Poreklo i značenje imena Milan

Muško lično ime Milan, spada u grupaciju takozvanih starih slovenskih imena, te je posledično veoma popularno kako u našoj zemlji i u zemljama regiona, tako i u Rusiji; Ukrajini; Bugarskoj; Slovačkoj; Češkoj i Makedoniji, ali se u raznim svojim varijantama nalazi dosta zastupljeno i u Holandiji; Španiji; Italiji; Belgiji; Nemačkoj; pa čak i u Kini, Japanu, Australiji i Indiji.

Poreklo muškog vlastitog imena Milan 

Smatra se da muško lično ime Milan, vodi poreklo od staro-slovenske reči „mil; mio; mili“, a koja ima značenje „prefiksa“, i kojim počinju mnoga kako muška, tako i ženska vlastita imena kod Starih Slovena (a u današnje vreme, u već pomenutim zemljama na početku ovog teksta).

U Italiji ime Milan je poreklom iz latinskog jezika od reči „milano; milane“, i u današnjem vrenmenu oznašava osobu koja je stanovnik italijanskog grada Milana.

Loading...

Prema drugoj teoriji, latinska reč „Aemilianus“ predstavlja osonovu porekla ovog muškog ličnog imena, koje se pak koristilo i u Starom Rimu, odnosno u obliku imena/nadimka Emiliano, koje je popularno i danas, u savremenoj Italiji.

Neki etimolozi pak veruju da je reč tj lična imenica Milan, poreklom iz sanskrita (jezika koji se govori u Indiji i Nepalu, i predstavlja takozvani „obredni jezik“), i da na njemu ovo ime znači ili „vredan“; „ambiciozan“; „takmičarski nastrojen“ ili „osoba koja ime želju i volju za sve“.

Ime Milan na takozvanom hindu jeziku ili tačnije u hinduističkoj grupaciji jezika, ima značenje „zajedništvo; veza; povezanost; grupa; udruženost; privrženost; udruženje“.

Šta znači ime Milan? 

Muško lično tj vlastito ime Milan, u prevodu sa bilo kog od navedenih jezika, ima značenje onaj muškarac ili ona osoba „koja je mila“; „čovek koji je mio ili drag“; „onaj čovek koji je umilan ili milostan“.

Međutim, prema nekim podacima i prevodima, ime Milan može da znači i „osoba koja je vrlo takmičarski nastrojena“; „muškarac željan pažnje, uspeha i napretka“; „osoba koja je vredna ili radna i ambiciozna“; „uspeh“; „snaga“; „volja“; „velikan“; „vrhunski uspešan čovek“. 

Zastupljenost muškog ličnog imena Milan u zemljama regiona 

U Srbiji je muško ime Milan prema statističkim podacima iz protekle dve kalendarske godine (tj iz 2016. i 2017. godine), među stotinu najtraženijih muških imena zauzimalo „prosečno“ i ne baš tako „sjajno“ 41. mesto, i u poslednjim godinama njegova popularnost je znatno opala, ali ime se nikada nije nalazilo „ispod“ prvih pedeset imena na pomenutoj listi od sto najtraženijih imena za novorođene dečake;

U Republici Srpskoj, a prema podacima iz Zavoda za statistiku, tokom i 2016. i 2017. godine, lično ime Milan se na listi od sto najtraženijih muškihimena nalazilo na 23. mestu, sa stalnom tendencijom porasta svoje popularnosti u ovoj zemlji;

U Republici Hrvatskoj, ime Milan na listi od sto najtraženijih imena za mušku novorođenu decu, a prema statističkim podacima za 2016. i za 2017. godinu, nije našlo svoje mesto, kao ni u Bosni i Hercegovini, u kojoj su popularne neke „varijacije“ ovog muškog ličnog imena;

Važno je napomenuti i činjenicu, da se ime Milan, a prema statističkim podacima koji datiraju iz 2007. godine (i nekih ranijih perioda), u Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, te i u Australiji ili SAD-u, nalazilo među najpopularnijim muškim imenima, te se stoga „kretalo“ između 10. mesta; preko 24. i 38. mesta, pa i do 152. mesta po svojoj „traženosti“; te na kraju i dospelo do „odlične“ 318. pozicije u ovim „neslovenskim“ zemljama sveta. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Milan 

Iako se ranije smatralo da je ime Milan i samo „izvedenica“ od starih imena Milorad; Milinko; Miroslav ili Milomir, pretpostavlja se da su napopularnija muška ali i ženska izvedena imena od ovog ličnog muškog imena – Milun; Milutin; Milivoje; Milija; Milko; Miloš; Miljan; Milika ili Miljenko; kao i Milijan; Mile; Milanče; Mileta; Milentije; Miloica; Milkan; Mikan; Milča; ili pak od ženskih imena su to – Milica; Mika; Mileva; Milka; Mila; Milijana; Miluna i Milojka; Milina; kao i Mia; Milša; Miljojka; Milanija; Melanija; Milena i Milanka; Minja i Milkica.

Nadimci, te i hipokoristike (imena nadenuta od milošte), a od ličnog muškog imena Milan su i najčešće – Miki; Mikac; Mile; Milanče; Miks; Mili; Mik ili Mića i Mićko. 

Poznate ličnosti rođene sa vlastitim imenom Milan 

Milan Korać – srpski gitarista; pevač; tekstopisac i kantautor;

Milan Mladenović – pevač i gitarista; vođa kultne jugoslovenske rok grupe „EKV“;

Milan Kalinić – srpski glumac i TV voditelj;

Milan Stanković – srpski pop-folk pevač mlađe generacije;

Milan Janković Satrijani – srpski pisac; pesnik i muzičar; gitarista grupa „Tamo daleko“ i rok grupe „Hogar“;

Milan Konjević – srpski scenarista; strip crtač i filmski i pozorišni reditelj;

Milan Karadžić – srpski filmski; pozorišni i TV reditelj i producent poreklom iz Nikšića iz Crne Gore; brat je popularnog srpsko-srnogorskog glumca Milutina Mime Karadžića;

Milan Topalović Topalko – srpski pevač folk muzike;

Milan Đurđević – osnivač i frontmen pop-rok benda „Neverne bebe“; klavijaturista; tekstopisac; pomoćni vokal; kompozitor i aranžer;

Milan Petković – srpski kompozitor i muzičar;

Milan Mića Petrović – srpski pevač; kompozitor i muzički pedagog i aranžer;

Milan Orlić – srpski naučnik; književnik i filozof;

Milan II Obrenović – srpski knez i prvi kralj novostvorene Srbije; bio je stariji sin srpskog kneza Miloša Obrenovića i knjeginje Ljubice; brat kneza Mihaila Obrenovića;

Milan Radovanović – poznati srpski teolog; fotograf; istoričar medija i umetnosti;

Milan Lane Gutović – poznati srpski TV; pozorišni i filmski glumac;

Milan Obradović – bivški srpski fudbaler;

Milan Rakić – poznati srpski pesnik i akademik; najpoznatija pesma mu je bila „Plavi čuperak“;

Milan Jovanović Batut – poznati srpski lekar i jedan od utemeljivača Medicinskog fakulteta;

Milan Živadinović – nekadašnji jugoslovenski fudbaler i fudbalski trener;

Milan Gurović – srpski košarkaški reprezentativac;

Milan Gale Muškatirović – nekadašnji jugoslovenski vaterpolo golman;

Milan Kundera – poznati češki književnik;

Milan Vasić – poznati srpski TV; pozorišni i filmski glumac mlađe generacije. 

Da li ste znali?

– imendani ili poznatiji u narodu kao „dani imena“ Milan, proslavljaju se u nekoliko zemalja sveta, a najčešći su u Mađarskoj, i praznuju se 19. maja (a zanimljivo je pomenuti i da se oblik ličnog ili vlastitog imena Milan u ovoj zemlji se piše kao Milán), te i u zemljama Češkoj (gde se taj dan ili imendan slavi dana 18. juna), i takođe u Slovačkoj, u kojoj se imendan ili „dan imena“ Milan isto proslavlja kalendarski, dana 27. novembra;

– Milan je poznat kao grad u Italiji, ali je zanimljiva činjenica da još ukupno dvanaest gradova koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama nosi isto ovo ime.


Sponzorisano: