Poreklo i značenje imena Dragana

Žensko lično ime Dragana, najrasprostranjenije je, kako se smatra, u Srbiji kao i u istočnom delu Hrvatske, a najslabije je pak zastupljeno u centralnoj Hrvatskoj.

Samo u Zagrebu živi preko 400 osoba sa ovim imenom, dok ih preko 100 ima u Rijeci i Splitu.

Poreklo ženskog vlastitog imena Dragana 

Ime Dragana jeste ime slovenskog porekla. Veoma je zastupljeno pre svega u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona, među koje spadaju Hrvatska, Makedonija i Bugarska.

Loading...

Ovo ime dominira kako u svom originalnom obliku, tako i u svojim varijacijama, ali i u muškom obliku koji je veoma popularan i glasi Dragan.

Šta znači ime Dragana? 

Značenje imena Dragana lako se moće objasniti. Zapravo, ovo ime slovenskog porekla potiče od reči „drag“ i opisuje se kao „onaj koji je drag“, „onaj koji je mio“. Smatra se da je najpre nastao muški oblik imena, te da se zatim iz njega, tj iz njegovog korena, razvio ženski oblik. Smatra se da kada bi se ime Dragana prevelo sa kineskog jezika, da bi originalan prevod glasio – mačka.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Dragana u zemljama regiona 

Ime Dragana spada u jedno od češćih imena u Hrvatskoj. Svrstava se među prvih 500 najčešćih imena i smatra se da u ovoj zemlji živi preko 5000 osoba koje „krasi“ ovo ime.

Prema otkriću pouzdanih izvora, ovo ime se prvi put pojavljuje u ovoj zemlji 1923. godine. Posebnu popularnost dostiže 1984. godine, a ona potom traje i održava se sve dodo 1990. godine.

Kada je Srbija u pitanju, ime Dragana zauzima „počasno“ 46. mesto i među najpopularnijim je imenima. U Republici Srpskoj, ovo ime zauzima 51. mesto prema učestalosti imena koja su davana novorođenim devojčicama u 2016. dogini, te tako spada među 100 najpopularnijih imena.

Iako je veoma rasprostranjeno na nivou bivših država SFRJ, ime Dragana nije se našlo na listi od 100 najpopularnijih imena u 2017. godini u Bosni i Hercegovini.

Takođe, kada je glavni grad Republike Srbije u pitanju, ime Dragana nije se našlo na listi od 150 najpopularnijih ženskih imena za 2017. godinu. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Dragana 

Postoji mnogo imena koja su nastala kao skraćena ili izmenjena verzija imena Dragana, a isto tako postoji i veliki broj nadimaka.

Neka od tih su Draga, Draginja, Dragojla, Dragica, ali i staro ime Dragija, ne baš tako često među današnjom decom.

Takođe, retka imena danas, ali nekada veoma popularna, a koja su i izvedena od ovog imena jesu i Dražica i Dragoslava.

Kako nema imena koje nema svoj nadimak koji ga prati, tako i ime Dragana može imati i brojne nadimke, a najčešće korišćeno i upotrebljavano jeste Gaga. Ono što je zanimljivo jeste da je ovo zajednički nadimak za osobe i muškog i ženskog pola imena Dragan/Dragana. Tu su takođe i varijacije osnovnih oblika koje glase Gale i Draga.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Dragana

Dragana – ovo ime nosila je ćerka kneza Lazara i knjeginje Milice;

Dragana Mićalović – mlada srpska glumica, sestra Slobode Mićalović;

Dragana del Monako – srpska operska pevačica – meco sopran;

Dragana Bazik – srpski arhitekta;

Dragana Šarić – Bebi Dol – srpska pevačica;

Dragana Mirković – srpska pevačica;

Dragana Ognjenović – srpska modna dizajnerka;

Dragana Mrkić – srpska glumica;

Dragana Dabović Čukvas – srpska glumica;

Dragana Turkalj – srpski kostimograf i glumica;

Dragana Todorevskov – književni kritičar i srpska istoričarka književnosti;

Dragana Varagić – srpska glumica i vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu;

Dragana Pešić – bivša jugoslovenska rukometašica;

Dragana Rukavina – crnogorska pesnikinja i romanopisac;

Dragana Stanković – srpska košarkašica;

Dragana Stanaćev Puača – srpska likovna umetnica;

Dragana Stanojević Todorović – Jana – srpska pevačica;

Dragana Milošević – srpska pozorišna i filmska glumica;

Dragana Trifković – srpski novinar, političar i politički analitičar.

Da li ste znali?

Kako se za svako ime vezuju određene karakterne osobine, tako se i imenu Dragana i devojkama koje ovo ime nose, mogu pripisati određene crte ličnosti. Tako, ukoliko generalizujemo, Dragane važe za kreativne osobe sa puno talenta za muziku i umetnost. To su osobe sa puno samopouzdanja, jedinstvene i različite, što se i trude da istaknu u prvi  plan. Veoma su druželjubive, lako sklapaju prijateljstva, a zatim se trude da ista i sačuvaju.

Za Dragane porodica je veoma bitan deo života. Za porodicu bi osobe sa ovim imenom učinile sve, pa i ono nemoguće. Često dobiju ono što žele, i to po svaku cenu, ponekad veoma bučno i uz oštre argumente.

Slabosti koje su pripale ovim osobama, a tiču se zdravlja jesu problemi sa kožom i jetrom, hladne ruke, česte glavobolje i problemi sa sinusima.


Sponzorisano: