Poreklo i značenje imena Julija

Ime Julija je jedno od najpopularnijih i najtraženijih ženskih imena u današnje vreme, a u prilog tome „govori“ i činjenica da je ovo lično ime rasprostranjeno u velikom broju zemalja širom sveta (naravno u odgovarajućim jezičkim varijantama).

Jedna od najpoznatijih Julija na svetu, jeste lik iz tragedije Vilijama Šekspira „Romeo i Julija“, Julija Kapuleti.

Poreklo ženskog vlastitog imena Julija 

Postoji nekoliko teorija, a koje zastupaju etimolozi, kada je u pitanju poreklo imena Julija, te tako:

Loading...

Prva hipoteza pretpostavlja, da je poreklo imena Julija, izvedeno od muškog latinskog imena Julianus (Julijanus), sa značenjem – mlada; energična; poletna; „puna života“; „puna elana“;

Druga pretpostavljena teorija o poreklu ovog ženskog ličnog imena, bazirana je na verovanju da je ime posvećeno u čast vrhovnom rimskom bogu Jupiteru, koji je u rimskoj mitologiji vrhovno božanstvo i gospodar svih bogova, te da je bog svetla koji šalje munje i gromove, ali i da je bog koji je zaštitnik pravde; istine i poštenja;

Treća teorija, navodi da je ime Julija poreklom od grčke reči „Ioulianos“ sa značenjem svetao; blistav; sjajan;

Takođe, jedna od brojnih hipoteza, navodi i to da ime Julija, može da potiče od latinskog imena „Iulius“, a sa značenjem – Julijevac – poznata rimska porodica čiji je najpoznatiji „predstavnik“ bio Gaj Julije Cezar (smatra se da je po njemu ime dobio kalendarski mesec „jul“, kao i ceo stari kalendar tj takozvani „Julijanski“ kalendar). 

Šta znači ime Julija? 

Prema navedenim teorijama o poreklu imena Julija, jasno je da je značenje imena veoma lepo, bez obzira na neslaganja o tome koja je hipoteza najtačnija i koje je poreklo najpravilnije, te se ime prevodi kao – „ona koja je mila“; „ona koja je ljupka“; „žena koja je poletna; puna života i elana“; „ona koja donosi radost i sreću“; „žena koja je poštena; pravdoljubiva i iskrena“; „ona i koja je svetlost i koja je sjajna“.

Nekada se ime Julija, posebno u našoj zemlji, davalo i devojčicama koje su rođene u mesecu julu, a kada roditelji nisu imali dopstupne informacije o tačnom značenju imena, koje imaju u današnje vreme moderne tehnologije ili starih „knjiga imena“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Julija u zemljama regiona 

Ime Julija se u zemljama regiona, nalazi na listama među sto najpopularnijih imena za žensku novorođenčad, prema statističkim podacima za 2016. i 2017. godinu (ali, sa izuzetkom Bosne i Hercegovine, u kojoj ovo ime nije na datoj listi), a „pozicije“ imena u zemljama su sledeće:

U Srbiji se ime Julija, nalazi na 72. mestu od sto najtraženijih ženskih imena;

U Hrvatskoj se ime Julija, nalazi na 63. mestu najpopularnijih sto imena za devojčice;

U Republici Srpskoj, Julija zauzima 85. mesto na listi među sto najtraženijih imena za svu žensku novorođenu decu. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Julija 

Nadimci ili hipokoristike tj „imena od milja“ za ime Julija su – Juca; Julka; Juliška ili Julina i/ili Jula; Jucka; Jucika ili Cuca.

Imena koja su izvedena od imena Julija su – Julijana; Justinijana; Justina; Julka; Jula; Jucika; Jucka; Julila; Julilla; Julita; Julitta; Žilijet ili pak Uljana (Uljána).

Mađarske verijante ženskog imena Julija su Júlia; Uljána ili Zsüliett, a čiji se imendani slave po redu – 8. aprila; 22. maja; 21. jula i 30. jula. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Julija 

Julija Genadijevna Tabakova – ruska atletičarka;

Julija van Bergen – holandska pevačica;

Julija Harting (rođena Fišer) – nemačka sportistkinja; disciplina bacanje diska;

Julija Vladimirivna Timošenko – bivša ukrajinska premijerka i istaknuti političar Ukrajine;

Julija Dimitrijevna Čičerina – ruska rok pevačica;

Julija Tarasova – uzbekistanska atletičarka; discipline višeboj i skok u dalj;

Julija Livila – najmlađa sestra rimskog cara Kaligule;

Julija Obrenović (devojačko Julija Hunjadi) – srpska knjeginja; žena srpskog kneza Mihaila Obrenovića;

Julija Načalova – ruska pevačica; TV ličnost i glumica.

Da li ste znali? 

Julija Kapuleti – glavna junakinja Šekspirove tragedije „Romeo i Julija“, koja je već pomenuta na pošetku teksta, a koja ni danas nije izgubila na svojoj popularnosti i u propagiranju vere u „ jednu i jedinu pravu ljubav“;

Jedna od najlepših ljubavnih pesama koja je posvećena jednoj Juliji, jeste pesma slavnog srpskog rok muzičara Dejana Cukića – „Julija“;

Julija – je ostrvo koje je vulkanskog porekla, i koje se nalazi u Sredozemnom moru, i to u blizini ostrva Sicilija;

Julija – je naselje u Rumuniji u okrugu Tulća, a koje je prema popisu iz 2002. godine imalo oko 339 stanovnika;

Julija – je složen kompjuterski tj programerski jezik, koji je kreiran za vrlo kompleksna naučna ili numerička izračunavanja.


Sponzorisano: