Poreklo i značenje imena Lara

Od davnina su postojale brojne nedoumice, da li je Lara žensko ime „samo za sebe“, ili pak nadimak tj skraćeno od Laura ili Larisa, a od kojih se smatra da originalno i vodi poreklo.

Ipak popularnost i zastupljenost ličnog imen Lara poslednjih godina, „per se“ govori u prilog tome da je ovo žensko ime vlastito ime koje se sve više daje novorođenim devojčicama.

Poreklo ženskog vlastitog imena Lara 

Prema brojnim teorijama, poreklo imena Lara se dovodi u vezu sa pomenutim imenom Laura, a koje je takozvano „izvorno hrišćansko ime“, i poreklom je iz grčkog odnosno iz latinskog jezika.

Loading...

Prema drugoj poznatoj teoriji, ime Lara, kao i samo ime Laura, potiču od imena grada Larisa u Grčkoj (oblast Tesalija).

Treća, i najpouzdanija hipoteza, odnosi se pak na poreklo imena Lara od reči latinskog porekla „laurus“, a što ima značenje lovor (kao biljka) ili „lovorov venac“ (kao simbol pobede).

Neka druga tumačenja, dovode ime Lara sa rečju „lar, laris“, koja je takođe poreklom iz latinskog jezika, a koja je u vreme Starog Rima označavala božanstva koja su bila zaštitnici kuća, imovine i ostalih „dobara“. 

Šta znači ime Lara?

Značenje imena Lara je dvojako, te ako se uzme u obzir da potiče od grčke reči „laros“ tačnije od latinskog „laurus“, može da znači „ona koja štiti“; „žena zaštitnica“; „pobednica“ ali i „ona koja je slatka, mila ili draga“, jer bukvalni prevod sa grčkog jezika pomenute reči „laros“ ima značenje „slatko, slatkiš, šećerlema“.

Kada se sa druge strane uzme u obzir starorimsko značenje reči „lar“ ili latinsko značenje reči „laurus“, Lara se može „protumačiti“ i kao „pobednica“; „junakinja“; „kućepaziteljka“; „pravda“; „borac za pravdu“; ili kao „žena koja štiti tuđe i pomaže u nevolji“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Lara u zemljama regiona 

Statistički podaci iz nekoliko prethodnih godina (a posebno oni iz 2017. i 2016. godine), veoma jasno pokazuju da se u Srbiji ime Lara nalazi na 30. mestu na listi od sto najpopularnijih ženskih imena, sa stalnom tendencijom „porasta“ svoje zastupljenosti;

U Hrvatskoj se ime Lara, „kotira“ nešto bolje na listi od stotinu najpopularnijih imena za rođene devojčice u toku 2017. godine, te tako zauzima „odličnu“ 15-tu poziciju, a ni malo ne „zaostaju“ ni imena Laura (koje se nalazi na 14. mestu) ili pak „izvedenice“ Klara; Zara; Lora ili Tara;

U Bosni i Hercegovini, na listi od stotinu najtraženijih ženskih ličnih imena, a prema podacima iz 2017. godine, vlastito ime Lara se nalazi na 66. mestu, dok su nešto bolje na listi „pozicionirane“  izvedene forme imena, kakve su prema tvrdnjama etimologa – Sara (na 3. mestu); Sajra (na 20. mestu); Lana (na 24. mestu); Zara (na 39. mestu); Tajra (na 56. mestu) ili Klara (na 65. mestu). 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Lara 

Kako je samo lično ime Lara, moglo da se lako protumači kao nadimak ili skraćenica od „punog“ vlastitog imena Larisa ili Laura, a što je na početku teksta već i napomenuto, smatra se tako ni da ime Lara kao lično osobeno ime, nema nadimke ili „skraćenije“ verzije, te se u obzir mogu uzeti samo izvedena imena kakva su – Larija; Larna; Laorena; Mara; Dara; Sara; Zara; Tara; Klara ili Lana. 

Poznate ličnosti sa vlastitim  imenom Lara 

Lara Flin Bojl – američka filmska glumica irskog porekla;

Lara Sofi Kati Krokart (umetničko ime Lara Fabijan) – belgijsko-italijanska muzičarka i glumica;

Lara Luka – srpska vaterpolistkinja;

Lara Kardela – italijanska spisateljica;

Lara Veronin (umetničko ime Lara Liang) – rusko-američko-tajvanska muzičarka; pevačica je tajvanskog pop-rok benda „Nan Quan Mama“; 

Lara Spenser – američka TV voditeljka; 

Lara Katerina Stoun – holandska manekenka i fotomodel;

Lara Setrakian – jermensko-američka novinarka;

Lara Skandar – američka pevačica;

Lara Štejn – osnivač neprofitne organizacije „TED“;

Lara Logan – novinarka iz Južne Afrike;

Lara Levington – britanska televizijska voditeljka;

Lara Lea Tramp – američka je voditeljka i producent; supruga je Erika Trampa, koji je drugi sin aktuelnog predsednika SAD-a Donalda Trampa;

Lara Landon – američka pop muzičarka;

Lara Džordž – američka gospel pevačica; muzički producent i tekstopisac;

Lara Gut – švajcarska alpska profesionalna skijačica;

Lara Grangeon – francuska plivačica;

Lara Grajs – američka glumica;

Lara Gonzalez Ortega – španska profesionalna rukometašica;

Lara Gudison – engleska glumica;

Lara Gidings (puno ime Larisa Tahiren Gidings) – australijska političarka; premijerka države Tasmanije;

Lara Molins (puno ime Lara Debora Molins Kaplin)  – profesionalna igračica kriketa;

Lara Martin – muzičarka i tekstopisac; gospel pevačica;

Lara Meret – australijska vizuelna i konceptualna umetnica;

Lara Morgan – engleska preduzetnica rođena u nemačkoj (kao Katerin Morgan);

Lara M. Švarc – muzički producent;

Lara Duta Bupati – indijska glumica i model;

Lara Devenport – australijska profesionalna sportistkinja i olimpijska šampionka.


Sponzorisano: