„Preneseno“ značenje imena Lenka, odgovara značenju imena Jelena; Elena i Helena, jer kako je i već napomenuto i pretpostavljeno u prethodnom odeljku ovog teksta, ova ženska imena imaju istovetno,  tačnije zajedničko poreklo, te se ime Lenka tumači kao – „ona koja donosi svetlost“; „ona koja je blistava i sjajna“; „ona koja je obasjana sunčevom svetlošću“; „osoba koja je čista“; „ona koja je unela svetlost u svoj dom“; „ona koja je ozarila roditelje svojim rođenjem“; „ona koja je čistog srca i duše“; „osoba koja blista od sreće i radosti“; „ona koja je svetlost u tami“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Lenka u zemljama regiona 

Kako je ranije u ovom tekstu i navedeno, ime Lenka je najpopularnije ime u Republici Češkoj, dok se dosta često „sreće“ i u Slovačkoj; Poljskoj; Mađarskoj; Rumuniji; Bugarskoj i Sloveniji (a gde je prema statističkim podacima iz 2007. kalendarske godine, bilo na „dobrom“ i vrlo „jakom“ 424. mestu, među najdavanijim imenima za novorođene devojčice);

U Republici Srpskoj, a u toku 2017. kalendarske godine, žensko ime Lenka je bilo kotirano na 71. mestu liste od sto najdavanijih ženskih imena, dok je pak ime Lena zauzelo 20. mesto na toj listi;

U Republici Hrvatskoj, u gradovima Splitu i Zagrebu a tokom 2016. i 2017. kalendarske godine, ime Lenka nije bilo uvršteno na listu od „top 100“ ženskih imena, dok je potencijalno izvedeno ili „varijantno“ ime Lena, kotirano na 32. mestu date liste;

U Republici Srbiji, u toku 2017. kalendarske godine, ime Lenka je bilo na 21. mestu najdavanijih ženskih imena, dok je ime Leonora kao moguća „varijantna forma“ imena Lenka, zauzelo veoma „dobro“ 79. mesto na pomenutoj listi od sto najpopularnijih imena za novorođene devojčice;

U Bosni i Hercegovini, ime Lenka se u 2017. godini, takođe nije našlo među „top 100“ ličnih imena za žensku decu, ali je zato varijanta imena – Lena, bila kotirana na 78. mestu liste. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Lenka 

Nadimci imena Lenka nisu poznati, jer se i samo lično ime Lenka smatra umenjenicom ili kako je napomenuto imenom“od milja“, a od imena Magdalena; Elena; Helena ili Jelena.

Imena koja su potencijalne „varijante ili izvedenice“ ženskog imena Lenka su najčešće – Lena; Elena; Leonora; Eleonora; Lina; Lana; Milanka; Milenka; Alanka; Alana ili Elenka. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Lenka 

Lenka Dunđerski – poznata je kao velika ljubav srpskog pesnika Laze Kostića;

Lenka Kripac (umetničko ime Lenka) – australijska je pevačica i glumica;

Lenka Rabasović – poznata je srpska narodna heroina i učesnica Prvog svetskog rata;

Lenka Harcarikova – slovačka je reprezentativka u streljaštvu;

Lenka Jurikova – profesionalna je slovačka teniserka;

Lenka Hiklova – slovačka je ski-penjačica;

Lenka Tvaroškova – poznata je slovačka profesionalna teniserka;

Lenka Bartakova – češka je profesionalna košarkašica;

Lenka Vlasakova – poznata je češka glumica;

Lenka Bradačova – češka je poznata advokatica i državni tužilac;

Lenka Cenkova – nekadašnja je profesionalna češka teniserka;

Lenka Radova Zemanova – poznata je češka triatlonka i olimpijska takmičarka;

Lenka Gazdikova – nekadašnja je slovačka fudbalska golmanka;

Lenka Šmidova – poznata je češka operska pevačica;

Lenka Haječkova – profesionalna je češka odbojkašica na pesku;

Lenka Franulic – poznata je čileanska novinarka; smatra se prvom ženom novinarom u Čileu;

Lenka Dlopolkova – nekadašnja je slovačka profesionalna teniserka;

Lenka Reinerova – poznata je češka književnica koja je svoja dela pisala uvek i isključivo na nemačkom;

Lenka Peterson – poznata je američka TV; filmska i pozorišna glumica;

Lenka Nemečkova – nekadašnja je profesionalna češka teniserka;

Lenka Dur – profesionalna je nemačka odbojkašica i reprezentativka;

Lenka Dusilova – poznata je češka pevačica i tekstopisac;

Lenka Klejton – engleska je konceptualna umetnica i pedagog;

Lenka Šmidova – profesionalni je mornar iz Češke;

Lenka Cuko – nekadašnja je poznata albanska političarka. 

Da li ste znali? 

Imendani ili „dani imena“ Lenka, proslavljaju se u brojnim zemljama u kojima je ovo ime najviše zastupljeno, a najčešće u Češkoj (dana 21. frbruara) i u Slovačkoj (dana 4. juna);

Lenka – je ime za jedan indijanski narod, čiji je vođa nosio ime Lempira; po Lempiri je nazvana i novčana valuta države Honduras.


Sponzorisano: