Poreklo i značenje imena Emilija, Ema

Mada  bi se jasno i pouzdano pretpostavilo da su imena Emilija i Ema, a zbog svoje semantičke sličnosti i „zvučnosti“ istog ili sličnog porekla i značenja, zapravo takva hipoteza nije sasvim i baš apsolutno tačna.

Iako Ema može biti hipokoristika, ili tačnije rečeno „milozvučno ime tj ime od milošte“ koje je skraćeno od Emilija, ova dva lična imena imaju sasvim različita porekla, značenja i tumačenja, a što će u nastavku teksta biti i detaljnije obrazloženo.

Poreklo ženskog vlastitog imena Emilija i Ema 

Vlastito žensko ime Emilija, ime je koje se naziva „biblijskim“ i/ili pravim hrišćanskim imenom, i poreklom je od latinske reči „aemulus“ što bi u jasnom ili bukvalnom prevodu imalo značenje „protivnica, suparnica ili neprijateljica“.

Loading...

Neki etimolozi veruju da ime Emilija potiče od muškog vlastitog imena Emilijan i da je i njegova „izvedenica“ u ženskom obliku vlastite imenice.

Ime Emilija je veoma rasprostranjeno u svim slovenskim zemljama, a pre svega u onima u kojima je predominantna pravoslavna veroispovest – tako je ime najčešće u Hrvatskoj; Letoniji; Litvaniji; Sloveniji; Poljskoj; Bugarskoj; Srbiji; Makedoniji; Rusiji ili Ukrajini.

Sa druge strane, ime Ema ima nekoliko teorija o svom poreklu, od kojih je svaka na svoj način tačna i ne može se sasvim „opovrgnuti“.

Naime, smatra se da je ime Ema, skraćenica ili hipokoristika od imena Emilija u Srbiji ili u Republici Srpskoj, odnosno od imena Emina ili Emira u Bosni i Hercegovini, te od reči Emili ili Emily kod Hrvata.

Druga teorija o poreklu ovog imena, a za koju se pretpostavlja da je mnogo pouzdanija i tačnija, govori u prilog poreklu imena Ema od germanske reči „ermen; ermana; irman“, ili od reči „ermanischen“, sa značenjima „kompletna, cela, sveopšta, sveobuhvatna i/ili celokupna i sasvim kompletirana“.

Ime Ema se prvi put pojavljuje u engleskom jeziku početkom XI veka, a tada se verovalo da je ime „proisteklo“ od reči tj od vlastitog imena jednog austrijskog sveca, koji se zvao „Hemma“.

Šta znači ime Emilija i Ema? 

Ime Emilija, iako „zvuči“ veoma lepo, blago i nežno, ipak u svom „originalnom“ prevodu sa latinskog jezika, ima značenje „žena koja je suparnica“; „suparnica“; „osoba koja je protivnik nekome ili nečemu“; „opasna osoba“; „proračunata žena, i pravi i veoma jak i opasan neprijatelj“.

Značenje imena Ema, moće da se protumači kao „žena koja je univerzalna i posebna“, ili pak kao „ona koja je kompletna kao osoba“; „žena koja je zrela i svesna sebe“; „ona koja je jedinstvana celina“; „žena koja je jedna, jedina i jedinstvena“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Emilija i Ema u zemljama regiona 

Ime Emilija je prema podacima iz 2016. i 2017. godine, na listi od sto najtraženijih ličnih ženskih imena u Srbiji se nalazi među prvih pedeset imena, odnosno zauzima 34. mesto;

Sa druge strane, lično ime Ema se nalazi na nešto „lošijoj“ tj na 42. poziciji u Srbiji;

U Hrvatskoj, ime Emilija je po svojoj popularnosti veoma loše „kotirano“, te se pak na spomenutoj listi od stotinu najtraženijih imena za novorođene devojčice ovo ime uopšte i ne nalazi, tačnije nema ga u u njegovom „izvornom“ tj pravom obliku, ali su pak zato baš česte varijacije datog vlastitog imena, a kakve su pre svega Emili i Emily, koje se nalaze na 90. odnosno na 97.mestu liste;

Ime Ema, međutim, u Hrvatskoj je prema statističkim podacima za prethodnu godinu ili pak dve (2017. i 2016. godina), drugo ime koje je najzastupljenije tj nalazi se na 2. mestu imena za tek rođenu žensku decu;

U Bosni i Hercegovini, ime Emilija se na listi od sto najtraženijih imena takođe ne nalazi, dok je pak ime Ema na 6. mestu po svojoj popularnosti u ovoj zemlji, a prema dobijenim podacima iz 2016. kalendarske godine;

U Republici Srpskoj, vlastito ime Emilija, zastupljeno je na „vrlo dobrom“ 32. mestu, a među najtraženijih stotinu imena za devojčice u toku 2016. godine;

Ime Ema, u ovoj zemlji se nalazi na 44. mestu, odnosno i to lično ime „ulazi“ takođe na listu među prvih pedeset najtraženijih ženskih imena u pomenutoj kalendarskoj godini;

Ime Emilija, takođe je kako je i napomenuto, veoma popularno u Litvaniji (a u kojoj se prema podacima iz 2005. godine nalazilo na trećem mestu po svojoj popularnosti među ženskim imenima); te u Letoniji (2007. godine, ime Emilija je bilo drugo najtraženije ime u ovoj zemlji); u pomenutim zemljama se slave i imendani odnosno „dani imena“ Emilija i to u Litvaniji 30. juna, a u Letoniji 22. maja;

Ime Ema je na prvom mestu po svojoj popularnosti, bila u SAD-u 2008. godine, a takođe je vrlo zastupljena u Velikoj Britaniji; Španiji; Francuskoj; Nemačkoj; Danskoj; Belgiji; te u Švedskoj; Norveškoj; Australiji; Kanadi; na Novom Zelandu i u Holandiji. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Emilija i Ema 

Od imena Emilija, izvedena su brojna muška i ženska lična imena, a najpoznatija su od njih – Emilijana; Milijana; Emili; Emilina; Miljana; te tako i muška imena Emil; Emilije; Emilio; Milijan; Milijanko ili Milinko.

Nadimci od imena Emilija su – Milja; Ema; Emili; Ems ili Emica.

Sa druge strane, kako se često i samo lično ime ema smatra „imenom od milja“, ono niti nema nadimaka (osim eventualno Em), ali su zato izvedenice ovog ličnog imena obično – Emma; Emina; Milina; Milijana; Emira; Emre; Emili; Emily; Emilija ili Milija i Amelija. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Emilija ili Ema 

Ema Votson – američka filmska glumica;

Ema Tompson – američka filmska glumica;

Ema Kolfild – američka glumica;

Ema Laura Gutjeres – meksička glumica koja je glumila u mnogobrojnim „sapunicama“ ili poznatije u telenovelama;

Ema Livri – francuska balerina;

Ema Li Banton – engleska pevačica; proslavila se pevanjem u grupi „Spice Girls“ gde je bila takozvana „Baby Spice“;

Ema Tilman – američka superstogodišnjakinja; do svoje smrti (u 114. godini), ova žena bila je jedina i poslednja živa osoba koja je rođena do 1892. godine;

Ema Goldman – ruski filozof i anarhista;

Ema Roberts – američka glumica; manekenka i pevačica;

Ema Stoun – američka glumica;

Ema Marčegalja – najmlađa italijanska preduzetnica;

Ema Martina Luiđa Morano – italijanska superstogodišnjakinja;

Ema Meseman – američka košarkašica;

Ema od Valdeka i Pirmonta – kraljica Nemačke i Holandije iz dinastije Valdek;

Ema od Normandije – engleska kraljica; bila je udata za dva engleska kralja i to Etelreda II Nespremnog i za Knuta Velikog;

Ema od Italije – francuska kraljica; supruga francuskog kralja Lotara II i majka Luja V;

Emilija Popović – srpska dramska umetnica, sa kraja XIX i početka XX veka;

Emilija Klark – engleska glumica;

Emilija Erčić – bivša jugoslovenska i srpska rukometašica;

Emilija Cezarejska (sveta Emilija) – hrišćanska je svetiteljka; majka troje svetaca – svetog Vasilija Velikog, svetog Grigorija Niskog i svete Makrine; 

Emilija Jakšić Nikezić – učesnica NOB-a; narodni heroj; 

Emilija Edgardovna Slabunova – ruska političarka;

Emilija Pardo Basan – španska književnica; najbolja je predstavnica književnog pravca „naturalizam“, koji je poreklom iz Francuske.


Sponzorisano: