Poreklo i značenje imena Amela

Žensko lično ime Amela, nije toliko često u našoj zemlji i u regionu, te je od njega izvedeno pak mnogo popularnije ime Emilija ili Ema, koje se daje devojčicama u pravoslavnim zemljama, dok je ime Amela ipak više rezervisano za pripadnike islamske veroispovesti, ali je pak poželjno znati poreklo i značenje navedenog imena, ukoliko se roditelji odluče da baš tako nazovu svoje novorođene devojčice.

U nastavku teksta pogledajte prvo koje je poreklo imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Amela

Prema brojnim etimološkim teorijama, ime Amela je poreklom iz arapskog jezika, te ima jasno i bukvalno značenje rad, posao, trud, zalaganje, vrednoća, mada po nekim drugim hipotezama ime može da potiče i od arapske reči „amal“, što označava nadu ili veru.

Loading...

Sada ćemo saznati šta ovo ime označava.

Šta znači ime Amela?

Značenje imena Amela je po podacima o poreklu, pretpostavljeno i preneseno – „ona koja donosi nadu; ona kojoj su se roditelji dugo nadali; ona koja je očekivana nestrpljivo; ona koja je vredna; ona koja se trudi; ona kojoj se veruje; ona koja je oličenje truda i zalaganja“.

Po pravilu se smatra da se ovo žensko lično ime, Amela daje devojčicama za koje se želi da nešto postignu uživotu vrednim radom i zalaganjima, ili pak onoj deci koja su dugo očekivana i koju roditelji godinama nisu mogli da dobiju kao potomstvo.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Amela u zemljama regiona

Svakako je lično ime Amela najzastupljenije u regionu u Bosni i Hercegovini, te je po podacima iz 2017. godine bilo među najdavanijih sto ženskih ličnih imena na 20. poziciji, dok se u Srbiji, Republici Srpskoj i u Republici Hrvatskoj, kao ni u Crnoj Gori i Makedoniji, ime nije našlo među sto najdavanijih imena devojčicama. ime

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Amela

Od imena Amela, nisu poznati nadimci, „imena od milja“ ili deminutivne forme, a najčešće izvedenice i jezičke varijacije su Amal; Amila; Emela; Emily; Emmily; Emma; Emilija; Amilija; Amelija ili Amili.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Amela

Iako su retke poznate ličnosti u istoriji i savremenom dobu sa imenom Amela, te su i poznatije varijante Amal ili Amelija, neke od žena koje mogu biti primeri za davanje ovog ličnog imena novorođenim devojčicama su:

Amela Terzić – poznata je srpska atletičarka iz Priboja, koja se takmiči u trčanju na 1300 i 1500 metara;

Ameli Morezmo – nekadašnja je profesionalna francuska teniserka;

Amel Bent – francuska je pop pevačica;

Ameli Notomb – poznata je belgijska književnica francuskog porekla;

Amelija Meri Erhart – američka žena pilot, i prva žena koja je preletela Atlantski okean;

Amelija Pičinini – italijanska je bivša atletičarka u disciplini skok u dalj i bacanje kugle;

Amalija Đakonović – poznata je srpska slikarka i pedagog;

Amalija Sarojan – poznata je jermenska atletičarka u disciplini trčanje na 400 m i na 400 m sa preponama;

Amal Alamudin (udata Kluni) – poznata je libanska advokatica i borac za ljudska prava, i supruga holivudskog glumca Džordža Klunija;

Amilija Tereza Luis Vilhelmina Filipine od Virtemberga – poznata je kao vojvotkinja od Virtemberga, ćerka vojvode Ludviga od Virtemberga i žena vojvode Jozefa od Saks-Altemburga.

Da li ste znali?

Izvedenice od imena Amela, mogu se odnositi i na neka naselja i na muška imena i prezimena, pa su tako neke od zanimljivih ličnosti i činjenica navedene u nastavku ovog teksta.

Amela – je naziv za neka naselja u Meksiku, od kojih su najpoznatija – Rančo Amela; Laguna de Amela i mnoga druga;

Amalija Lira Beharano – naselje u Meksiku u saveznoj državi Sonora, a koje je po poslednjem popisu stanovnika iz 2010. godine imalo samo 9 žitelja;

Ameli len Palada – poznato je naselje u Francuskoj; sa druge strane Amel je jedno naselje u severoistočnoj Francuskoj, a u regiji Sever;

Amel Mekić – poznati je džudista iz Bosne i Hercegovine;

Amel Tuka – poznati je atletičar iz Bosne i Hercegovine.


Sponzorisano: