Poreklo i značenje imena Dalija

Prelepo i posve i unikatno i raritetno žensko lično ime Dalija se sve češće daje devojčicama i u našoj zemlji i u regionu, a veoma je poznato u zemljama Bliskog Istoka.

Pretpostavlja se da je poteklo od imena cveta „dalija“, a o njegovom poreklu i jasnijem značenju će biti više reči u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo sada prvo poreklo imena i verzije oko toga.

Loading...

Poreklo ženskog vlastitog imena Dalija

Prema etimološkim hipotezama, ime Dalija kao žensko lično ime, može imati višestruko poreklo, ali se najčešće smatra da je izvedeno od latinske reči „dahlia“, što je naziv za cvet koji je kod nas poznat i kao georgina.

Međutim, pomenuto ime Dalija može da ima i staro-hebrejsko poreklo, od iste reči „dahlia“, ali koja prevedena sa arapskog jezika označava nešto nežno, ljupko, mirisno, lepo; te ne retko može da ima i vrlo bukvalan prevod „brk, brkovi“ ili „vitka grana“.

Postoji i pretpostavka da ime Dalija potiče iz litvanskog jezika, sa značenjem „sudbina; sreća“ ili pak „dosta; puno; mnogo“.

Postoji i teorija da je poreklom iz hebrejskog jezika od imena „Gedalija; Gedalja“, što se prevodi bukvalno kao „Bog je bio milostan ili Bog je dao neke velike stvari i učinio velika dela“.

Sada ćemo videti šta znači ovo ime.

Šta znači ime Dalija?

Prema napred navadenim informacijama o poreklu imena Dalija, njegovo značenje i tumačenje se svakako ne sme shvatati bukvalno, jer ni jedan roditelj ne daje svojoj novorođenoj ćerki ovo ime, jer je to ona koja će u budoćnosti „imati brkove ili biti kao grana“.

Upravo iz tog razloga, najčešća prenesena značenja imena Dalija su – „ona koja je ljupka; draga; mila; ljubazna; nežna; ona koja je kao redak cvet; ona koja je rođena da donese radost; mlada; krhka; lepotica; retkost među cvetovima; ona koja može dosta da učini za druge; ona koja je pak rođena kao srećna zvezda; ona koju je poslala sudbina; ona koju je sam Bog poslao da čini velika dela; ona koja će se pamtiti; ona koja će steći slavu i ugled“.

U nastavku pogledajte koliko je često ovo ime.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Dalija u zemljama regiona

U zemljama našeg regiona, ime Dalija je relativno retko među stotinu najdavanijih imena za 2017. godinu za devojčice, a samo je u Bosni i Hercegovini bilo na 64. mestu liste, dok se u Srbiji; kao i u Hrvatskoj i Republici Srpskoj, nije našlo među „top 100“, ali su zato pak neka varijantna imena kakva su Darija ili Dalila bila na listama nešto učestaljih imena te su u Srbiji i Republici Srpskoj, devojčice imena Darija bile pozicionirana na 50. odnosno na 67. mestu.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Dalija

Svakako je najpoznatiji nadimak od imena Dalija, Dala ili Dalina, dok su izvedena imena obično Daliana; Dalila; Darija; Darla, kao i Darijana; Dorija; Dorijana i Doris, a po poreklu i prevodu imena cveta „dalia“, smatra se da se od imena dalija može izvesti i ime Georgina ili Georgija.

Sada ćete videti da li poznate ličnosti imaju ovo ime.

Poznate ličnosti ili naselja sa vlastitim imenom Dalija

U istoriji i u savremenom dobu, nema puno poznatih žena koje su ličnog imena Dalija, te su puno češće one koje se zovu Dalila ili Darija. Ipak navešćemo ovde nekoliko poznatih žena sa ovim imenom.

Dalija Orešković – predsednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u Hrvatskoj

Dalija Hasanbegović – novinarka

Da li ste znali?

Dalija – je ime za višegodišnju biljku koja se kod nas naziva i „georgina“, koja potiče iz Meksika i Srednje Amerike ili Kolumbije i za sada ima poznatih oko 36 vrsta, i poseduje predivan cvet (raznih boja, pa postoje retka plava i crna dalija, te i crvena, ružićasta, bela i druge vrste), a koji ima takozvani „svilenkasti sjaj“;

„Crna Dalija“ – je kultni film iz žanra drame, koji je snimljen 2002. godine, u režiji Brajana de Palme, a prema istinitim motivima nerasvetljenog ubistva devojke od 22 godine Elizabet Šort, koja je postala poznata kasnije u istrazi i u novinskim natpisima kao „Crna Dalija“.


Sponzorisano: