Poreklo i značenje imena Stefan

Iako danas važi za jedno od najpopularnijih imena, ime Stefan je nekada bilo i više od imena. Tradicija koja se pojavila sa vladarima loze Nemanjića, da svom imenu dodaju ime Stefan, i te kako je proslavila ovo ime i omogućila da ono kroz vekove ostane broj 1 među imenima koja roditelji daju svojoj muškoj novorođenoj deci.

Ovo ime je čak obeleženo i imendanom i slavom koja se slavi 9. januara, kada se prema gregorijanskom kalendaru slavi Stefan Prvovenčani. 24. novembra slavi se Stefan Uroš III Dečanski i slava poznatija kao Mratindan, dok se 15. avgusta slavi Stefan Vetroviti. I sam početak imena ST simbolizuje svetost i svece.

Poreklo muškog vlastitog imena Stefan 

Stefan jeste ime grčkog porekla i dolazi od reči „Stephanos“. Pojavljuje se u mnogim državama i narodima, u svojim najrazličitijim varijacijama, ali osnova jeste upravo grčkog porekla.

Loading...

Ovo ime je zato duboko povezano sa verom, sa simbolom kruga i dugovečnosti, a veruje se pak samim tim, i da će se tradicija rađanja sinova i muške dece nastaviti, te da će svaki rođeni Stefan dalje imati muške potomke.

Šta znači ime Stefan? 

Ime Stefan, u prevodu sa grčke reči „Stephanos“, označava krunu, vladara, „ onu osobu koja je ovenčana, krunisana“.

Čak 11 vladara loze Nemanjića nosilo je ovo ime, ali ne kao svoje vlastito, već kao svoju titulu. Zapravo, ni jedan od Nemanjića nije se zvao Stefan, ali je pak ispred svog imena svaki od njih dodavavao ovo ime.

Zahvaljujući njegovom poreklu i značenju koje je imalo kada se prevede – „kruna, čast, ovenčani, vladar“, svaki od Nemanjića, počev od prvog vladara Stefana Nemanje, dodavao je ovo ime svom imenu, te je ono od tada postalo praktično titula, koje je označavalo vladara, kralja ili cara.

Čak je i 10 poznatih katoličkih papa nosilo ovo ime.

Zastupljenost muškog ličnog imena Stefan u zemljama regiona

U Srbiji je zasigurno učestalost davanja muškog ličnog imena Stefan porasla nakon što su Novak Đoković i njegova supruga Jelena svom sinu prvencu dali ime Stefan. Možda je baš iz tog razloga Stefan drugo muško ime po učestalost u Beogradu, a za 2017. godinu, odmah nakon imena Luka.

U Bosni  i Hercegovini ovo ime se nije našlo među 100 najpopularnijih imena 2017. godine, a sa popularnosti ovog imena ne može se pohvaliti, barem za sada ni susedna Republika Hrvatska.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Stefan 

Iako je ime izvorno grčkog porekla, varijacije ovog imena zastupljene su u mnogim državama u svojim najrazličitijim oblicima.

Tako se u Srbiji često sreće mnogo Stefana, ali i Stevana, Steva i Stevica, dok su u Hrvatskoj pak popularna izvedena imena i nadimci Stjepan, Stipe i Stipan. Nadimci Stefo, Stefke, Stefi samo su neki od brojnih nadimaka koji prate ovo čuveno ime.

Veoma su poznata i popularna prezimena i veoma česte porodice koje nose ova prezimena, izvedena od imena Stefan a koja glase Stefanović, Stević, Stevanović, Stevović.

Poznate ličnosti koje su rođene sa vlastitim imenom Stefan 

Osobine koje krase ličnosti sa imenom Stefan jesu stabilnost, jak karakter i odgovornost. Ovi muškarci su vrlo fer i imaju dosta razumevanja prema ljudima iz svoje okoline. Stefan je šarmantan, strpljiv i razuman.

Zbog toga je veoma uspešan u svakom poslu, dobar je pregovarač i okolina ga voli. Svaki posao koga se dotakne, odradiće vrlo uspešno, a posebno ako se radi o humanitarnim akcijama ili volonterskim radovima koji podrazumevaju pomoć drugima.

Zbog svega toga i ne čudi da su se baš Jelena i Novak Đoković odlučili da svom sinu prvencu daju ime Stefan, a i Ana i Bastijan Švajnštajger nagovestili su upravo ovo ime, takođe za svog sina prvenca.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Crnoj Gori takođe je dobila ovo ime i zove se Sveti Stefan.

Stefan Nemanja – začetnik loze Nemanjića, u kojoj će svi Nemanjići nositi ovo ime;

Stefan Lazarević – srpski despot;

Stefan I i Stefan II Kotromanić – bosanski banovi;

Stefan Dušan – srpski car;

Stefan Mađarski – mađarski kralj;

Stefan Prepodobni – episkop vladimirski;

Stefan Salvatore – izmišljeni junak iz „Vampirskih dnevnika“;

Stefan Lambijel – šampion Švajcarske u umetničkom klizanju;

Stefan Cvijović – Cvija – srpski muzičar;

Stefan Lofven – Premijer kraljevine Švedske;

Stefan Buzurović – srpski glumac i TV voditelj.

Da li ste znali?

Zanimljiva istorijska činjenica je da nisu samo Nemanjići dodavali ime Stefan ispred svog imena kao oznaku titule i vlasti, već da je to učinio i bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić. Naime, poznato je da se Tvrtko krunisao za kralja 1377. godine i to baš nad moštima Svetog Save, te da je tada ispred svog imena dodao ime Stefan.

O tom činu postoji mnoštvo priča i tvrdnji, a jedna od njih kazuje da je Tvrtko dodao ispred svog imena ime Stefan, jer i sam vodi poreklo oz loze Nemanjića, preko bake Jelisavete (ćerka Stefana Dragutina). Drugi deo istoričara pak tvrdi da je Tvrtko ovo ime dodao kao titulu jer je teritorija kojom je upravljao, bila upravo teritorija koja je pripadala vladarima loze Nemanjića.

Bilo kako bilo, još jedan, ovoga puta bosanski vladar uzdigao je ovo ime postavši Stefan Tvrtko I Kotromanić, te ga na taj način sačuvao od zaborava i omogućio širenje ovog imena na još mnoge teritorije, jer su i njegovi bosanski naslednici takođe pratili ovu tradiciju, te su vladali dodavavši i ime Stefan ispred svog ličnog imena.

Zanimljivo je da su analitičari došli i do zaključka da su ženska imena koja se slažu sa imenom Stefan imena Ana, Marija, Ivana, Jovana, Anđela i izvedenice, dok se Stefan neće najbolje slagati sa Sanjom, Sonjom, Ljubicom, Tanjom i Sandrom.


Sponzorisano: