Poreklo i značenje imena Iva

Iako je u Srbiji i u zemljama regiona, ime Iva prevashodno imenica ženskog roda, postoji i muško vlastito ime Iva, te se za ovo ime slobodno može reći da je univerzalno ili „unisex“ ime, koje se moe dati i ženskoj ali i muškoj novorođenoj deci.

Žensko lično ime Iva, popularno je „kratko“ ime u Srbiji; Hrvatskoj; Makedoniji; ali i u ostalim slovenskim zemljama poput Bugarske; Češke; Slovačke; kao i Slovenije; Rusije; Ukrajine ili pak Moldavije i Belorusije.

Jedna od najpoznatijih devojčica sa imenom Iva, jeste ćerka američkog rep i hip-hop mogula Džej-Zija i popularne afro američke pevačica Bijonse, a koja se zove Blu Ajvi (Blue Ivy).

Loading...

Poreklo ženskog vlastitog imena Iva 

Etimolozi pretpostavljaju da je lično ime Iva, poreklom od imena biljke “iva” ili “žalosna vrba”, dok pak u Francuskoj ovo ime potiče od imena biljke “tisa”, a u Velikoj Britaniji od imena biljke “bršljan”.

Takođe, nisu isključene ni pretpostavke, da je ime Iva skraćenica ili “ime od milja” od ženskog imena Ivana ili pak Ivka i Ivona, odnosno od muškog imena Ivan, ili Ivo i Ivica.

Neke etimološke teorije i hipoteze, zasnovene sun a poreklu imena Iva od staro-hebrejske reči “Jane”, u značenju “Bog je milostiv” ili pak od engleske reči “ivy” koja u prevodu znači “dar od Boga” ili “Božji dar”.

Veoma je interesantna i činjenica da se ime Iva može “sresti” i u japanskom jeziku, te voditi poreklo od reči koja se prevodi kao ime biljke “tisa”, a u kome ima značenje “veliki poklon ili dar od Boga”.

Šta znači ime Iva? 

Žensko lično ime Iva, a kako je već i navedeno u prethodnom delu teksta o poreklu ovog imena, ima značenje – “ona koja je Božji dar”; “bezgrešna”; “ona koju je Bog poslao”; “Božja želja koja donosi mir i sreću među ljude”; “veliki dar od Boga”; “poklon”; “sreća”; “milostiva kod Boga”. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Iva u zemljama regiona 

U Republici Srbiji, pouzdani statistički podaci za 2017. godinu, pokazuju da je ime Iva na listi od sto najtraženijih imena za žensku novorođenčad, zauzelo 32. mesto; slična ili “varijantna imena”, Ivona i Ivana, nalaze se redom na 51. odnosno na 87. mestu na datoj listi;

U Republici Srpskoj, ime Iva je po podacima za 2016. i 2017. godinu, imalo na listi među stotinu najpopularnijih imena za devojčice, “odličnu” 50. poziciju, dok su takođe veoma popularna bila i “izvedena” imena – Ivana (25. mesto); Ivona (37. mesto) i ime Eva (78. mesto);

U Republici Hrvatskoj, ime Iva je na listi od sto najpopularnijih ženskih imena, a prema datim statističkim rezultatima za kalendarske 2016. i 2017. godinu, imalo “fantastičnu” 11. poziciju, dok su takođe vrlo popularne i “varijante imena” kakve su – Eva (12. mesto); Ivona (53. mesto) i ime Ivana (84. mesto);

U Bosni i Hercegovini, ime Iva je na listi od sto natraženijih ženskih imena u 2017. godini, imalo veoma dobru 40. poziciju, dok se i ime Eva, koje se smatra “izvedenicom” imena Iva, našlo ipak na datoj listi, na 91. mestu;

U SAD-u, ime Iva (Ajvi), u periodu oko 1900. godine, kotiralo se među “najpopularnijih” 800 ličnih imena; u Australiji je ime Iva 1999. godine bilo među najpopularnijih 750 ženskih imena, dok je u Sloveniji ovo lično ime u 2005. godini, bilo među sto najtraženijih imena za devojčice.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Iva 

Nadimci i hipokoristike imena Iva nisu poznati, dok su neka od najpoznatijih “izvedenih ili varijantnih imena” – Ivana; Ivanka; Ivona; Iona; Ilona; Ivka; Eva; Evelina; Ivkica; Jovana; ili pak muška imena Ivan; Ivko; Ivica; Ivo; Ivano; Jovan i Jona. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Iva 

Iva Štrljić – poznata srpska TV; filmska i pozorišna glumica; ćerka takođe poznatog i priznatog srpskog glumca Milana Štrljića;

Iva Majoli – nekadašnja hrvatska profesionalna teniserka;

Iva Marjanović – jugoslovenska i hrvatska pozorišna i filmska glumica;

Iva Zupančič – jugoslovenska i slovenačka pozorišna i filmska glumica;

Iva Obradović – poznata srpska sportistkinja; veslačica;

Iva Janketić – poznata srpska balerina;

Iva Milošević – poznata radijska i pozorišna srpska režiserka;

Iva Mihalić – hrvatska pozorišna; filmska i TV glumica;

Iva Visković – hrvatska glumica;

Iva Bitova – češka violinistkinja; kompozitor i pevačica;

Iva Bitarova – nekadašnja profesionalna teniserka iz Čehoslovačke;

Iva Zaniki – italijanska pevačica;

Iva Ušćumlić – poznata hrvatska književnica;

Iva Jerković – poznata hrvatska manekenka i foto-model. 

Da li ste znali? 

Imendan ili “dan imena” Iva, praznuje se u Republici Šeškoj, dana 1. decembra svake kalendarske godine;

Blu Ajvi Karter – ćerka Bijonse i Džej Zija, dobila je svoje ime nakon njihove posete Hvaru, a kada ih je oduševio naziv, izgled i ime biljke “plavi bršljan”, koje je na ovom hrvatskom ostrvu zaštićena biljna vrsta.


Sponzorisano: