Poreklo i značenje imena Ajna

Žensko lično ime Ajna je poslednjih godina sve popularnije i u našoj zemlji i u zemljama regiona, te se daje devojčicama i u brojnim svetskim zemljama u odgovarajućim naravno i jezičkim varijantama, a u nastavku teksta će biti detaljnije pojašnjeno poreklo, značenje i zastupljenost ovog ličnog imena.

Počnimo prvo sa poreklom imena.

Poreklo ženskog vlastitog imena Ajna

Prema etimološkim tumačenjima o poreklu imena Ajna, postoje hipoteze da je ime proisteklo od ličnog imena Ajnija, kao njegova hipokoristika ili deminutivna forma, te da je zastupljeno u arapskim zemljama i kod naroda islamske veroispovesti (pa se sreće najviše u Turskoj i Persiji, kao i u Bosni i Hercegovini, ali i u Indiji, Siriji; Pakistanu, Palestini, Izraelu).

Loading...

Hajde da sada da vidimo koje je značenje ovog imena.

Šta znači ime Ajna?

Značenje imena Ajna je kako se pretpostavlja – „ona koja je iskrena; originalna; ona koja je iskonki čista; nevina; nepretvorna; izvorna; ona koja je prava i jedinstvena; jedina; najdraža; najbolja; rođena da pobeđuje; rođena kao unikatna“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Ajna u zemljama regiona

Žensko lično ime Ajna se u zemljama regiona u 2017. godini, a po statističkim podacima iz date godine, nalazilo među najdavanijih sto imena u Bosni i Hercegovini, gde je kao najčešće ime za novorođene devojčice bilo na 11. mestu (a njegove moguće varijante Ajla i Ajša su bile na 12. i 15. poziciji, kao i ime Alina koje je bilo na 17. mestu, te i ime Ajlin na 20. poziciji pomenute liste).

U Republici Srpskoj, žensko ime Ajna se nije našlo u „top 100“ najdavanijih imena za 2017. godinu (ali je varijanta Ajla bila na 97. poziciji), a isti je slučaj i sa Republikom Srbijom gde se ovo ime davalo i daje se u statistički malom procentu, pa ne zauzima visoka mesta na listama.

Takođe se ime Ajna kao najtraženije ime za novorođene devojčice, nije našlo među stotinu imena ni u Republici Hrvatskoj, kao ni u Makedoniji i u Crnoj Gori, te se i u ovim zemljama ime daje ženskoj deci sporadično.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Ajna

Nadimci, umanjenice i „imena od milja“ za žensko lično ime Ajna nisu poznati, a najpoznatije izvedenice i jezičke varijacije su svakako Ajla; Alina; Ajnina; Anina; Ana; Ajša; Eli; Elina.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Ajna

Među poznatim ličnostima koje su imena Ajna, mali je broj žena koje mogu da posluže kao primer, jer je generalno gledano ovo ime retko zastupljeno kao lično ime, i češće je nadimak ili umanjenica, ali neke od ličnosti koje se zovu Ajna, od davnih vremena do savremenog doba su:

Ajna Hećimić – je lik iz kultne serije „Lud, zbunjen, normalan“, koju je odglumila hrvatska pozorišna; filmska i TV glumica Nives Ivanković;

Ajna Kesely – mađarska je plivačica;

Ajna (Anna) Obri – poznata je engleska filmska glumica;

Ajna (ili Anna odnosno En ) Arčer – poznata je američka filmska glumica;

Ajna Atkins – poznata je engleska botaničarka i fotograf;

Ajna Ondra – češka je glumica ( manje je poznata pod pravim imenom Anna Sofi Ondrakova);

Ajna Dužić – poznata je košarkašica.

Da li ste znali?

U jogi i u hinduizmu je Ajna naziv za takozvanu „šestu ili glavnu čakru“, koja se nalazi između očiju (pa se zove i „treće oko“), i označava čakru uma, odnosno spoznaju, shvatanje, percepciju;

Ajna – je ime za grad u SAD-u, u saveznoj državi Ilinois;

Ajna al Arab – je naziv za etnički kurdski grad na severu Sirije, na granici sa Turskom.

Mada ne postoji previše značenja i usporedbi imena Ajna sa realnim imenima i česte su varijante i izvedenice, ovo ime je za devojčice veoma lepo i milozvučno, te se ne treba oslanjati na to što nema nekih poznatijih „nosilaca“ ovog imena, ili pak istorijskih ili teritorijalnih znamenitosti, te treba obratiti pažnju na značenje i poreklo imena Ajna prilikom izbora imena za žensku novorođenčad.


Sponzorisano: