Poreklo i značenje imena Iman

Žensko lično ime Iman je postalo u poslednjih nekoliko godina veoma popularno za novorođene devojčice, a pre svega se daje kod nas još uvek u statistički nedovoljno značajnom procentu, da bi se svrstalo u najtraženija imena na listama, a njegovo poreklo i značenje će u nastavku teksta, kao najvažniji kod donošenja roditeljske odluke o imenu deteta, biti podrobnije i obrazloženi i bolje i razjašnjeni.

Pogledajmo prvo koje je poreklo ovog imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Iman

Po etimološkim pretpostavkama, lično ime Iman je arapskog porekla, te potiče od reči „iman“ što označava verovanje ili veru uopšte.

Loading...

Takođe, u francuskom govornom području, ime Iman je varijanta imena Imen, a u istom značenju kao i prevod sa arapskog jezika.

Sada ćete saznati šta ovo ime zapravo znači.

Šta znači ime Iman?

Prema navedenoj hipotezi o poreklu imena Iman, ono se kao unikatno i veoma lepo žensko ime u prenesenom značenju može prevesti kao – „ona koja je rođena sa verom i nadom; ona kojoj se može uvek verovati; osoba od poverenja; ona koja je vernica; ona koja je glasnik Božjih vesti; nevina; bezgrešna; čista; izvanredna; jedinstvena; posebna; najuzvišenija“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Iman u zemljama regiona

U zemljama regiona u prethodnoj kalendarskoj 2017. godini, ime Iman je na listama od stotinu najdavanijih imena novorođenim devojčicama u Bosni i Hercegovini bilo na odličnoj 28. poziciji, dok se u Republici Srpskoj nije našlo na listi, te se daje sporadično, a njegova potencijalna slična varijanta Amina, bila je u ovoj zemlji na 54. mestu.

Takođe se ime Iman u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj nije našlo među „top stotinu“ pak najtraženijih ženskih imena, te se prethodnih godina pretpostavlja da se davalo sporadično, a po dostupnim podacima iz matičnih knjiga rođenih.

Ime Iman je najpopularnije u islamskim zemljama i u nekim zemljama Bliskog Istoka, te se sreće kod ženske dece u Pakistanu; Indiji; Palestini; Turskoj; Jermeniji; Izraelu; Libiji; Iraku i Iranu, ali je dosta popularno i u Francuskoj kao i u SAD-u.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Iman

Od imena Iman, nisu poznata skraćena imena, nadimci, umanjenice i hipokoristike, te postoje svakako neke jezičke varijacije, kao i izvedena imena kakva su Amina; Emina; Imen; Mina; Imani i slične forme.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Iman

Među najpoznatijim osobama sa imenom Iman je svakako poznata manekenka i model, Iman Mohamed Abdulmajid, poznatija samo kao Iman, te supruga legendarnog pevača Dejvida Bouvija, koji je preminuo prošle godine.

Od ostalih žena u istoriji i savremenom vremenu, koje su nosioci ovog prelepog ličnog imena, mali je broj istaknutih i poznatih osoba, ali je to svakako manje važna činjenica, kada se rasvetli poreklo i značenje ličnog imena koje je najvažnija sekvenca u izboru roditelja za ime koje će dati svojim novorođenim devojčicama.

Imani Frančeska Kopola – poznata je američka violinistkinja; pevačica i tekstopisac;

Iman Ali – poznata je pakistanska glumica i super-model;

Iman Al Sajed – palestinska je poznata umetnica;

Imane Kalifeh – poznata je libanska vaspitačica i mirovni aktivista tokom Libanskog građanskog rata;

Iman bint Al Abdulah – princeza i najstarija ćerka kralja Abdulaha II i kraljice Ranije od Jordana;

Iman Pahlavi – iranska princeza i ćerka krunisanog kralja Reza Pahlavija i kraljice Jasmin Pahlavi;

Iman bint Al Husein – jordanska princeza i ćerka kralja Huseina i kraljice Nur od Jordana;

Iman Darviš Al Hams – poznata je kao trinaestogodišnja devojčica koja je ubijena u regiji Gaze od strane Izraelskih odbrambenih snaga.

Da li ste znali?

Ime Iman je u nekim zemljama i muško lično ime, te je tako poznati američki košarkaš koji igra za KK „Sakramento kings“, Iman Asante Šumpert, kao i Iman Dozi koji je danski profesionalni fudbaler, te i Iman Kijani koji je profesionalni izraelski fudbaler;

Šanel Iman Robinson Šepard – poznata je američka manekenka i super-model, poznatija kao Šanel Iman.


Sponzorisano: