Poreklo i značenje imena Aurora

Jedno od danas najpopularnijih ženskih ličnih imena jeste svakako Aurora, a kako bi roditelji koji se odluče da svojim ćerkama daju ovo prelepo ime, u nastavku teksta će biti detaljnije objašnjeno i njegovo tačno poreklo, kao i značenje.

Pogledajte u nastavku koje je poreklo ovog imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Aurora

U rimskoj mitologiji, Aurora je bila boginja jutra, zore, svitanja i svetlosti, te je bila ćerka boga sunca Hiperiona i Titanide, mada je prema pisanjima pesnika Publija Ovidija Nazona, ona pak mogla biti i ćerka titana Palanta.

Loading...

Boginja Aurora je bila žena princa Troje Titona, te i majka etiopijskog kralja Memnona, a prema „Odiseji“ i „Ilijadi“, delima poznatog pesnika Homera, mada se pominje u mitologiji da su sinovi i kćeri ove boginje u grčkoj mitologiji, koja se naziva Eoja ili Eos i predstavlja boginju jutarnjeg rumenila, bili vetrovi.

Sestra i brat boginje Aurore odnosno Eoje su u grčkoj i rimskoj mitologiji Luna ili Mesec i Sol ili Sunce.

Samo ime Aurora je stoga poreklom iz latinskog jezika, od reči „aurus“ što znači zlato, sjaj, ili pak od reči „aurora“, u značenju jutro ili zora.

Sada ćemo u nastavku da otkrijemo šta znači ime aurora.

Šta znači ime Aurora?

Kako je napred i navedeno, ime Aurora u prenesenom značnju se može odnositi na onu koja je „vedra, lepa kao jutarnja rosa, zlatna, vredna, ranoranilac“, te označava i osobu koja „je uvek u svemu prva, koja ume da porani, koja je svetlost, koja donosi radost i novi dan, rađanje sunca ili jednostavno zora“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Aurora u zemljama regiona

Po statističkim podasima koji su dostupni u našoj zemlji i zemljama regiona, lično ime Aurora, na listi od sto najpopularnijih se nalazilo 2017. kalendarske godine samo u Republici Hrvatskoj, te je i tada zauzelo je 89. mesto, dok se pak u Srbiji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ovo ime nije našlo u pomenutom periodu među „top 100“ ženskih ličnih imena, ali ne znači da se ne daje devojčicama, već samo da njegov procentualni udeo nije dovoljan da bi u opštoj populaciji bio i „statistički značajan“.

Ime Aurora je inače postalo popularno najpre u doba renesanse, kada se davalo deci, obično iz plemićkih porodica, a kasnije se ustalilo u nekim romanskim državama, te je danas popularno u Italiji, Španiji, Portugaliji.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Aurora

Od imena Aurora su najčešći nadimci ili hipokoristike pak Aura ili Rori, te i pak brojne jezičke varijante koje su zastupljene u zemljama u kojima je ovo ime danas popularno.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Aurora

Mali je broj poznatih ličnosti sa ženskim imenom Aurora, te je najpoznatiji istoimeni lik Aurora iz španske telenovele, ali je svakako ovo ime veoma lepog značenja, te nije ni potrebno pak puno tražiti „uzore“ i „slavne modele“, da bi se devojčicama dalo ovakvo lično ime.

Da li ste znali?

Veliki broj naselja u Meksiku, ima ime Aurora, te su takonajpoznatija – Aurora Grande; Aurora Nautla; Aurora Kaheme; Aurora Etčohoa; Aurora Beriozabal; Santa Aurora; La Aurora; Aurora el Paraiso; Aurora Sintal; Aurora Kardenas; Aurora Beljapaz i mnoga druga;

Aurora borealis ili aurora australis – ime je za polarnu svetlost;

Aurora – je kako je i navedeno rimska boginja svetlosti i zore u mitologiji;

Aurora 94 – poznati je asteroid Glavnog asteroidnog pojasa, koji je otkriven 1867. godine;

Aurora – je ime za rusku krstaricu (brod), koja je učestvovala u poznatoj Oktobarskoj revoluciji 1917. godine;

Aurora – je ime i za dve engleske „lake krstarice“ iz 1914. i 1935. godine;

Aurora SR-91 – ime je za avion vazdušnih snaga SAD-a;

FK „Aurora“ – naziv za fudbalski klub iz Bolivije iz grada Kočabamba, kao i za fudbalski klub iz Gvatemale;

Aurora – je ima gradova u SAD-u u saveznimdržavama Ilinois i Kolorado, kao pak i ime jednog manjeg grada u Kanadi, u provinciji Ontario;

Aurora – je naziv za nekoliko opština u Brazilu, u državama Santa Katarina; Parana; Gojas; Seara i Tokantis i Para;

Aurora – je ime za verziju računarskog operativnog sistema OS/2;

Aurora – ime je i za mitska ostrva u Atlantskom okeanu.


Sponzorisano: