Poreklo i značenje imena Miloš

Vlastito muško ime Miloš, staro-slovenskog je porekla i vezuje se od davnina i za junake i vrle vojnike, a posebno istaknute ličnosti sa ovim imenom kod Srba su knez Miloš Obrenović i junak Kosovskog boja, Miloš Obilić.

U današnje vreme, ime Miloš je pored Srbije veoma popularno i u Češkoj; Slovačkoj; Bugarskoj; Rusiji i Poljskoj (gde se piše kao Milosz), kao i u ostalim i brojnim „slavenskim“ zemljama.

Poreklo muškog vlastitog imena Miloš 

O poreklu ličnog muškog imena Miloš, postoje dve teorije, koje su u istoj meri istinite i za koje etimolozi veruju da su podjednako validne u tumačenju značenja ovog vlastitog imena muškog roda.

Loading...

Naime, prema prvoj hipotezi, ime Miloš je poreklom od jednog staro-slovenskog prideva „mio; mil; mili“, a koji ima značenje u „bukvalnom prevodu – „ljubav; drag; dobar; mio; milostiv“.

Druga teorija o poreklu imena Miloš, navodi da je ime moguća „izvedenica“ od vlastitih imenica Milomir ili pak Miroslav, koje su takođe staro-slovenskog porekla, a koje u svojoj osnovi takođe imaju reč „mil“, kao korensku osnovu. 

Šta znači ime Miloš? 

Muško lično ime Miloš, ima „preneseno značenje“, a koje mu polako ali sigurno „vraća“ odavno već „izbledelu“ popularnost u našim krajevima, te se može protumačiti kao – „muškarac koji je milosrdan“; „osoba koja je rođena mila i draga“; „muška osoba koja je poštena i vrlo nesebična“; „onaj koji voli i poštuje svoje bližnje“; „muškarac koji brine za svoje najdraže osobe“; „dobra ili blaga osoba“; „osoba koja je dopadliva i brižna“; „drag“; „mio“; „dobar“; „pošten“; „pravedan“. 

Zastupljenost muškog ličnog imena Miloš u zemljama regiona 

Prema podacima Zavoda za statistiku zemalja u regionu, a koji su prikupljeni za period od protekle dve kalendarske godine (2016. i 2017. godinu), muško ime Miloš se različito „kotira“ u zemljama regiona, a ubedljivo je najpopularnije u Srbiji i u Republici Srpskoj:

U Srbiji se na listi od sto najtraženijih imena za mušku novorođenčad, lično ime Miloš nalazi na 36. mestu, a prema pomenutim podacima za proteklu kalendarsku godinu;

U Republici Srpskoj, ovo muško vlastito ime vrlo je „visoko kotirano“, te se tako na listi između sto najpopularnijih imena, nalazi na 10. poziciji;

U Republici Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini, za prethodne dve godine, ime Miloš se nije našlo na listi među sto najviše davanih ličnih imena za mušku decu. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Miloš 

Nadimci ili hipokoristike tj imena „od milošte“ za lično ime Miloš su najčešće – Miki; Miloško; Miks; Miliša; Miša; Mile ili Mikaš.

Imena koja mogu biti „varijantna ili izvedena“ od pomenutog vlastitog imena Miloš su – Miško; Milosav; Milisav; Milutin; Milivoje; Miljuš; Milijaš; Milijan; Milun; Milija ili Miša. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Miloš 

Miloš Krasić – srpski fudbalski reprezentativac;

Miloš Crnjanski – jugoslovenski i srpski književnik i jedan od najuticajnijih ekspresionista u XX veku; diplomata i velikan srpske „pisane reči“;

Miloš Bojanić – srpski pevač narodne i folk muzike, poreklom iz Bosne i Hercegovine;

Miloš I Obrenović – srpski knez; vladar i veliki državnik i reformator Srbije;

Miloš Ekert – nekadašnji češki fudbaler;

Miloš Forman – srpski filmski glumac; scenarista i reditelj;

Miloš Bursać – nekadašnji srpski fudbaler;

Miloš Glišić – bio je poznat kao četnički komandant u Drugom svetskom ratu i istaknuti major vojske Kraljevine Jugoslavije;

Miloš Biković – mladi srpski pozorišni; TV i filmski glumac;

Miloš Vučević – srpski političar i gradonačelnik grada Novog Sada;

Miloš Samolov – poznati srpski glumac;

Miloš Žutić – bard srpskog glumišta i pozorišna; TV i filmska glumačka legenda; bio je suprug istaknute srpske glumice Svetlane Cece Bojković, i otac glumice Katarine Kaje Žutić;

Miloš Jović – poznati srpski pevač, koji je poznat pod umetničkim imenom Leo Martin;

Miloš Joković – istaknuti srpski lekar; neurohirurg;

Miloš Teodosić Teo – poznati srpski košarkaški reprezentativac;

Miloš Vasić – nekadašnji jugoslovenski i srpski vojni general;

Miloš Timotijević – poznati srpski glumac;

Miloš Vasić – poznati jugoslovenski i srpski novinar i publicista;

Miloš Vasić – poznati srpski sportista; veslač;

Miloš Vesić – srpski fudbalski golman;

Miloš Obilić (Kobilić) – srpski narodni junak koji je učestvovao u Kosovskom boju; u narodnim epskim pesmama „Kosovskog ciklusa“, opevan je kao junak koji je ubio turskog sultana Murata;

Miloš Kandić – jugoslovenski i srpski pozorišni i filmski glumac;

Miloš Mitrovski – srpski kompozitor; pijanista i pop pevač;

Miloš Đurić – srpski filolog; prevodilac i filozof;

Miloš Raonić – profesionalni kanadski teniser koji je poreklom iz Crne Gore;

Miloš Matijević – jugoslovenski narodni heroj i učesnik NOB-a;

Miloš Minić – jugoslovenski politišar i komunista; učesnik NOB-a;

Miloš Miličević – poznati srpski glumac;

Miloš Milojević – poznati srpski književnik; političar i istoričar;

Miloš Zeman – češki političar i aktuelni predsednik Republike Češke;

Miloš Žanko – jugoslovenski i hrvatski političar i istaknuti komunista;

Miloš Đuričić – srpski filmski; TV i pozorišni glumac.

Da li ste znali? 

Imendani ili „dani imena“ Miloš, proslavljaju se u zemljama u kojima žive prevashodno oni stari narodi koji su slovenskog porekla, i u toku jedne kalendarske godine, ime Miloš „slavi“ se tokom tri dana -15. marta; 23. januara i 23. novembra.


Sponzorisano: