Poreklo i značenje imena Bojana

Za žensko lično ime Bojana, smatra se da je „izvedenica“ od muškog imena Bojan, te da ima istovetno poreklo i značenje (iz staro-slovenskog jezika), kao i da je najpopularnije u zemljama koje su u istorijskim vremenima ili danas bile naseljene stanovnicima slovenskog porekla.

Ime je danas veoma popularno, i dosta zastupljeno u Rusiji; Ukrajini; Sloveniji; Srbiji; Hrvatskoj; Makedoniji i u Crnoj Gori i Bugarskoj.

Poreklo ženskog vlastitog imena Bojana 

Teorije o poreklu imena Bojana, smatraju da je ovo ime nastalo od muškog oblika Bojan, ili da je pak poteklo od glagola „bojevati“, u značenju „boriti se ili ratovati“.

Loading...

Takođe, isto kao i u slučaju muškog imena Bojan, i kod ženskog oblika ove vlastite imenice, ime može da potiče od glagola „bojati se“, pa time naravno imati i potpuno suprotno značenje. 

Šta znači ime Bojana? 

Ime Bojana ima dvojako značenje, i može se kako je već i navedeno, etimološki i smatrati da su pak takva „prenesena“ značenja sasvim različita i u suprotnosti jedno sa drugim.

Dakle, prema prvom objašnjenju, ime Bojana predstavlja „ženu koja je hrabra“; „osobu koja se baš bori i koja je istrajna“; „ženu koja je oličenje snage i nepopustljivosti“; „borca“; „ženu majku i ratnicu“.

Sa druge strane, manje popularno značenje ovog ženskog imena jeste ono koje potiče od glagola „bojati se“, te označava „osobu koja je strašljiva“; „ženu koja je kukavica“; „onu ženu koja olako posustaje“; „osobu koja beži od problema“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Bojana u zemljama regiona 

Statistički podaci koji su dobijeni za 2017. kalendarsku godinu, jasno pokazuju da je popularnost ženskog imena Bojana neznatno „opala“ i u zemljama regiona, te da se ovo lično ime sve ređe ili u značajno manjem procentu, daje novorođenim devojčicama:

U Srbiji se među sto najpopularnijih ženskih imena, lično ime Bojana nalazi na „vrlo lošem“ 95. mestu, odnosno na samom „dnu liste“ po svojoj zastupljenosti;

U Republici Hrvatskoj pak, pomenuto lično žensko ime Bojana, a na listi od stotinu najtraženijih imena za devojčice, uopšte i nije „našlo svoje mesto“, i potisnuto je novim i dosta savremenijim i takozvanim kratkim „trendseterskim“ ženskim imenima;

U Republici Srpskoj, vlastito ime Bojana, zauzima na listi od sto najtraženijih ili najpopularnijih starih imena za sve novorođene devojčice, tek 82. mesto;

U Bosni i Hercegovini, a kako se i pretpostavljalo, prevashodno zbog predominacije onih naroda muslimanske veroispovesti, staro-slovensko ime Bojana nije na listi od sto najtraženijih ženskih ličnih imena;

Ovo pomenuto žensko ime, vrlo je popularno u Crnoj Gori; Makedonij i Bugarskoj, te se uvek i bez izuzetka nalazi u prvoj polovini leste od sto najpopularnijih imena za žensku novorođenčad. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Bojana 

Nadimci, hipokoristike (imena od „milošte“) ili izvedenice od imena Bojana su relativno retke, ali su najpoznatije među njima – Boka; Boki; Bojka; Bokica; te izvedena imena ženskog roda kao Borjana; Borjanka; Borka; Borislava; Borimirka ili Borika, ili pak muški oblici imena, a kakvi su Bojan; Bojko; Borko; Bogdan; Bokan; Boban ili Boško i Bobi. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Bojana 

Bojana Milošević – nekadašnja jugoslovenska košarkašica i reprezentativac u košarci;

Bojana Nikolić – srpska slikarka „novog talasa“;

Bojana Novaković – australijska filmska glumica koja je srpskog porekla;

Bojana Ordinačev – srpska filmska; TV i pozorišna glumica koja je makedonskog porekla;

Bojana Bambić – srpska TV; filmska i pozorišna glumica;

Bojana Barović – srpska manekenka i voditeljka; supruga pop pevača Nikole Rokvića;

Bojana Vunturišević – srpska pevačica i tekstopisac; poznata kao solista u grupi „Svi na pod“;

Bojana Stefanović – srpska pozorišna; TV i filmska glumica;

Bojana Stamenov – poznata srpska pevačica; žanr džez i bluz muzika;

Bojana Jovanovski – srpska profesionalna teniserka;

Bojana Andrić – srpski scenarista; dramaturg i reditelj;

Bojana Popović – nekadašnja crnogorska rukometašica koja je poreklom iz Srbije;

Bojana Živković – srpska odbojkašica;

Bojana Panić – svetski poznata manekenka i glumica koja je srpskog porekla;

Bojana Maljević – poznata srpska filmska; TV i pozorišna glumica;

Bojana Lekić – poznata srpska novinarka i TV voditelj i urednik;

Bojana Grabovac – srpska pozorišna i TV glumica;

Bojana Kovačević – srpska glumica;

Bojana Matorkić Ivanović – srpski dirigent;

Bojana Gregorić – hrvatska filmska; TV i pozorišna glumica;

Bojana Milenković – srpska odbojkašica;

Bojana Radulović – nekadašnja mađarska odbojkaška reprezentativka srpskog porekla;

Bojana Simović – srpska političarka;

Bojana Stojanović Pantović – srpska pesnikinja i književni kritičar;

Bojana Subota – nekadašnji jugoslovenski TV i filmski montažer. 

Da li ste znali? 

Bojana je reka u Crnoj Gori, a koja se nalazi na granici između Crne Gore i Albanije, te koja je i duga 41 km, a koja pak otiče iz Skadarskog jezera i uliva se u Jadransko more; ova reka na ušću u Jadransko more, formira rečno ostrvo koje je poznato kao turistička destinacija, Ada Bojana.


Sponzorisano: