Poreklo i značenje imena Belma

Žensko ime Belma je često muslimansko ime, i poreklom je iz arapskog jezika, te je u našoj zemlji retko vlastito ime, osim u zemljama regiona i sveta u kojima žive narodi islamske verske pripadnosti.

Poreklo ženskog vlastitog imena Belma 

Kako je na početku teksta i napomenuto, pretpostavlja se da je ime Belma, poreklom iz arapskog jezika, te da je poteklo od reči „balmā“, a koja pak označava četrnasetu noć lunarnog islamskog kalendara, koji je podeljen prema mesečevim menama, po čemu je i dobio ime.

Islamski ili muslimanski kalendar ima ukupno 354 dana i 12 lunarnih meseci (koji se međusobno smenjuju prema tome da li je mesec mlad ili pak pun), te se tako data 14. noć nalazi tačno na pola pomenutog kalendara i označava onu noć kada je mesec pun. 

Loading...

Šta znači ime Belma? 

Značenje ženskog ličnog imena Belma, prema poreklu koje je već i navedeno, poklapa se sa tzv „islamskim kalendarom“, i predstavlja noć punog meseca, tako da se ime daje onim devojčicama koje su rođene na polovini lunarnog kalendara (kalendar mesečevih mena), te se i „prevodi“ kao „ona koja je rođena u noći punog meseca“; „mesečeva kći“; „sjajna kao mesec“; „ona koja sija poput punog meseca“; „sjajna“; „blistava“; „očaravajuća“; „lepotica“; „lepa kao mesec“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Belma u zemljama regiona 

U zemljama našeg regiona, a prema podacima statističkih zavoda za 2016. i za 2017. godinu, ime Belma je u zemljama regiona (sa izuzetkom Bosne i Hercegovine) dosta retko lično žensko ime, pa je na listama među sto najpopularnijih imena za devojčice zastupljeno ovako:

U Republici Hrvatskoj, ime Belma se u 2016. godini, nije našlo među sto najtraženijih imena za devojčice;

U Republici Srbiji, a prema podacima za kalendarsku 2017. godinu, ime Belma takođe nije među sto najtraženijih ženskih imena, a ukoliko se posmatra prema značenju imena, slično je ime Luna, a koje je na listi zauzelo 71. mesto;

U Republici Srpskoj, lično ime Belma je u 2017. godini, nije se našlo među sto najpopularnijih imena za novorođenu žensku decu;

U Bosni i Hercegovini, ime Belma je u 2017. godini, zauzelo 83. mesto među sto najpopularnijih imena za devojčice, dok je „varijanta imena“ Elma, pozicionirana na nešto boljem 57. mestu, kao i ime Ilma koje je „kotirano“ na 27. mestu;

Pored napred pomenutih zemalja regiona, žensko ime Belma je popularno u Turskoj i u zemljama Bliskog Istoka, kao i u Nemačkoj; Holandiji; Skandinaviji i u Indiji. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Belma 

Nadimci ili „imena od milja“, kao i umanjenice od ženskog imena Belma nisu poznati, a dok su najčešća imena koja su „izvedenice“, ime Belmina ili Balmina, kao i imena Ilma; Elma i imena muškog roda Belmin; Almin i Belmijan. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Belma 

Iako je ime Belma dosta retko, neke od poznatih ličnosti koje su nosioci ovog ženskog imena, a koje su pak ostvarile zapažene uspehe u raznim profesionalnim sferama života su: 

Belma Džomba – popularna hrvatska voditeljka;

Belma Lizde Kurt – bosanska glumica; najpoznatija po svojoj ulozi u seriji „Lud, zbunjen, normalan“;

Belma Šmrković – srpska skijašica; disciplina ski-trčanje,

Belma Bešlić – bosanska pijanistkinja;

Belma Ibrahimović – „Miss Bosne i Hercegovine“ za 2014. godinu; model i glumica;

Belma Šarančić Nahodović – bosanska harmonikašica; profesor harmonike na Univerzitetu u Sarajevu;

Belma Redžić – ćerka je bosanskog akademika; matematičara i poznatog ekologa. 

Da li ste znali? 

– Prema numerološkim istraživanjima, lično ime Belma kao svoj „srećan broj“, ima broj 6, te tako praktično sve žene ovog imena spadaju u osobe koje su vrlo lepe i šarmantne, koje su učene i baš inteligentne, te su najbolje u sferi umetnosti, medija i kulture;

– Osobe imena Belma su i vrlo zainteresovane za estetiku i prirodne lepote, ali i jako su humane i vrlo plemenite, zanimaju se za magiju i veruju u „natprirodne sile“ i u sudbinu;

– Može se reći i da su do izvesne mere, žene imena Belma nesigurne u sebe i stidljive, radije svoje probleme rešavaju same, i relativno ih je teško „razumeti“, jer su dosta „tihe, povučene i ranjive“;

– „Belma“ – je film u žanru drame iz 1995. godine, u kojoj je glavnu ulogu igrao poznati glumac Rade Šerbedžija;

– Belma Minor – je kanal u Indiji, u državi Utar Pradeš, u blizini glavnog grada Nju Delhija;

– Belma Šulić – jeste lik iz filma „Storm“ (iz 2009. godine), a koji maestralno odigrala poznata hrvatska TV i filmska glumica Jadranka Đokić.


Sponzorisano: