Poreklo i značenje imena Tomislav

Muško lično ime Tomislav ili njegova hipokoristika odnosno deminutivna forma Toma, dosta je zastupljeno ime kod nas, kao i u regionu, ali je vrlo zanimljivo da se ime najviše daje dečacima u susednoj Republici Hrvatskoj, dok se pak u ostalim zemljama daje samo sporadično.

U nastavku teksta će biti nešto bliže objašnjeno tačno poreklo kao i značenje ovog imena za pak mušku novorođenčad, što bi u mnogome trebalo da olakša odluku roditelja da za decu odaberu baš ovo lično ime.

Inače je pomenuto ime slavenskog porekla, pa je i očekivano najpopularnije u Hrvatskoj, Rusiji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, kao i u Austriji, Albaniji i u Crnoj Gori.

Loading...

Da saznamo sada prvo poreklo imena Tomislav.

Poreklo muškog vlastitog imena Tomislav

Ime Tomislav je staroslovensko lično muško ime, te je jedno od retkih koje u svom poreklu nema duhovne već jasne svetovne korene, i potiče od dve latinskereči „dominus“ (u prevodu čovek, ili vladar, gospodar) i od reči „slavus“ (u prevodu slovenski, Slaven, pripadnik naroda).

Upravo u većini zemalja u kojima je zastupljeno, a posebno u Hrvatskoj, ime se ranije izgovaralo kao Dominus Slavus – u značenju gospodar slovenskog naroda ili vladar Slovena.

Međutim, ime Tomislav je praktično nastalo „greškom“, kada su Stari Sloveni, na reč „dominus“ i dodali slovo „t“, te je postalo „tomislavus“, bez jasnog značenja i tumačenja, ali pak vrlo često i ustaljeno ime decenijama i vekovima pre svega u slavenskim zemljama.

U nastavku pogledajte šta znači ime Tomislav.

Šta znači ime Tomislav?

Prema nekim podacima, ime Tomislav može da se prevede kao „onaj koji je slavan vladar“, ili „onaj koga prati slava“, a premamanje zastupljenoj aramejskoj teoriji o njegovom poreklu, od reči „teomo“ (u bukvalnom značenju blizanac, isti, jednak, identičan), i reči „slav“ (u značenju slava, prestiž, sjaj, raskoš, odlikovanje, pobeda, ponos), te su ga u Grčkoj dalje preveli i kao ime Teomos, gde se i danas upravo kao takvo često susreće, a ima značenje „onaj koji je čudesan ili čudotvorac“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Tomislav u zemljama regiona

Ime Tomislav je najpopularnije prema statističkim podacima iz 2017. godine u Htvatskoj, gde je bilo na 52. mestu, dok je pak njegova deminutivna forma, Toma, imala nešto bolju poziciju, te je zauzela 30. mesto, među sto najpopularnijih muških imena.

U ostalim zemljama regiona, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, ime Tomislav se u protekloj kalendarskoj godini nije našlo među najpopularnijih sto imena za novorođene dečake, ali se pak dosta često daje iako njegov procenat nije značajan u statističkom smislu.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Tomislav

Svakako najpoznatiji nadimak od imena Tomislav je Toma ili Tomo, ali i Tomica i Tomko ili pak i Tomče, dok postoje i neke jezičke varijacije te se ime u Grčkoj izgovara kao Teomos; u Poljskoj se ime sreće u formi Tomislaw, a u Mađarskoj kao Tomiszlav.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Tomislav

Samo neke od poznatih ličnosti koje nose ime Tomislav su navedene u nastavku teksta i mogu pak biti primer ili inspiracija roditeljima da deci daju ovo lično ime:

Tomislav Karlo – poznati je hrvatski plivač;

Tomislav Mikulić – poznati je hrvatski fudbaler;

Tomislav Nikolić – srpski političar i bivši predsednik Srbije;

Tomislav Karađorđević – srpski princ i brad srpskog kralja Petra II Karađorševića;

Tomislav – prvi hrvatski kralj;

Tomislav Ladan – hrvatski književnik;

Tomislav Dretar – hrvatski književnik;

Tomislav Bralić – hrvatski je pevač;

Tomislav Butina – hrvatski je fudbaler;

Tomislav Karamarko – predsednik HDZ-a i nekadašnji Ministar unutrašnjih poslova Vlade Hrvatske;

Tomislav Tajner – poljski ski-skakač;

Tomislav Uzelac – hrvatski programer;

Tomislav Šokota – hrvatski fudbaler;

Tomislav Smoljanović – hrvastki sportista u disciplini veslanje;

Tomislav Pondeljak – australijsko hrvatski fudbaler;

Tomislav Petrak – hrvatski političar;

Tomislav Jelić – hrvatski muzičar;

Tomislav Mužek – hrvatski je operski pevač – tenor;

Tomislav Crnković – nekadašnji je hrvatski fudbaler;

Tomislav Miličević – hrvatski je muzičar;

Tomislav Ivčić – hrvatski je poznati pevač.


Sponzorisano: