Poreklo i značenje imena Asja

Veoma neobično ali i ne tako retko žensko ime u savremeno doba je ime Asja, koje roditelji sve češće daju svojim novorođenim devojčicama.

O tačnom poreklu, kao i o samom značenju ovog posve zanimljivog ličnog imena biće reči u nastavku datog teksta.

U Litvaniji se ime Asja proslavlja kao „imendan“ ili „dan imena“, i to 16. septembra svake kalendarske godine.

Loading...

Poreklo ženskog vlastitog imena Asja 

Smatra se da je po mišljenju brojnih stručnjaka iz oblasti etimologije, ime Asja poreklom iz arapske grupe jezika, i da je izvedenica od originalnog imena Asija.

U muslimanskoj svetoj knjizi Kuranu, Asja se navodi kao prva žena faraona, ali i kao buduća supruga Proroka Muhameda na „onom svetu“ odnosno u Raju (muslimanski Džennet), te kao i velika dobročiniteljka i „iscelitelj“ bolesnih i nemoćnih, a pre svega kao žena koja je bila veoma plemenita i spremna da uvek pruži pomoć i podršku svima koji su u nekoj vrsti nevolje ili su pak „pogođeni teretom“ nemaštine i siromaštva.

Neka tumačenja ipak navode, da ime Asja vodi poreklo od imena Astrid ili Asta, a što bi moglo da se prevede kao osoba koja je „božanska“; „osoba koja je vesnik sreće“; „žena koja je lepa kao boginja“.

Takođe, postoji i verovanje da je ime postojalo kod starih tatarskih naroda, koje je u originalu tj izvorno pisano kao Assia ili Aсияt, kao i za sada nedokazana teorija da je ime Asja skraćenica od ličnog imena Anastazija.

Neki etimolozi veruju, da je ime Asja izvedeno od imena zemlje Azije, te da je upravo najviše i zastupljeno kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti u svim „azijskim“ zemljama. 

Šta znači ime Asja? 

U prevodu sa pomenutog arapskog jezika, ime Asja znači žena koja leči ili koja je „isceliteljka“, ali se u savremeno vreme ovakvo ime daje deci za koju se veruje da će biti dobar „oslonac i/ili podrška“ drugima, kao i onim devojčicama koje će biti „stub kuće“; „snaga i vera“; „čvrste ili jake osobe“, nepokolebljive pred svim budućim preprekama ili nedoumicama.

Za žene sa imenom Asja, veruje se da su veoma saosećajne, plemenite, ljubazne i dobre, te se roditelji iz tog razloga dosta često odlučuju da svojim ćerkama „nadenu“ baš ovakvo lično ime.

Asja je žena koja je „uteha“; „čista i neiskvarena dobrota“; „žena koja je empata i koja razume ili saoseća sa tuđim mukama“; kao i ona koja je „odlučna i čvrsta kao stena, hrabra i jaka žena, iako je u svojoj suštini veoma blaga, krhka i nežna“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Asja u zemljama regiona 

Prema statističkim podacima iz proteklih nekoliko godina, ovo žensko vlastito ime, a prema svom navedenom poreklu, najviše se i sreće u muslimanskim zemljama, pa se tako razumljivo u Bosni i Hercegovini, na listi od sto najtraženijih imena za novorođene devojčice, Asja nalazi na 4. mestu, dok se pak ime Asija (a koje se smatra „originalnim“ imenom tj onim od koga je i izvedeno lično ime Asja), nalazi na 53. mestu najtraženijih imena za žensku decu;

U Srbiji se prema poznatim podacima iz 2016. i 2017. godine, vlastito ime Asja ne nalazi na listi od sto najpopularnijih ženskih imena, ali se zato imena Anastasija ili Anastazija, kao imena kojim se pripisuje da su „duža“ verzija ovog ličnog imena, nalaze u prvih pedeset najtaraženijih ženskih imena u ovoj zemlji;

U Hrvatskoj se na listi od sto najčešćih ženskih ličnih imena, ime Asja takođe ne može „pronaći“, ali se ipak smatra da su neke varijacije ovog imena kao što su Anja; Antea ili Astja zastupljene ili vrlo tražene i nalaze se na listi „najdavanijih“ imena devojčicama, a iz 2016. godine;

U Sloveniji se ime Asja nalazilo na 429. mestu po svojoj „traženosti“ odnosno popularnosti, i to prema poznatim statističkim podacima iz 2007. godine.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Asja 

Nadimak od vlastitog ženskog imena Asja nije poznat (jer se kako je i prethodno pomenuto, Asja smatra po nekim tumačenjima nadimkom i/ili „skraćenicom“ od imena Anastazija ili Anastasija), ali se zato nekim izvedenim imenima smatraju – Astrid; Ajna; Anja; Antonia; Antea; Antonina ili Astijana; Asti i Agnes; Aksinja; Vasilisa ili Ana. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Asja 

Asja Kisić – jugoslovenska filmska; pozorišna i TV gumica;

Asja Laušević – ćerka poznatog srpskog glumca Žarka Lauševića;

Asja Jovanović – hrvatska pozorišna; TV i filmska glumica;

Asja Šnajderman – ruska pesnikinja;

Asja Abubakarova – pevačica poreklom iz Čečenije;

Asja Gorskala – ruska spisateljica;

Asja Savedra – američka pevačica;

Asja Noris – italijanska glumica;

Asja Kozina – ukrajinska umetnica;

Asja Veksler – ruska umetnica; ilustrator;

Asja Nemčenok – ruska umetnica. 

Da li ste znali? 

Za ime Asja, vezuju se brojna verovanja, a neka su povezana sa tumačenjima numerologa i/ili astrologa, te je tako u „sudbinskoj karti“ žena sa ovim imenom „zapisano“ i sledeće:

– Asja je osoba koja veoma dobro zna šta želi i oseća, ali nije uvek spremna da sve svoje misli „glasno“ i jasno ispoljava, te nekada ume da bude vrlo nepredvidiva, hirovita ili čak i razmažena u svojim prohtevima;

– svaka ženska osoba sa ovim ličnim imenom, veliki je altruista, i uvek rado i nesebično pomaže drugima stavljajući sopstvene potrebe u „drugi plan“;

– Asja je osoba koja je puna energije i optimizma, ne podnosi ustaljenost i dosadu, i uvek je baš veoma aktivna, dinamična i stalno je „u pokretu“;

– žena sa imenom Asja je vrlo romantična, nežna i zaljubljiva, ima veliko poverenje u sve one koje voli, ali je i sklona da olako idealizuje ljude oko sebe, i da se razočara i tuguje kada shvati „pravu“ ljudsku prirodu.


Sponzorisano: