Poreklo i značenje imena Mirsad

Muško lično ime Mirsad, nije toliko često u našoj zemlji i u zemljama regiona naime u poslednjih nekoliko godina, ali je svakako veoma lepo ime za dečake, te će u nastavku teksta biti navedeno njegovo etimološko poreklo, značenje i zastupljenost u nekim zemljama sveta, pošto se kod nas ime daje pre svega sporadično muškoj deci.

Pogledajmo za početak koje poreklo imena.

Poreklo muškog vlastitog imena Mirsad

Ime Mirsad je ime arapskog porekla, i izvedeno je po nekim etimolozima od glagola motriti ili posmatrati, osmatrati, paziti, te se može prevesti kao osmatračnica; motrenje; posmatranje ili i kao pažljiv; pažnja; fokusiranje.

Loading...

Inače se sama reč „mirsad“ pominje i u svetoj islamskoj knizi „Kuranu“, i to kao da je „Gospodar u zasedi“ ili „mirsaden odnosno zaseda će postati mesto povratka“, te se po pravilima ime i daje pre svega u islamskim zemljama, ali je sporadično zastupljeno i u drugim delovima sveta.

Međutim, postoji i jedna etimološka teorija po kojoj je lično muško ime Mirsad, izvedeno od imena Mirzade, koje je persijskog porekla, i ima značenje „princ, onaj koji je vladar, onaj koji je carević“.

Šta znači ime Mirsad?

Po navedenim podacima o poreklu imena Mirsad, najverovatnije preneseno znečenje je „onaj koji je princ; onaj koji je pažljiv; onaj koji je sposoban da bude strpljiv; onaj koji posmatra; onaj koji ume da čeka; onaj koji je spreman da vlada; onaj koji ume da postavi zasedu; onaj koji posmatra druge da bi im uočio mane“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Mirsad u zemljama regiona

Iako je ime Mirsad sporadično davano poslednjih godina najviše u Bosni i Hercegovini, ipak se taj procenat ne može smatrati statistički značajnim, da bi se ime i uvrstilo na listu od najdavanijih sto muških ličnih imena, a isti je slučaj za 2017. godinu i za sve ostale zemlje regiona odnosno za Republiku Sdrpsku; Republiku Srbiju; Republiku Hrvatsku; Makedoniju i Crnu Goru.

Ipak je u svetu, ovo muško ime najdavanije u Turskoj, kao i u Indiji, Palestini; Izraelu; Indiji; kao i u pakistanu ali i u nekim katoličkim zemljama, pa čak i u Australiji i u SAD-u.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Mirsad

Najpoznatije skraćenica, nadimci ili umenjenice i hipokoristike od imena Mirsad su svakako Mirsa ili Mirso, a izvedena imena su Mirza; Mirzade; Mirzo; Mirso; Mirsadin; te i ženska imena Mirsada i Mirsana.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Mirsad

Mali je broj poznatih ličnosti sa imenom Mirsad, ali je svakako najpoznatiji Mirsad Jahović ili Mirsad Turkdžan, košarkaš u NBA ligi, i brat pevačice Emine jahović, a ostali poznati nosioci ovog imena su:

Mirsad Baljić – nekadašnji je jugoslovenski i bosanski fudbaler;

Mirsad Kebo – poznati je bosansko-hercegovački političar i nekadašnji je predsednik Bosne i Hercegovine (u periodu od 2007. do 2015. godine);

Mirsad Fazlagić – nekadašnji je profesionalni jugoslovenski fudbaler;

Mirsad Tuka – poznati je bosanski TV; filmski i pozorišni glumac; proslavio se ulogom u TV noveli „Zabranjena ljubav“ i u filmovima „Nafaka“ i „Cirkus Kolumbija“;

Mirsad Đapo – poznati je pravnik i političar iz Brčkog;

Mirsad Nurkić – poznati je džudo trener i profesor sporta i fizičkog vaspitanja na Univerzitetu u Nišu;

Mirsad Purivatra – poznati je filmski producent iz Sarajeva;

Mirsad Begić – poznati je jugoslovenski i bosansko-hercegovački vajar i slikar;

Mirsad Fetić – profesionalni je ragbista i reprezentativac u ovom sportu poreklom iz Bosne i Hercegovine;

Mirsad Ljajić – rođeni brat je potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića;

Mirsad Hibić – nekadašnji je bosanski fudbaler koji je igrao za FK „Čelik“ iz Zenice kao odbrambeni igrač;

Mirsad Terzić – bosanski je profesionalni fudbaler;

Mirsad Mijadinoski – makedonski je profesionalni fudbaler;

Mirsad Bektić – američki je umetnik poreklom iz Bosne i Hercegovine;

Mirsad Jonuz – makedonsski je profesionalni fudbaler;

Mirsad Bešlija – poznati je bosanski fudbaler;

Mirsad Bektašević – poznati je islamista iz Švedske;

Mirsad huseinović – američki je igrač fudbala, bosanskog porekla;

Mirsad Sinanović – poznati je bosanski književnik; novinar i publicista.

U svakom slučaju, logično je da se ne treba preterano prilikom izbora ličnog imena za mušku ili pak i za žensku decu, osvrtati na one osobe koje su slavni nosioci baš nekog vama željenog i baš lepog ličnog imena, te treba pre svega obratiti pažnju na poreklo i značenje imena koje ćete dati svojim naslednicima, jer je to realno gledano i ono što je najvažnije od svega.

Da li ste znali?

„Mirsad – 1“ – naziv je za bespilotnu mini-letelicu poznatiju kao „dron“m koju je konstruisala pak libijska politička grupa poznata kao „Hezbolah“, 2000. godine, a koja je narušila vazdušni prostor Izraela u dva navrata 2004. i 2005. godine, te se to smatralo aktom špijunaže.


Sponzorisano: