Poreklo i značenje imena Aida

Ime Aida je žensko lično ime koje je u našoj i u zemljama regiona u poslednjim decenijama u porstu popularnosti, a u mađarskom jeziku ima i svoje muške varijante, te se može često koristiti i kao lično prezime.

Značenje i poreklo imena Aida će biti u nastavku teksta jasnije opisani i razjašnjeni, kako bi se najpre roditeljima olakšao izbor imena za novorođene devojčice.

Počnimo prvo sa poreklom.

Loading...

Poreklo ženskog vlastitog imena Aida

Žensko lično ime Aida je poreklom iz arapskog jezika, te ima bukvalan prevod gost ili posetilac, onaj koji se svuda oseća kao kod svoje kuće, onaj kome je svuda prijatno, onaj koji je srdačan i ljubazan.

Inače, osobe sa ovim imenom su poznate kao one koje su „slobodnog duha“, te kojima nisu bitne materijalne stvari, bogatstvo ili prostor kao takav, te se ne vezuju suviše za jedno mesto, i vole da lutaju i da žive slobodno i rasterećeno.

Pored arapskih korena, poznato je da je žensko ime Aida vrlo popularno u Mađarskoj, a takođe se u Evropi generalno proširilo nakon opere Đuzepea Verdija koja se zove „Aida“.

Šta znači ime Aida?

Prema prethodno navedenim teorijama o poreklu imena Aida, njegovo preneseno značenje može biti – „ona koja je slobodnog duha; ona koja je uvek rado dočekana; ona koja je rado viđen gost; osoba koja voli da je slobodna; posetilac; gošća; ona koja je bogata duhom; ona koja nije vezana za materijalna blaga“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Aida u zemljama regiona

Po statističkim podacima za 2017. kalendarsku godinu, žensko ime Aida se u Bosni i Hercegovini među sto najdavanijih imena za devojčice našlo na 89. mestu, dok su pak u ovoj zemlji varijante imena Naida i Anida, bile daleko bolje kotirane u pomenutoj godini te su zauzele odlično 31. mesto, odnosno 47. mesto na ovoj listi.

Pomenuto žensko lično ime Aida nije bilo među „top 100“ najdavanijih imena devojčicama u Republici Srbiji niti u republici Srpskoj za 2017. godinu, a iati je slučaj i sa susednom Republikom Hrvatskom, te se u ovim zemljama ime daje novorođenim devojčicama samo sporadično.

Ime Aida je pored Mađarske, popularno i u islamskim zemljama, te je često u Turskoj, Libiji, Iraku, Iranu, ali i u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji; Kataloniji, Španiji, Rumuniji, kao i u Ukrajini, Rusiji i Belorusiji, te u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Aida

Od ženskog imena Aida ne postoje nadimci, deminutivne forme ili „imena od milja“ odnosno hipokoristike, ali su poznata izvedena imena kakva su Ajda; Anida; Maida; Naida; Sanida, kao i Ajna ili Aira.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Aida

Mali je broj poznatih ličnosti sa imenom Aida, ali je svakako podatak o poreklu i značenju imena značajniji od njegovih slavnih nosilaca kada je konačan izbor u pitanju, no neke od ličnosti koje se zovu Aida su:

Aida Alilović Jokanović – bosanska je manekenka i TV voditeljka; nekadašnja devojka glumca Branislava baneta Trifunovića, a sada udata za Nedeljka Jokanovića;

Aida Selmanović – poznata je crnogorska profesionalna rukometašica.

Da li ste znali?

Imendan ili „dan imena“ Aida se proslavlja u Mađarskoj, i to dva puta u toku jedne kalendarske godine – dana 2. februara i 31. avgusta;

„Aida“ – je poznata opera u četri čina, poznatog italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija, koja je premijerno izvedena u Kairu 1871. godine, povodom otvaranja Sueckog kanala;

U Mađarskoj, i nekim drugim zemljama, Aida se može koristiti i kao lično ili osobno prezime, te je tako poznati turski sportista Mohamed Aida;

Ime Aida se isto izgovara i pise u nekim od najpoznatijih svetskih jezika, te praktično ne postoje jezičke varijacije ovog imena, a poznato je u engleskom; francuskom; ruskom; nemačkom; kao i u španskom; italijanskom; portugalskom; poljskom; finskom; ukrajinskom; latinskom; arapskom; mađarskom; rumunskom; litvanskom i drugim jezicima.


Sponzorisano: