Poreklo i značenje imena Dragica

Smatra se da je žensko ime Dragica originalno staro-slovensko ime, te se ubraja u grupu starih ili tradicionalnih imena u Srbiji; Hrvatskoj; Sloveniji; Bugarskoj; Makedoniji i Crnoj Gori, ali je pak njegova popularnost u poslednjih nekoliko godina veoma “opala”, te se ne može uvrstiti u red baš često davanih imena novorođenim devojčicama u pomenutim zemljama.

Poreklo ženskog vlastitog imena Dragica 

Poreklo imena Dragica nije sasvim razjašnjeno, ali se veliki broj etimologa slaže da postoji vrlo velika mogućnost da je u pitanju hipokoristika (“ime od milošte”) ili deminutiv (umanjenica) od ličnog imena Draga ili pak od imena muškog roda – Dragan ili Dragodan.

Takođe, postoji još jedna hipoteza o tome da ime Dragica potiče od slovenskog prideva “drag”, a u značenju – mio; voljen; omiljen. 

Loading...

Šta znači ime Dragica? 

Shodno navedenim teorijama o poreklu imena, Dragica u svom prenesenom značenju, može da predstavlja – “one osobe koje su drage”; “one žene koje su mile i umiljate”; “onu decu koja su dugo željena od roditelja”; “drage i u svemu posebne osobe”; “mile i nežne devojčice”. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Dragica u zemljama regiona 

Statistički podaci prikupljeni u zemljama regiona za protekle dve kalendarske godine (2016. i za 2017. godinu), pokazuju da je žensko ime Dragica izostavljeno sa svih listi od sto najpopularnijih ženskih ličnih imena i u Republici Srbiji; Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj kao i u Bosni i Hercegovini;

Ovo lično žensko ime, popularno je i u Crnoj Gori i u Republici Makedoniji, ali opet se veoma sporadično daje ženskoj novorođenčadi, pa ne spada u red najčešće davanih vlastitih imena;

Ime Dragica je prema statističkim podacima iz 2007. kalendarske godine, u Sloveniji bilo na 35. mestu, a među sto najpopularnijih imena za novorođene devojčice. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Dragica 

Ime Dragica, među svojim nadimcima ima nekoliko potencijalnih varijanti, a to su pak – Draga; Gaga; Daca; Dagica ili Agica.

Imena koja mogu biti “izvedenice” od ovog ženskog ličnog imena su pre svega – Dragana; Daša; Draginja; Dragodanka; Dragička; ili imena muškog roda kakva su Dragan; Dragodan; Dragutin; Dragomir ili Dragoslav. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Dragica 

Dragica Stojić Končar – narodni heroj Jugoslavije i učesnica NOB-a;

Dragica Radosavljević Cakana – srpska pevačica narodne; folk i izvorne muzike;

Dragica Nikolić – bivša “prva dama” Srbije; supruga je bivšeg predsednika Srbije Tomislava Tome Nikolića; 

Dragica Miličković Orlandić – bivša jugoslovenska i crnogorska rukometašica;

Dragica Vitolović Srzentić – revolucionarka; učesnica NOB-a i narodni heroj Jugoslavije;

Dragica Pravica – učesnica NOB-a i jugoslovenski narodni heroj;

Dragica Palaversa Mijač – nekadašnja poznata jugoslovenska rukometašica;

Dragica Cepernić – hrvatska profesionalna fudbalerka; 

Dragica Stanković – majka je poznatog srpskog i svetskog fudbalera Dejana Stankovića;

Dragica Matić – majka je popularnih slepih srpskih folk pevača, blizanaca Saše i Dejana Matića;

Dragica Džono – hrvatska odbojkašica i reprezentativka u odbojci;

Dragica Đurić – nekadašnja jugoslovenska i srpska rukometaška reprezentativka;

Dragica Kresoja – makedonska rukometašica i reprezentativka;

Dragica Mitrova – makedonska rukometašica i reprezentativka Makedonije u rukometu;

Dragica Basta – supruga je poznatog srpskog fudbalera Dušana Baste; 

Dragica Karla Martinis – nekadašnja je poznata hrvatska operska pevačica; sopran;

Dragica Krog Radoš – nekadašnja je poznata hrvatska je pozorišna glumica i filantrop.

Da li ste znali?

Prema brojnim numerološkim tumačenjima, “srećan broj” za osobe sa imenom Dragica jeste broj četiri; sve osobe sa ovim “numerološkim aspektom”, vrlo su sumnjičave i oprezne, veruju svojoj logici i instinktima i nikako se ne prepuštaju ishitrenim odlukama ili reakcijama, pa se mogu na prvi mah smatrati sporim, lenjim ili preterano povučenim, jer upravo takav utisak ostavljaju na svoju okolinu;

Nasuprot svemu navedenom, žene koje imaju kao svoje lično ime Dragica su uvek vrlo bistre; domišljate, razborite i promišljene, te nikada ništa ne prepuštaju slučaju i uvek se “dočekaju na svoje noge”;

Osobe sa imenom Dragica su vrlo kreativne, ali su pre svega jako trezvene osobe, tako da ih ni na koji način ne mogu “ometati” maštanja ili sanjarenja, jer one vole pre svega da postupaju sasvim razborito i da ulažu trud i rad kako bi ostvarile dobre rezultate; osobe sa ovim ličnim imenom isto tako, nikako ne veruju u okultno i magijsko, te nisu sklone da “veruju” ni u sudbinu ili u “dobru i lošu sreću”, jer su vrlo inteligentne i sve objašnjavaju na “naučnoj” osnovi;

Žene kojima je lično ime Dragica su vrlo sposobne i uporne, te na kraju uspevaju da ostvare sve svoje ciljeve, bilo na profesionalnom ili na privatnom životnom polju.


Sponzorisano: