Poreklo i značenje imena Lana

Žensko vlastito ime Lana, originalno je slovensko ime i može se smatrati skraćenicom od brojnih „dužih“ ženskih imena, ili pak ličnim imenom koje se lako pamti, piše i koje je moguće koristiti i u brojnim drugim zemljama odnosno jezicima, a zbog jednostavnosti njegovog izgovora.

Poreklo ženskog ličnog imena Lana 

Brojni pisani izvori navode da je ovo vlastito ime originalno poreklom iz naših krajeva odnosno iz slovenske grupe jezika, i da je pomenuta vlastita imenica ženskog roda, izvedena ili od imena biljke „lan“, ili da je pak poreklom od imena reke Lane, a koja protiče kroz albansku prestonicu Tiranu.

Takođe, u nekim delovima Rusije se smatra da žensko ime Lana nije samostalno vlastito ime, već da je samo skraćenica ili „korenska“ reč od imena Svetlana.

Loading...

Značenje ženskog vlastitog imena Lana 

Osim u kurdskoj grupi jezika, gde se ime odnosno sama reč Lana prevodi kao „gnezdo“ ili „dom“, tačno značenje ova vlastite imenice nije poznato ni danas, jer se kako je navedeno njeno poreklo vezuje ili za ime biljke, ili za ime reke.

Međutim, neke analize jezika su pokazale da se reč „lana“ može prevesti kao „nežna“, „draga“ ili „osoba koja je puna vrlina, milosti i prefinjenosti“, kao „dama“, „princeza“, ili „otmena žena“ ili kao „pažljiva osoba“, „velikodušna žena“, „moderna, kreativna ili vesela i radosna osoba“.

Zastupljenost ženskog imena Lana u zemljama regiona 

U Srbiji je ime Lana među prvih dvadeset najpopularnijih ženskih ličnih imena, te se na listi od sto najtraženijih imena za žensku novorođenčad, vlastito ime Lana nalazi na „jakom“ 19. mestu, i to prema najnovijim statističkim podacima.

U Hrvatskoj je ovo ime među najpopularnijim ženskim vlastitim imenima, pa se tako i „kotira“ vrlo visoko i zauzima deveto mesto, na pomenutoj listi od stotinu najpopularnijih ženskih imena.

U Bosni i Hercegovini ime Lana zauzima takođe visoko 21. mesto, na listi od sto najpoželjnijih imena za novorođene devojčice.

Da li ste znali – ime Lana može biti izvedeno i od muških i od ženskih ličnih imena 

Poreklo imena Lana, i dalje je u nekom smislu nerešiva misterija, pa se kroz istoriju često tragalo za muškim i/ili pak i ženskim vlastitim imenicama, čiji „koren“ ili pak skraćenica može da bude i pomenuto ime Lana.

– poreklo imena Lana u engleskom jeziku – smatra se da je ime Lana u Engleskoj, paradoksalno poreklom od francuskog imena Alan, a da je nadalje došlo do preobražaja imena u originalnu ili tipično englesku vlastitu reč Lana, i to sledećim „putem“ – Alan – Alain (francuski) – zatim Ailín (irski)– Alan (engleski) – Alana (engleski) – Alaina (engleski) – Alayna (engleski) – pa Allana (engleski) – Alanis (engleski) – Alanna (engleski) – Allannah (engleski) – Alannah (irski) – pa zatim Alannis (engleski) – Lana (engleski) – Alen (hrvatski/slovenački) – Allan (engleski) – pa Allen (engleski) – Allyn (engleski) – Alan (škotski) – Allan ili Allen (škotski) – Alun (velški) i na kraju Alan (francuski) – i Lana (engleski);

– poreklo imena Lana iz ruskog jezika se smatra skraćenim od imena Svetlana, a ceo „put“ imena izgleda ovako – Svetlana (ruski; bugarski; makedonski; srpski; slovački) – Světlana (češki) – pa Sveta (ruski) – Svitlana (ukrajinski) – Svjetlana (hrvatski; srpski) – Lana (ruski; hrvatski i srpski).

Poznate žene sa ličnim imenom Lana 

Lana Tarner (Džulija Džin Fransis Mildred Tarner) – američka filmska glumica; 

Lana Toković – srpska muzičarka i glumica; 

Lana del Rej (Elizabet Grant) – američka pevačica i tekstopisac; 

Lana Vačauski – smerička filmska producentkinja; scenarista i režiser; 

Lana Jurčević – htvatska pevačica i kantautor;

Lana Volf – holandska pevačica;

Lana Parila – američka glumica; 

Lana Trotovček – violinistkinja iz Slovenije.

Veliki broj poznatih ličnosti, ima ime Lana kao srednje ime ili kao skraćenicu osnovnog vlastitog imena, pa se iz tog razloga ona u ovom delu teksta i ne navode, iako postoje brojne i poznate žene sa imenom Svetlana; Alana; Dana; Brana; Milana; Andrijana; Ruslana; Valerijana; Tatjana ili čak Marijana; Hristijana; Eliana; Elizabeta; te druge žene sa sličnim vlastitim imenima, a u kojima je ime Lana, ili samo „sadržano“ili ipak predstavlja skraćenicu, nadimak i/ili „umetničko ime“ neke osobe.

Ime Lana na drugim jezicima sveta 

bugarski jezik – Svetlana; Tatjana; Ana;

engleski jezik – Allanah; Allana; Allanis; Allyn; Allena; Alayna; Alanis; Alana;

makedonski jezik – Svetlana; Milana;

ruski jezik – Svetlana; Svitlana;

ukrajinski jezik – Ruslana; Svjetlana; Svitlana; Svetlana;

slovački jezik – Sveta; Svetlana; Alana;

irski jezik – Allannah; Alena; Aylina;

češki jezik – Svetlana; Svitlana.

U ostalim jezicima sveta, obično se navodi da je ime Lana skraćeno od Svetlana ili Alana, pa se u ovom tekstu takve grupe jezika neće navoditi, a kako se ime iz koga je vlastita reč Lana izvedena, ne bi previše puta ponavljalo.

Poznate žene sa drugim imenima od kojih može da se „izvede“ ili da se formira ime Lana 

Neka od navedenih imena, preuzeta su iz ruskog, bugarskog, slovačkog, češkog, ukrajinskog ili engleskog, irskog i škotskog jezika, a uzimajući u obzir samo one vlastite imenice koje se mogu „skratiti“ u ime Lana: 

Svetlana Anastasovska Obućina – srpska rukometašica; 

Svetlana Makarovič – slovenačka pozorišna glumica; pesnik, pisac i prevodilac; 

Svetlana Aleksandrovna Kuznjecova – profesionalna ruska teniserka; 

Svetlana Zaharova – ukrajinska baletska igračica;

Svetlana Jevgenijevna Savicka; – ruska žena kosmonaut 

Svetlana Boljšakova – ruska atletičarka; 

Svetlana Andrejevna Toma – ruska i moldavska glumica; 

Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič – novinarka i književnica iz Belorusije;dobitnica je Nobelove nagrade za književnost;

Svitlana Šmit – ukrajinska atletičarka; disciplina 3000 metara sa preprekama;

Svjetlana Knežević – hrvatska i jugoslovenska pozorišna; filmska i televizijska glumica,

Svetlana Mihajlovna Lapina – ruska atletičarka; disciplina skok u vis;

Alanis Nadin Moriset – kanadska i američka pevačica; kantautor; tekstopisac i glumica;

Alana Bird – američka košarkašica.

Dakle, u zaključku, Lana predstavlja jedno od trenutno najpopularnijih ženskih ličnih imena na celom svetu, pre svega jer se vrlo lako piše i izgovara, zatim jer je veoma „milozvučno“, otmeno i retko, pa sve devojčice i žene koje ga „nose“ treba da budu ponosne na izbor svojih roditelja, a koji su im „namenili“ tako jedinstveno i originalno lično ime.


Sponzorisano: