Poreklo i značenje imena Jana

Jana je jedno od trideset najpopularnijih „kratkih“ imena (prema analizama rađenim u poslednjih nekoliko godina), a popularnost mu „vrtoglavo raste“, pa se očekuje da do kraja ove ili sledeće kalendarske godine, ovo lično žensko ime preuzme vodeću poziciju na svim listama najtraženijih imena za novorođenu žensku decu.

Poreklo ženskog vlastitog imena Jana 

Ni žensko ime Jana, kao ni brojna druga vlastita imena, nisu „zaobišle“ nedoumice koje se tiču njegovog tačnog porekla, pa se veruje da je ovo ime skraćenica „punog“ imena Julijana, koje je izvedeno od muškog imena Julijan tačnije „Julijanus“, a koje je poreklom iz staro-grčkog jezika.

Druge teorije smatraju da je ime Jana, ili jedna od varijanti ličnog imena Ana, ili da je u pitanju hipokoristika tj „ime od milja“ koje potiče od vlastite imenice Jovana, a koja opet vodi poreklo iz hebrejskog jezika.

Loading...

Postoje i mišljenja da je ime Jana poteklo od latinske reči muškog roda „Julianus“, za koju se pre toga smatralo da je „originalno“ tj izvorno grčka reč. 

Šta znači ime Jana? 

Značenje imena Jana, zavisi od toga koja je teorija „prihvatljivija“, ali će u tekstu biti data oba značenja, a ona glase:

– ako je žensko ime Jana poreklom iz grčkog/latinskog jezika, tj potiče od reči „julianus“, onda ima značenje – „ona koja je svetlost“; „ona koja u sebi nosi sjaj“; žena puna mladosti i energije“; „ona koja je vesela i bezbrižna“; „radost“; „svetlost“; „životnost“; „sjaj“; „bljesak“; „sunce“;

– ako se uzme u obzir da ime Jana potiče od ličnog imena Jovana, onda se dolazi do izvorne reči iz hebrejskog jezika, „yohanan“, a što ima značenje „u Božjoj milosti“ ili „ Jahve je milostiv“, te će ime Jana moći da se „protumači“ kao – „žena koja je u božjoj milosti“; „žena koja je poslata od boga“; te takođe i kao značenje „ona koja je božji izaslanik“; ili „žena koja će sa sobom doneti mir i sreću“; „bezgrešna“; „poštena žena“; „svetica“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Jana u zemljama regiona 

U Republici Hrvatskoj, a prema statističkim podacima za 2017. kalendarsku godinu, na listi od sto najpopularnijih ženskih imena, ime Jana zauzelo je 45. mesto kao najtraženije i najlepše ime za novorođene devojčice u ovoj zemlji;

U Srbiji je ime Jana prema statističkim rezultatima za 2017. godinu, na listi od sto najpopularnijih ženskih ličnih imena, „kotirano“ na fantastičnom 16. mestu, sa stalnom tendencijom daljeg rasta svoje popularnosti u godinama koje tek slede, a već kako pokazuju procentualni rezultati ili neke bitne analitičke studije, koje su pratile promene etimološkog standarda za pomenuto ime u vreme od prethodnih deset godina;

U Republici Srpskoj, pomenuto lično žensko ime Jana, na listi među stotinu najdavanijih imena novorođenim devojčicama, nalazi se na 17. mestu po svojoj popularnosti, a po podacima za 2017. kalendarsku godinu;

U Bosni i Hercegovini, podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je lično ime Jana u 2016. i 2017. godini u ovoj zemlji izostalo sa liste od sto najpopularnijih imena za svu žensku decu, ali ipak je činjenica da neki etimolozi smatraju, da se pak ime Jana može „nazvati“ i „imenom od milošte“ ili hipokoristikom od imena Ilhana (koje je na 84. poziciji pomenute liste) ili od imena Hanna (koje zauzima „skromno“ 94. mesto).

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Jana 

Smatra se da ime Jana nema nadimaka, ali neki mogući su ipak – Ana; En; Jen ili Hani; Dženi; Jani ili Januška i Janiška.

Imena koja mogu biti „izvedena“ od imena Jana, ili kojima pak lično ime Jana može da bude ili nadimak ili pak „ime od milošte“ su veoma brojna, a najpoznatija su – Julijana; Svetlana; Jovana; Hana; Hanna; Ilhana; Marijana; Nikolijana; Eliana; Kristijana; Hristijana; Glorijana; Dorijana; ili pak imena Andrijana; Adrijana; Tijana; Tatjana; Lana; Dana; Brana; Alana; Una; Sana ili Ajna.

Muške „varijante“ imena Jana mogu biti – Jan; Janikije; Johan; Jovan; Ivan; Irfan; Janoš; Julijan. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Jana 

Jana (Dragana) Todorović – srpska folk pevačica;

Jana Šušteršič – nekadašnja pevačica rok grupe „Neverne bebe“;

Jana Novotna – nekadašnja češka profesionalna teniserka;

Jana Milić – srpska pozorišna; TV i filmska glumica;

Jana Aleksić – srpska književnica mlađe generacije;

Jana Burčeska – makedonska je pevačica pop muzike i takođe predstavnica Makedonije na festivalu „Pesma Evrovizije“;

Jana Stojanovska – makedonska glumica; pobednica takmičenja za „Miss Makedonije“ 2007. godine;

Jana Maksimova – atletičarka iz Belorusije; disciplina višeboj; 

Jana Kačur – ukrajinska atletičarka; disciplina sprintersko trčanje;

Jana Kolčkova – nekadašnja ukrajinska plivačica u disciplini 200 i 400 metara slobodnim stilom;

Jana Rastegorac Vukomanović – mlada srpska pesnikinja; esejista; pisac i slikar;

Jana Kramer – američka glumica i pevačica kantri muzike;

Jana Dačović – internet zvezda i modna blogerka.

Da li ste znali? 

– nacionalna himna Indije se zove Jana-Gana-Mana, i prevodi se kao „Ti si vladar umova svih ljudi“;

– Janamuato – naselje u Meksiku u opštini Puruandiro; ukupno je stanovnika prema podacima iz 2010. godine, u ovom mestu bilo 1992;

– Janambo – naselje je u Meksiku, takođe u opštini Puruandiro; prema podacima iz 2010. godine u ovom mestu je živelo 1245 stanovnika.


Sponzorisano: